Milyonlarca çalışana son dakika gelişmesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük zam müjdesi verdi! Asgari ücrette rakam belli oldu...

Milyonlarca vatandaşın beklediği enflasyon rakamları asgari ücretin belirlenmesini bekleyen birçok işçiyi de ilgilendiriyor. Kasım ayında senelik enflasyonun yüzde 21.31 ve 5 aylık enflasyonun yüzde 10.48 oranında yükselmesinin ardından asgari ücret pazarlıklarında da yeni bir gelişme meydana geldi.

Milyonlarca emekli ve memurun beklediği enflasyon rakamları asgari ücretin belirlenmesini bekleyen işçileri de ilgilendiriyor. Kasım'da senelik enflasyonun yüzde 21.31 ve 5 aylık enflasyonun yüzde 10.48 oranında çıkmasının ardından asgari ücret pazarlıklarında da yeni bir gelişme yaşandı.

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrete yapılacak zam oranlarına çevrildi. "Asgari ücret ne kadar olacak?" sorusuna yanıt aranıyor. Asgari ücret zammı ile alakalı son dakika gelişmeleri de yakından takip ediliyor. 2022 asgari ücret zammı için ilk toplantı 1 Aralık'ta düzenlendi. 2022 asgari ücretinin belirlenmesi ile alakalı kritik haftaya girildi. İkinci toplantı 7 Aralık Salı günü, üçüncü toplantı ise 9 Aralık Perşembe günü yapılacak. Asgari ücret belirlenirken vergi ve desteğin de artırılması gündemde. Sadece asgari ücretliler değil tüm çalışanlar için de vergi desteği ihtimali ortaya çıktı. 
İşçi sendikalarının masaya getirdikleri 'tüm maaşların içerisindeki asgari ücret kadar kısım vergiden muaf olsun' teklifi eğer kabul görürse bütün çalışanlar için bir vergi avantajı doğmuş olacak. 2021 asgari ücret rakamına göre damga vergisi ve gelir vergisi olarak kesilen 483.83 liralık kesinti tüm çalışanlar için iade edilecek. Asgari ücret zam sonrası 3.500 TL olur ve alınan vergi çalışana ödenirse işçinin eline 4.025 lira geçer. Bu rakam 3.750 liralık asgari ücrette 4.312 tl'ye kadar çıkıyor. İşte 2022 Asgari ücret zammı ile alakalı son dakika gelişmeleri...

7 000 000 asgari ücretliyi direk olarak dolaylı olarak da tüm personeli ilgilendiren asgari ücret zammı ile alakalı son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. 1 Aralık’ta başlayan asgari ücret görüşmeleri 7 ve 9 Aralık’ta iki toplantıyla tamamlanacak. Açıklanan Kasım ayı enflasyonu ve 5 aylık 10.48’lik oran asgari ücretteki pazarlıkları da değiştirdi. Enflasyonun üstünde ve refah payı ile beraber yapılacak hesaplamalarda artış oranı yüzde 30’u geçecek. Vergi destekleriyle bu rakam daha da yükselebilecek

Milyonlarca emekli ve memurun beklediği enflasyon rakamları asgari ücretin belirlenmesini bekleyen işçileri de ilgilendiriyor. Kasım'da senelik enflasyonun yüzde 21.31 ve 5 aylık enflasyonun yüzde 10.48 oranında çıkmasının ardından asgari ücret pazarlıklarında da yeni bir gelişme yaşandı.

Bugüne kadar enflasyon oranının üstünde refah payı ile beraber belirlenen asgari ücret için yıl sonu enflasyonunun yapılacak 7-8 puanlık refah payı ile beraber artış oranı yüzde 30'u geçebilecek. Bu da destekler dışında asgari ücretin netinin 3.900 tl'ye ulaşarak 4 bin tl'ye yaklaşması manasına gelecek. Zaten yeniden değerleme oranında yani yüzde 36.2 olarak yapılan bir artış ile net asgari ücret 3.850 lirayı buluyor. Yapılacak direkt destek ve vergi destekleriyle rakam daha da artmış olacak. Yapılan ankette de iş dünyası asgari ücrette çoğu zaman 3500-3750 arasında bir rakam beklediğini, işçiler ise 3.750 ile 4000 lira arasında bir rakam beklediklerini beyan etmişlerdi. Arada fazla bir miktarın olmaması anlaşmanın hızla yapılacağını da ortaya koyuyor.

