Son Dakika Emekliye Çift Maaş Müjdesi geldi! Başvuru Yapan herkes SGK’dan Çift Maaş Alabiliyor İşte detaylar...

Emeklilik herkezin en büyük hayalleri arasında yer almakta. Uzun seneler boyunca çalışmanın mükafatı, emekli olduktan sonra alınıyor. SGK kapsamında çalışan kişilerin, çalıştıkları süre boyunca ödedikleri primler emekli olduktan sonra kişiye maaş olarak ödeniyor. Çift Maaş Hangi Koşullarda Ne Kadar Bağlanıyor? SGK Emeklileri Çift Maaş Alabiliyor mu

Emeklilik herkezin en büyük hayalleri arasında yer almakta. Uzun seneler boyunca çalışmanın mükafatı, emekli olduktan sonra alınıyor. SGK kapsamında çalışan kişilerin, çalıştıkları süre boyunca ödedikleri primler, emekli olduktan sonra kişiye maaş olarak ödeniyor.

Bu maaş, kişilerin alışma gücünü kaybettiği anda, hayatlarını sürdürebilmesi için ilaç gibi geliyor.

Emekli maaşı, kazanılmış hak olarak sayıldığı için, kısmen devredilebiliyor. SGK’lı çalışan bir kişinin ölümü durumunda, maaşın belli bir bölümü eşe dul maaşı veya çocuklara yetim maaşı olarak bağlanabiliyor. SGK kapsamında çalışmayan eş veya çocuklar için bu durum oldukça net sınırlarla belirlenirken, SGK emeklisi eş veya çocukların, vefat eden SGK emeklisinin maaşını alıp alamayacağı en çok araştırılan konular arasında yer almakta.

SGK Emeklileri Çift Maaş Alabiliyor mu?

SGK emeklileri, bağlı oldukları sigorta kolu farketmeksizin çift maaş alabiliyor. Üstelik bu imkandan yalnızca emekliler değil, emeklilerin dul ve yetimleri de faydalanabiliyor.Hatta bu maaş sayısı duruma göre üçe bile çıkabiliyor.

Ülkemizde SGK çatısı altında kurulmuş 3 farklı sigorta kolu bulunuyor. Sigorta işçi olarak çalışanları, Bağ-Kur kendi hesabına çalışanları, emekli sandığı ise kamu çalışanlarını kapsıyor. Bu kolların herhangi birinden emekli olan kişiler veya onların dul ve yetimleri, belli koşullar altında birden çok maaş alabiliyor.

Çift Maaş Hangi Koşullarda Ne Kadar Bağlanıyor?

Bu konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse; SGK emeklisi bir kadın, vefat eden eşinin SGK emeklisi olması halinde, eşinin maaşı üzerinden belli bir oranda dul aylığı alıyor. Kadının SSK emeklisi, vefat eden eşin ise SSK ya da Bağ-Kur emeklisi olması halinde, kadın maaşın %50’sini, vefat eden eşin emekli sandığı emeklisi olması halinde ise maaşın %75’ini dul aylığı olarak alabiliyor.

Kendi emekliliği nedeniyle SSK’dan maaş alan kadın, vefat eden Bağ-Kur’lu eşinin maaşının %50’sini dul aylığı olarak alırken, emekli sandığından emekli olmuş ve vefat etmiş anne ya da babasının maaşı üzerinden de yetim maaşı alabiliyor.

Emekli sandığı yasasına göre, vefat eden emeklinin maaşı;

Çalışmayan veya emekli olmayan dul eşe %75 oranında, çalışan veya emekli olan eşe % oranında, 1 yetim olması halinde eşe %60, yetime %30 oranında; 2 yetim olması halinde eşe %50, yetimlere %25’er oranında, sadece 1 yetim olması durumunda (eş yoksa) yetime %50 oranında, sadece 2 yetim olması durumundayse her bir yetime %40 oranında ödeniyor.