Milyonların beklediği torba yasa Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamuya olan borçlara yapılandırma başladı. Yasa ile vatandaşlar, 30 Nisan öncesine ait borçlarından 5 adımda kolayca kurtulacak.
Milyonların beklediği torba yasa Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamuya olan borçlara yapılandırma başladı.
Yasa ile vatandaşlar, 30 Nisan öncesine ait borçlarından 5 adımda kolayca kurtulacak:
HANGİ BORÇLAR SİLİNİYOR?
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, ÖTV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Emlak Vergisi, Gümrük Vergisi, idari para cezaları, su, öğrenim kredisi, SGK primi, birliklerin bazı alacakları gibi pek çok borç yapılandırılacak.
Ancak düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Covid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında olacak.
BORÇ YAPILANDIRMA NASIL YARARLANILACAK?:
Başvuruların 31 Aralık'a kadar yapılması gerekecek.
ÖDEME NASIL HESAPLANACAK?:
Biriken borcun faizleri silinecek. Anaparaya Yİ-ÜFE değişimleri dikkate alınarak hesaplanan tutar eklenecek.
Borcun tamamı ilk taksit süresi içinde ödenirse Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ı, ilk 2 taksit süresi içinde ödenirse yüzde 50'si silinecek.
TAKSİT NASIL UYGULANACAK?
Anapara ve Yİ-ÜFE'den oluşan tutar, seçilen taksitin katsayılarıyla çarpılacak. Ödemeler iki ayda bir yapılacak.
NE ZAMAN ÖDENECEK?:
İlk taksit süresi Maliye ve Ticaret Bakanlıkları ile belediyelere ödenecek borçlarda 30 Eylül, SGK'ya ödeneceklerde 31 Ekim'de sona erecek.