SGK'dan Milyonlarca kişiye Büyük Müjde! Çalışan Çalışmayan Ev Kadını İşsiz Öğrenci Ve Yaşlıya 947 TL Ödeme verilecek...

Tek tek belli oldu. En fazla unutulan ödemelerinizi unutmayın hemen alın! Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden çalışanlar ve çalışanların ailelerine ödenen destekler var.

Sigortalılara, sigortalı yakını kaybetmiş hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumu 5 senelik bir süre veriyor. Vatandaşlar hak sahibi oldukları ödemeleri almayı unuturlarsa, 5 yıl içinde yapılan müracaatları kabul ediyor ve ödemeleri yapıyor.

SGK’NIN SAĞLADIĞI 5 DESTEK: ÇEYİZ, CENAZE, İZİN, DUL VE YETİM MAAŞI

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlamış olduğu Kamu Gündemi olarak derlediğimiz destek ödemeleri; sigortalı kişilerin ölümü sonrası yakınlarına ödenen cenaze yardımı, yetim maaşı alanların evlendiklerinde ödenen çeyiz yardımı, çalışanların hasta olmaları durumunda sağlanan izin parası, sigortalı bir şahısnin ölümü sonrası eşine kalan dul maaşı ve çocuğuna kalan yetim maaşı.

Cenaze Parası

Herhangi bir işyerinde sigortalı şekilde çalışan bir şahıs vefat ettiğinde geride kalanlara bir cenaze yardım parası ödemesi yapılur. SGK tarafından sağlanan cenaze yardım parasını almak için SGK İl Müdürlüklerine yazılı müracaat yapılması gerek. Bu destek için ilk hak sahibi çalışanın eşidir. Eşinden sonra çocukları gelir. Eğer çalışan bekar ise cenaze yardımını annesi, babası ya da kardeşleri de alabilir. Ödemeler tek seferlik olup her sene artar. 2021 yılı için 947 TL ödenir.

CENAZE YARDIMI NEDİR?

Cenaze ödeneği temelde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen koşullara uygun olan kişilerin vefat etmesi durumunda ailesine bir defaya mahsus olarak ödenen yardımı ifade eder.

Çeyiz Parası

Yetim maaşı alan bir genç kıza her SGK maaş öder. Vefat eden çalışanın aylığının belli bir oranı kadar yapılan yetim maaşı ödemesi, genç kızın evlenmesi durumunda kesilir. SGK bu durumda bir hak kaybı olmaması için yetim maaşı alan genç kıza evlilik bundan önce çeyiz parası öder. Çeyiz parası alınan maaşı 24 katı olarak toplu ödenir. Bu parayı almayı unutanlar 5 yıl içinde alabilirler.

İzin Parası

Çalışanlar mesaideyken iş kazası geçirebilir, hastalanabilir ya da sağlık problemleri yaşayabilirler. Bu tür durumlarda çalışanlara izin verilir. İzin sürecinde sağlık raporu şartıyla SGK izin parası ödemesi yapar. İzin parası çalışanın maaş tutarına göre belirlenir. Sağlık raporu alınması şarttır.

Yetim ve Dul Maaşı

Sosyal Güvenlik Kurumu uzun süre çalışan, belli bir tutarda prim ödeyen, sigortalılık gün şartını sağlamakta olan kişilerin ölümü sonrası geride kalanlara maaş bağlar. Aynı durum emeklilerin ölümü sonrası geride kalanlara bağlanan maaş içinde geçerlidir. Dul ve yetim maaşı çalışanın eşine ve geride kalan çocuklarına bağlanır. Geride kalan kişilerin sayısına göre belli bir oranda bağlanan maaş her ay devam eder. Örneğin emekli bir şahıs vefat ettiğinde sosyal güvencesi bulunmayan eşi vefat eden kişinin emekli maaşını alabilir. Aynı durum bekar kız çocukları için de geçerli olurken erkek çocukları 25 yaşlarına kadar yetim maaşı alabilirler.