SSK, Bağkur, Emekli Sandığı fark etmiyor! Tek başvuruyla SGK'dan 2 maaş ödeme! Her yıl milyonlarca kişi alıyor! 2 maaşla birden kazancınızı daha da yükseltmek isteyenlere Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kolaylık sağlanıyor. Her ay düzenli ilaçlanma hesaplara yatırılan ödemeden binlerce kişi faydalanabiliyor.
Hatta bazı kişilerin maaşları 3 maaşa birden çıkabiliyor. Üstelik bu olurken SSK, Bağkur, Emekli Sandığı sigortalılık türü arasında fark bulunmuyor. İzmir 16. İş Mahkemesi, hem öz babasından hem de kendini evlat edinen kişinin üzerinden yetim maaşı alırken, kesinti yapılması üzerine dava açan 74 yaşındaki kadını haklı bulmuş ve böylece çift maaş alınmasına karar verilmişti.
2 maaş alarak paranızı katlayın!
SGK'dan çifte maaş müjdesi! SSK, Bağkur, Emekli Sandığı türünde sigortalı olan yurttaşlar, gerekli ön şartları taşıdığı takdirde çift maaş alma hakkı kazanacak. Eğer tüm şartları oluşturuyorsanız maaşınızı 3'e de çıkarabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yapmış olduğu maaş ödemelerinde sınır bulunmuyor ve bu maaşlar birden çok olabiliyor. İşte; SGK'dan 2 maaş birden alma yolları!
SİGORTALILIK TÜRÜ
Emekli; hangi sigortalılık sistemine (SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor.
Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise dul aylığı alıyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkur'lu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50'sini, eş Emekli Sandığı'na tabi (kamu personeli) ise maaşın yüzde 75'ini alıyor.
ÜÇE BİLE ÇIKABİLİR
Bazı halde emekli kadının üç değişik emekli maaşı alma hakkı doğuyor. Peki nasıl oluyor? Kendi çalışmasından kaynaklı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının vefatından sonra dul aylığı alan bayan, Emekli Sandığı'ndan emekli olmuş babasının ölümünden sonra yetim aylığı da alabiliyor.
Buradaki mühim ayrıntı, maaş 'üç değişik sigorta sistemine göre' bağlanıyor. Eşini kaybeden bir bireyin dul aylığı, tekrar evlendiğinde ise kesiliyor.
ORANLAR
Emekli Sandığı Kanunu'na göre, dul ve yetim aylığının kimlere ve hangi oranda bağlandığı bilgi kapasitesi şöyle:
Eş: Yüzde 75
Çalışan veya emekli aylığı alan eş: Yüzde 50
Eş, 1 yetim: Yüzde 60, yüzde 30
Eş, 2 yetim: Yüzde 50, yüzde 25-25
Tek yetim: Yüzde 50
2 yetim: Yüzde 40-40
BU TARİHLERE DİKKAT!
Çocuğa, anne veya babadan aylık bağlama durumu:
Anne-babanın ölümünün 30 Eylül 2008 ardından olması durumunda; Çocuk ile vefat ebeveyn SSK'lı ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın yarısı bağlanır.
Her ikisi Bağkur'lu ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın yarısı ödenir. Her ikisi Emekli Sandığı'na tabi ise yüksek olan maaş bağlanır. Her ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden evvelce kamu personeli olan eski kamu personelisa yüksek olan maaş ödenir.
Her ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kamu personeli olmuşsa yükseğin tamamı, düşük olanın yarısı bağlanır.
Anne, babadan biri Bağkur veya SSK'lı, öteki Emekli Sandığı'na tabi ise yetim, iki maaşı tam alır.
Eş ve ebeveynden aylık bağlama durumu:
Ölümlerden biri 1 Ekim 2008 evveli ise; İkisi SSK'lı ise yüksek maaş tam, düşük olan yarım ödenir. İkisi de Bağkur'lu ise yüksek olan maaş bağlanır. İkisi de kamu personeli ise tercih edilen aylık bağlanır.
Sigorta statüleri değişik ise tam maaş bağlanır. Ölümlerden ikisi de 1 Ekim 2008 evveli ise; Anne ve babanın sigortalılık statüsü değişik ise iki maaşın ikisi de tam ödenir.
MAHKEME HAKLI BULDU
İzmir 16. İş Mahkemesi, hem öz babasından hem de kendini evlat edinen kişinin üzerinden yetim maaşı alırken, kesinti yapılması üzerine dava açan 74 yaşındaki kadını haklı buldu.
Babasından ve kendini evlat edinen kişiden yetim maaşı alan kadın haklı bulundu. İzmir'de yaşamakta olan İ.D, 1981 senesinde eşini, 1985'te kendini evlat edinen babasını, 1986'da da öz babasını kaybetti. Hem öz babasının hem de eşinin emekli sandığı iştirakçisi olması sebebiyle öncelikle eşinden sonra da babasından ölüm aylığı aldı.
İ.D, 2004 senesinde eşinden aldığı aylıktan feragat ederek, kendini evlat edinen babasından yetim aylığı almak için başvurdu. Başvuru kabul edildi. SGK, 2013 senesinde çıkardığı genelge ile İ.D.'nin gelirinin brüt asgari ücretten yüksek olması sebebiyle, 21 000 262 lira borç tahakkuk ettirip, aylıklardan 4'te 1 oranında kesinti yapılmasına karar verdi.
Karara İ.D, itiraz etti fakat reddedildi. Bunun üzerine İ.D, avukatı aracılığı ile SGK'ya karşı İzmir 16. İş Mahkemesinde dava açtı. Dosyayı inceleyen mahkeme, genelge gereğince geçmişe yönelik borç tahakkuk ettirilmesi ve aylıklardan kesinti yapılmasına yönelik işlemin iptaline ve yapılan kesintilerin davacıya yasal faiziyle iadesine karar verdi. Mahkeme, gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
"SGK tarafından yeni yasal düzenleme olmadığı halde hak sahibi kız çocukları için 2013'te bir genelge yayınlanmıştır. Buna göre, 'ölüm tarihleri itibariyle 4/1-(b) sigortalılar ile hak sahiplerinin tüm gelirlerden elde etmiş olduğu aylık tutarının brüt asgari ücret tutarının altında olup olmadığı Sosyal Güvenlik denetmenlerince tespit edilecektir' düzenlemesi yapılmıştır. Ancak 2017'de genelgeden cayılarak 01.10.1972-03.10.2000 ve 08.08.2001-01.08.2003 zamanlarında ölenlerin kız çocuklarına gelir testi yapılmadan, kendi sigortalıkları ya da kendi sigortalıkları nedeniyle gelir ve aylık almamaları halinde, ölüm aylıklarının bağlanmasını bildirmiş olup, SGK bu son işlemi ile kız çocuklarına bağladıkları aylıkları yasaya aykırı olarak kestiğini ya da bağlamadığını kabul etmiştir."
Kararda ilgili yasa maddesince Sosyal Güvenlik Kanunları kapsamında çalışmayan ve gelir ya da aylık almayan kız çocuklarına aylık bağlanmasının mümkün olduğuna, dul kalan davacının babasından dolayı yetim aylığı alma hakkı olduğu da kaydedildi.