1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Havale ve EFT ile para gönderenler dikkat! Herkesi İlgilendiriyor, borçlu çıkabilirsiniz
Havale ve EFT ile para gönderenler dikkat! Herkesi İlgilendiriyor, borçlu çıkabilirsiniz

Havale ve EFT ile para gönderenler dikkat! Herkesi İlgilendiriyor, borçlu çıkabilirsiniz

Banka hesabı olan ve web üzerinden havale yapanları çok yakından ilgilendiriyor. Önemli bir detay ortaya çıktı. İnternet bankacılığı ile havale yaparken bir çok vatandaş açıklama kısmını boş bırakıyor. Bu durum para gönderen kişiler için mağduriyet oluşturabiliyor.

A+A-

Bankada hesabı olan, web üzerinden havale yapan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Önemli bir detay ortaya çıktı. İnternet bankacılığı ile havale yaparken bir çok kişi açıklama kısmını boş bırakıyor. Bu durum para gönderen için mağduriyet oluşturabiliyor. Para gönderen kişinin borçlu görünmesine neden olabiliyor. Kayseri Barosu avukatlarından Emir Akpınar, internet bankacılığı ile para gönderme konusunda, “Gönderilen havaleye not düşülmezse karşı tarafa ödenen borç olarak kabul edilir” diyerek uyarıda bulundu.

Gümümüzde hemen herkes dijital bankacılık kanalarını kullanıyor. Kredi kartı ödemesi, havale ve EFT en çok yapılan işlemler arasında yer almakta. Ancak para gönderirken borçlu duruma düşülebiliyor.

Borç ilişkisinin üç temel kaynağı olduğunu dile getiren Avukat Emir Akpınar, “Borç ilişkisi, çeşitli borçların doğumuna dayanak oluşturan hukuki ilişkiyi ifade etmektedir. Borç kavramı borçlunun alacaklıya karşı borç konusu edinimini yerine getirme yükümlülüğünü ifade eder. Türk Borçlar Kanunu’na göre borç ilişkisinin üç temel kaynağı bulunur.

Bunlar protokolden doğan borç ilişkileri, haksız fiillerden doğan borç ilişkileri ve sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkileridir. Sözleşmeden doğan borç ilişkisi, borçlunun protokol şartlarını yerine getirmemesi halinde ortaya çıkan, sebepsiz zenginleşme ise haklı bir sebep olmaksızın bir kimsenin mal varlığının başka bir kimsenin mal varlığı aleyhine artmasıdır. Bu nedenle doğan borç ilişkileri de sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkileridir. Borcun nedeni her ne olursa olsun taraflar arasında her nasılsa bir borç ilişkisi oluşmuş olsun borç ilişkisi doğar” dedi.

Akpınar, internet bankacılığı ile gönderilen paralarda açıklamaların yazılmasının büyük önem arz ettiğini söyleyerek, “Özellikle teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber ödemeler artık fiziki olarak değil, internet bankacılığı aracılığı ile havale ya da EFT suretiyle yapılmaktadır. Burada özellikle dikkat edilmesi gerekli olan hususlar üstünde durulması gerekir. Şöyle ki bilindiği gibi bir başkasına internet bankacılığı yolu ile para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır.

Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak ‘Kira’ biçiminde açıklama kaleme alınır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır. Aksi bir durumda ise Yargıtay kararları ele alındığında diyelim ki bir kimseye borç olarak internet bankacılığı üstünden bir para gönderiliyor ve açıklama kısmı boş bırakılıyorsa, bu halde mahkemece karşı taraf lehine bir borç ödemesi olarak kabul edilmektedir.

Sonuç olarak havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu bakımdan internet bankacılığı ile havale yolu kullanılarak gönderilen paralarda böyle bir durum söz konusu olmakla beraber, bunun aksini iddia etmek için konulacak şerh açıklamaya gönderilen paranın niteliğinin yazılması büyük önem arz etmektedir.

Örnek olarak bir kişiye borç olarak bir miktar para göndereceksek, yapacağımız EFT işleminin açıklama kısmına söz konusu gönderilen miktarı 'Borç olarak gönderiyorum' biçiminde ya da '3 aylığına borç olarak gönderiyorum' biçiminde açıklamaya şerh düşmemiz gerekmektedir. Herhangi bir açıklama yazmadığımız takdirde karşı tarafa olan borcumuzu ödediğimiz manasına gelmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.