25 Yıl Evli Kalan Emekli Olacak! 1500 TL Maaşla Emekli Olabileceksiniz...

En çok merak edilen konular arasında ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlanıp sağlamayacağı konusu oldu. Emeklilik şartları nedir? Milyonlarca ev hanımı ne zaman emeklilik hakkı elde edeceğini merak ederken SGK bu konuda bir adım attı. İşte, emeklilik için yasalar tarafından belirlenen yıl, yaş ve prim şartına ilişkin değişiklikler…

SGK belli bir süre sigortalı olarak geçirilmesi istenilen prim süresinin dolması ve yıl şartının yerine getirilmesine göre emeklilik imkanı sağlıyor. Primi yine aynı şekilde işe giriş tarihine göre günlük olarak ödenmesi şartı yer alıyor. Bir de isteğe bağlı sigorta sistemi bulunuyor. Bu sistem ile başta ev hanımları olmak üzere çalışma imkanı olmayan veya çalışmayı ara veren ev hanımlarına primi eksik olması halinde emeklilik fırsatı oluşturuluyor. İşte, ev hanımlarına emeklilik imkanına ilişkin son dakika haberleri…

Emeklilikte 3 Şart!

Ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlayan o fırsat oluşturuldu. İsteğe bağlı olarak sigortalı olanlar emeklilik hakkından değil diğer çalışanlar gibi hem de sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar. Bu yıl en düşük prim miktarı aylık 1144 TL olarak belirlendi. En yüksek 7.5 katı olarak yatırılabiliyor. Emeklilik için yaş, yıl ve prim şartı isteniyor. Yıl için belli bir süre sigortalı çalışmak gerekmektedir. Yaş şartı da işe giriş tarihine göre belirlenmektedir. Günlük olarak prim ödemesinin yapılması gerekiyor. Primi isterseniz birine ait işyerinde çalışıp, isterseniz kendiniz isteğe bağlı olarak ödeyerek veya kendiniz bir şirket açarak kazanabiliyorsunuz. İsteğe bağlı sigortalılık sisteminde ise başta ev hanımları olmak üzere çalışma imkanı olmayan ya da çalışmaya ara vermiş primi eksik olan vatandaşlar emeklilik elde edebiliyorlar. isteğe bağlı sigortalı olan vatandaşlar primlerini kendileri ödeyerek prim günlerini tamamlayıp emekliliği hak edebiliyorlar.

25 Yıl Evli Kalan Emekli Olacak Mı?

TBMM 'ye 25 yıl emeklilik kanunu teklifi geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi 'ne iletilen teklif ile ilgili şuana kadar herhangi bir gelişme olmamdı. Elimize ulaşan son dakika haberine göre, 25 yıl  evli kalan kadınlara emeklilik yasasıyla ilgili bir açıklama geldi. 

Komisyon Başkanı Ali Duman kadınlara emeklilik yasası için yaptığı son dakika açıklamasında, sigortalı işte çalışmayan , ev hanımlığı ve annelik yapan kadınlara, kanun teklifleri ile borçlanarak emeklilik hakkı verilebileceğini duyurdu.

Başvuru Nasıl Yapılır

SGK’dan isteğe bağlı sigorta başlatmak oldukça kolay. En yakın SGK müdürlüğüne gidip bir dilekçe vermek yeterli olacaktır. İsteğe bağlı sigortalı vatandaşlar 1 Ekim 2008 sonrası 4B yani Bağ-Kur'lu olarak değerlendirilmektedirler. Emeklilik hesaplaması yapılırken Bağ-Kur şartları üzerinden emeklilik mümkün olur. Ödenecek primler aylık olarak veya günlük olarak hesaplanırken son üç buçuk yıla özen göstermek gerekiyor. Son üç buçuk yıldan daha az isteğe bağlı sigorta ödeyerek primlerinizi tamamladığınızda SGK emekli olurken SSK şartlarına göre emekli olabilirsiniz. Ödenecek prim asgari ücrete eşitleniyor ve brüt asgari ücretin %32'sini ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olmanız mümkün oluyor. Bu yıl en düşük prim aylık 1144 TL ve bunun 7.5 katına kadar en yüksek seviyede ödenebiliyor.