HERKESİN MAAŞI ARTAR MI?

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in yazısına göre, önümüzdeki hafta 7 aralık ve 9 Aralık'ta yapılacak iki toplantı sonrasında ortaya çıkacak olan yeni asgari ücretin özellikle vergi ve direkt destekler ile artış göstermesi bekleniyor. Bu arada yalnızca asgari ücretliler değil tüm çalışanlar için de vergi desteği ihtimali ortaya çıktı. İşçi sendikalarının masaya getirdikleri 'tüm maaşların içerisindeki asgari ücret kadar kısım vergiden muaf olsun' teklifi eğer kabul görürse bütün çalışanlar için bir vergi avantaj doğmuş olacak. 2021 asgari ücret rakamına göre damga vergisi ve gelir vergisi olarak kesilen 483.83 liralık kesinti tam çalışanlar için iade edilecek.

Bu ya AGİ (Asgari Geçim İndirimi) artırılarak yapılacak veya apartman görevlilerine uygulanmakta olan vergisiz asgari ücret formülüyle çözülebilecek. 2021 yılı asgari ücret hesabında baktığımızda çalışanlar 465.13 lira gelir vergisi ve 27.15 lira da damga vergisi ödüyor. Gelir vergisinin bekar işçi için 268.31 lirası çalışana iade edilirken 187.82 lirası ile damga vergisi maaştan kesiliyor. Apartman görevlilerine uygulanmakta olan asgari ücrette ise gelir vergisi ve damga vergisi alınmıyor. Böylece vergi iadesi manasına gelen AGİ de ödenmiyor. Bu rakamlar Ocak ayı itibariyle yükselecek asgari ücret ile beraber artacak. Böylece çalışanlar iççin vergi avantajı daha da yükselecek.

ASGARİ ÜCRET 4.000 LİRA OLUR

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre; asgari ücret 3.500 TL olur ve alınan vergi çalışana ödenirse işçinin eline 4.025 lira geçer. Bu rakam 3.750 liralık asgari ücrette 4.312 tl'ye, 4.000 liralık ücrette ise 4.600 tl'ye kadar çıkıyor.

Asgari ücret tespit komisyonu geride bıraktığımız hafta ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda işçi ve işveren cephesi taleplerini ortaya koydu. Önümüzdeki hafta salı ve cuma günleri iki toplantı daha gerçekleştirilecek. Bu toplantılar sonrasında asgari ücretin netleşmesi bekleniyor. İşçi ve işveren cephesinde ortak beklenti vergilerin kaldırılması olarak öne çıkarken bu talebinin hayata geçmesi halinde birkaç senaryonun çıkması söz konusu olacak. Bu senaryolar şöyle:

- Eğer asgari ücret net 3.500 TL olarak belirlenir, asgari ücretlilerden gelir vergisi alınmaması ve damga vergisinin kaldırılması kararlaştırılırsa, asgari ücretlinin eline geçecek net rakam sene boyunca 3.500 TL, asgari ücretin işverene maliyeti ise 4.838,29 TL olacak. Ancak işverenin devlete ödemesi gerekli olan gelir vergisinin, işçiye ödenmesi yönünde bir düzenleme yapılırsa bu durumda işçinin eline geçecek net rakam 4.025 TL'ye, asgari ücretin işverene maliyeti de 5.363,29 TL'ye yükselecek.

- Asgari ücret net 3.750 TL olarak belirlenir, gelir vergisi alınmaması ve damga vergisinin kaldırılması kararlaştırılırsa, asgari ücretlinin eline geçecek net rakam yıl boyu 3.750 TL, asgari ücretin işverene maliyeti ise 5.184,1 TL olur. Ancak işverenin devlete ödemesi gerekli olan vergi işçiye ödenirse bu durumda işçinin eline geçecek net rakam 4.312,5 TL'ye, asgari ücretin işverene maliyeti de 5.746,6 TL'ye yükselecek.

- Asgari ücret net 4.000 TL olarak belirlenir ve vergi alınmazsa net rakam yıl boyu 4.000 TL, asgari ücretin işverene maliyeti ise 5..529 TL olur. Ancak işverenin devlete ödemesi gerekli olan gelir vergisinin, işçiye ödenmesi yönünde bir düzenleme yapılırsa bu durumda işçinin eline geçecek net rakam 4.600 TL'ye, asgari ücretin işverene maliyeti de 6.129 TL'ye yükselecek.

