Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan vatandaşa verilecek. Vefat edenlerden dolayı hak sahiplerine bağlanan aylık veya gelirlerde bu yıl artış meydana geldi. Dul, yetim aylığı ile ilgili merak edilen pek çok detay ile ilgili SGK açıklamada bulundu. İşte o açıklamanın detayları ve son dakika haberleri…
SGK milyonlarca insana destek olmaya çalışıyor. SGK'dan verilen dul ve yetim aylığı ile ilgili bazı problemler gündeme geldi. Pek çok vatandaş bu desteklerin farkında bile değil. Başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlara yüzde 25'i ise oranına göre en düşük ödeme 453 TL olarak yapılırken % 75 hisse oranına göre ise en yüksek ödemenin 5202 TL olarak ödenmesine karar verildi. Dul ve yetim aylığı hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde…
Pek çok insan sahip olduğu hakların neler olduğunu bilmiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu annesi veya babası vefat etmiş olanlara annesi ve babası SGK'lı olduğu durumda yetim aylığı veriyor. Bağ-kur'lu SSK'lı ve emekli sandığına mensup olup ölümü gerçekleşmesi halinde her şart altında geride kalanlara emekli maaşı verilmektedir. Buna dul ve yetim aylığı denilmektedir. Eşin ölmesi halinde alınan bu maaş vefat ettiği tarihteki yasal evlilik bağı bulunması şartı ile ödenmektedir. Ancak sonradan evlenip boşanmış ya da vefat eden sigortalı eski eşin maaşından yararlanabilir.
Dul Ve Yetim Aylığı Kimlere Kaç TL Verilir?
Dul ve yetim aylığı eşi veya babası sigortalı iken vefat etmiş kişilere ödenen bir ödenektir. Ocak ayında yüzde yirmi beş hisse oranına göre en düşük ölüm aylığı miktarı 453 TL oldu. % 75 ise oranına göre en yüksek ölüm aylığı da ek ödemeler ile beraber 5202 TL'ye kadar yükseldi. Vefat eden sigortalı kişinin çocukları ve eşi bazı şartlara göre anne ve babası yararlanabilmektedir. Maaştan vefat eden sigortalının dul eşi için %50 oranında aylık bağlanmaktadır. Çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı sebebiyle gelir veya aylık bağlanmamış ise % 75 oranında ölüm aylığı vefat eden sigortalının eşine bağlanır. Çocukları için yüzde 25'lik bir oran belirlenir ve çocukların 18 yaşını doldurmamış, lise ve dengi öğrenim görmesi durumunda, 20 yaşını tamamlamamış olması, yükseköğretim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış olması halinde % 25'i oranında aylık bağlanmasına karar verilmiştir.