Ödemeler SGK tarafından karşılanıyor. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. Emeklilik olanağı da bulunuyor. SGK çok sayıda destek sunuyor. Malulen emeklilik, bedava dağıttığı sağlık hizmetleri gibi pek çok imkan sağlanıyor. Diyabet hastalarına ilişkin açıklama geldi. İlaç ve tedavilerinin bedeli SGK tarafından karşılanıyor.
SGK'nın diyabet hastalarına getirdiği bedava dağıttığı sağlık hizmetleri arasında bazı aşılar da yer almakta. Öte yandan malulen emeklilik olanağı da sağlanıyor. Buna göre hastalar en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'dan malulen emekli olabiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2020'de diyabet hastalarına 6,9 milyar liralık sağlık hizmeti desteği verdi.
Halk arasında "şeker hastalığı" olarak bilinen diyabet, bugünün en önemli sağlık problemleri arasında yer almakta.
İnsülin hormonunun etkisizliği ya da eksikliği sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliğiyle seyreden diyabet, kronik ve ilerleyen bir hastalık.
Tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki çeşidi bulunan diyabetin önemine dikkati çekmek ve hastalık hakkındaki farkındalığı artırmak amacı ile her sene 14 Kasım "Dünya Diyabet Günü" olarak kutlanıyor.
Türkiye'de raporlandırılmış yaklaşık 8,6 000 000 diyabet hastası yaşıyor
AA muhabirinin SGK'dan aldığı bilgiye göre, Türkiye'de hastalıkla ilgili gerekli rapora sahip yaklaşık 650 bin tip 1 ve 8 milyonu aşkın tip 2 diyabet hastası bulunuyor. Bunlardan 80 bini yaşları 18'den küçük olması ile dikkati çekiyor.
SGK, diyabet sebebiyle önemli sağlık problemleriyla mücadele eden bu yurttaşları sağlamış olduğu destekler ile yalnız bırakmıyor.
Bu kapsamda, diyabet hastalarının tanı, tedavi, ilaç ve şeker ölçüm çubuklarının bedelleri karşılanıyor, tedavi sürecinde hastalara önemli destek ve imkânlar sunuluyor.
Diyabetli hasta eğitimi, diyabetik ayaktan korunma ve tedavi eğitimlerini yurttaşlara sunan SGK, hastalık hakkında farkındalık oluşmasına da katkıda bulunuyor.
Hastaların sözleşmeli merkezlerden temin ettikleri insülin pompası ve sarf malzemesi, sağlık raporu alması durumunda diyabetik ayak yarası tedavisinde kullanılacak olan yara bakım ürünleri, kan şekeri ölçüm çubukları ile diyabetik maküler ödemden kaynaklanan görme bozukluğu tedavisinde kullanılacak olan ilaçların bedelleri SGK tarafından karşılanıyor.
SGK ayrıca şeker hastalarının kullanmış olduğu 171 diyabet ilacının ücretini de vatandaşa yansıtmıyor.
Diyabete bağlı ortaya çıkan diğer hastalıkların tedavi ve ilaç bedelleri ile vücut kitle endeksine göre gerçekleşen obezite cerrahi bedelleri de SGK tarafından karşılanıyor.
Böylece 2020'de SGK'nın diyabet hastalarına sağlamış olduğu tüm sağlık hizmetlerinin tutarı 6,9 milyar lira olarak kayıtlara geçti.
Grip ve pnömokok aşıları geri ödeme kapsamında
SGK'nın diyabet hastalarına getirdiği bedava dağıttığı sağlık hizmetleri arasında bazı aşılar da yer almakta.
Sağlık raporu olan diyabetli hastaların grip aşısı her sene, zatürreye karşı koruma sağlamakta olan pnömokok aşısı ise 5 sene de bir SGK tarafından karşılanıyor.
Bu kapsamda, 2021'de diyabet hastası yaklaşık 550 bin kişinin grip aşısı, yaklaşık 5 000 kişinin ise pnömokok aşısı gideri SGK tarafından ödendi.
Malulen emeklilik imkânı
Diyabet hastalarına getirilen imkânlar arasında malulen emeklilik de bulunuyor.
Şeker hastalığının en az üç organına zarar vermiş olduğu ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'dan malulen emekli olabiliyor.