4.000 TL'NİN MALİYETİ 6.133 LİRAYA ÇIKIYOR

Asgari ücret AGİ dahil 3.500 TL, 3.750 TL ya da 4.000 TL olursa işçinin eline geçecek net rakam sene boyunca değişebilecektir. Yalnızca bekar asgari ücretlinin eline geçecek net rakam yani 3.500 TL veya 3.750 TL yıl boyu korunacaktır. Asgari ücretin AGİ dahil 3.500 TL olarak belirlenmesi halinde asgari ücretin işverene maliyeti 5.312,18 TL, 3.750 TL olarak belirlenmesi halinde ise işverene maliyeti 5.723,43 TL, 4.000 TL olarak belirlenmesi halinde 6.133 TL olarak gerçekleşecek.

ASGARİ ÜCRET İLE İGİLİ BAKA N BİLGİN'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Bakan Bilgin, açılış konuşmasında enflasyon ve ekonomideki dalgalanmalar karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceklerini vurguladı. Bilgin, "Asgari ücretin bir boyutu, teknik olarak ülkenin içinde olduğu enflasyonu, muhtelif düzeylerdeki harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücreti ortalama beklentileri karşılayacak ve toplumda hakkaniyet duygusunu destekleyecek bir oranda belirlenmesidir" dedi. Bakan Bilgin, "Ekonomi büyürken de küçülürken de sorunlar ortaya çıkabilir. Büyüme sürecinin problemleri de var. Büyümede mühendisten işçiye bütün emekçilerin katkıları var. Sorunları da sosyal politika araçları ile çözelim, azaltalım. Asgari ücret bu manada önem kazanıyor. Döviz, kurda yaşanan dalgalanma belirli bir biçimde istikrara kavuşacak şeylerdir. Makro gösterge büyüme, istihdam, büyümenin kalitesi, üretim kapasite artışıdır. Ülkenin içerisindeki enflasyonu, harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücretin toplumda ortalama beklentileri karşılayacak bir oranda belirlenmesidir" dedi.

Bakan Bilgin, yeni dönem asgari ücret beklentilerini tespit etmek amacı ile yapılan araştırma kapsamında Türkiye genelinde 26 ilde 604 işveren ve yönetici, 2500 işçi ile görüşüldüğünü belirterek, anketin neticelerini paylaştı. Bakan Bilgin, "Yapılan çalışmada işverenler 3500-3750 lira arasında asgari ücretin olmasına yönelik çoğunluk oluştu. Çalışmaya katılan işverenlerin yüzde 74'ü işten çıkarmaların artabileceğini belirtti. Firma sahiplerinin yüzde 36'sı 3500-3750 lira arasında asgari ücret isterken uzman yöneticiler 6 000 liranın üstünde artışlar istemişlerdir. Küçük iş yerleri ve mikro iş yerleri elinin altında işçi çalıştıranlar onlar da asgari ücretin yukarıya doğru tırmanmasının ciddi şekilde işsizliğe neden olabileceği sorununu ifade ettiler" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRETE BÜYÜK ZAM MÜJDESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısı sonrasında gazetecilerin soruları üzerine üç konu da önemli açıklamalar yaptı ve asgari ücrete yüksek bir zam yapılacağı mesajı verdi. Erdoğan, "Biz türk milletini ezdirmeyeceğiz. Şimdi de asgari ücret çalışmasını Bakan'ımız başlattı, kısa sürece inşallah onu da açıklayacağız. Asgari ücret noktasında da bugüne dek olmuşun çok çok fevkinde inşallah bir neticeyi açıklamış olacağız" dedi.

İŞVEREN 2022 İÇİN İYİMSER

Bu kapsamda imalat sanayi, tekstil, nakliyat, inşaat, tarım, sağlık, turizm, madencilik gibi sektörlerin de aralarında olduğu 19 farklı sektörden işletmeci ile yüz yüze görüşme yapıldı. İşverenlerin 2022 senesinden ihtiyatlı bir iyimser beklenti içerisinde olduğu görüldü. Katılımcıların yüzde 34'ü "Yeni dönem asgari ücret ne kadar olmalı" sorusuna 3501 ile 3750 lira arasında cevabını vererek en yüksek oranı oluşturdu. Bu rakamı yüzde 19.3 ile 3251 lira ile 3500 lira arasında olmalı diyenler, yüzde 13.7 oranı ile de 3751 lira ile 4000 lira arasında olmalı diyenler takip etti. "Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı" sorusuna katılımcıların yüzde 74.3'ü evet yanıtını verirken yüzde 25.7'si ise hayır cevabını verdi.

İŞÇİNİN BEKLENTİSİ İŞVERENDEN YÜKSEK

Çalışma kapsamında işçilerle yapılan görüşmelerin sonucu da paylaşıldı. Buna göre "Asgari ücretli işinizin beraberinde ek bir iş yapıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 87'si hayır, yüzde 13'ü evet cevabını verdi. "Yeni dönem asgari ücret ne olmalı?" sorusuna katılımcılar yoğun olarak yüzde 37.3 oranı ile 3750 lira ile 4000 lira arasında beklenti ortaya çıktı.

4000 ile 4500 TL arasında olmalı diyenlerin oranı yüzde 13, 4500 lira üstünde olmalı diyenlerin oranı ise yüzde 21.8 olarak araştırma sonuçlarına yansıdı. "Ailenizde sizden başka çalışan var mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 61'i hayır, yüzde 39'u evet cevabını verdi. "Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 40.3'ü evet, yüzde 59.7'si hayır cevabını verdi.

TÜRK-İŞ: VERGİ ORANI İNDİRİLSİN

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretle dört kişilik bir ailenin hayatını idame etmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Hem işveren hem hükümet ve çalışanlar olarak ortak noktaya gelmiş durumdayız. Enflasyon üstündeki artışı işveren de kabul ediyor.

Bundan da memnun kalıyoruz. Vergi oranlarının indirilmesi konusunda da mutabıkız. Artık yüzde 20-27'ler çalışanlar için adil bir vergi sistemi olmadığını kabul ediyoruz. En az ücretten vergi alınmasının sonu gelmiş olması lazım. AGİ ile bu durumun çözülebileceğini düşünüyoruz" dedi.

TİSK: ASGARİ ÜCRET TEŞVİKİ SÜRSÜN

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da, "Asgari ücret tespitinde istihdamın korunması, yeni istihdamın korunmasına fayda sağlamakta olan asgari ücret teşvikinin 2022 senesinde devam etmesine, işveren maliyetlerinin istihdamı artıracak adımlar atılmasını istirham ediyoruz. Ülke olarak beraber büyüyebilmek esastır. Çalışanlarımızın refahını koruyacak artışa şimdiden evet diyoruz" ifadelerini kullandı.

2022 YILINDA ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ NE KADAR OLACAK?

Yapılan değerlendirmeler sonucu asgari ücret için yüzde 25-30 artış tahminleri ön plana çıkıyor. Yüzde 25'lik zamma göre brüt asgari ücretin 4.471 tl'ye net asgari ücretin de 3.532 tl'ye, yüzde 30'luk zamma göre brüt asgari ücretin 4.650 tl'ye, net asgari ücretin de 3.673 tl'ye çıkması bekleniyor. Her iki oran göz önüne alındığında asgari ücretin 3.500 ile 3.750 lira arasında olacağı tahmin ediliyor.

Bu yıl için 3.577,50 lira olan asgari ücrette işveren payı (yüzde 15.5) 554.51 lira, işveren işsizlik sigorta primi (yüzde 2) 71.55 lira olmak üzere işverene toplam maliyeti 4 bin 203 lirayı buluyor.

Posta'da yayınlanan habere göre asgari ücrete 2021 senesinde geçerli olmak üzere yüzde 21.56 oranında zam yapılmıştı. Bu da 500 liralık artışa denk geliyordu. Asgari ücrete yapılan zam enflasyonun üstünde gerçekleşmişti. Geçen yıl kasımda senelik enflasyon yüzde 14’tü. Yani bu oranın 7 puan üzerine çıkılmıştı.

Bu yıl ekim itibarıyla senelik enflasyon yüzde 19.89 oldu. Kasımda da artışın devam etmesi bekleniyor. Yine enflasyonun 7-10 puan üstünde bir zam yapılırsa toplam zam yüzde 30 civarı olabilir. Bu da 3.500-3.700 lira arası asgari ücret manasına geliyor. Net rakam aralıktaki pazarlıkta ortaya çıkacak.