Uzmanlardan Önemli Uyarı: Deprem! İstanbul ve 13 İl İçin Tehlike Çanları Çalıyor..!

Uzman isimden İstanbul'da depreme ilişkin açıklama geldi. deprem olması halinde sonucunun ağı olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dile getirdiği yapılaşma ile riskinin azaltılabileceğini savundu. Uzman isim o illeri tek tek açıkladı. İşte o illerde depreme ilişkin son dakika haberleri...

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) tarafından yapılan açıklama herkes tarafından büyük bir ilgi ile takip edildi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir İstanbul'un arasında olduğu 14 il için diri fay geçmediğini söyledi ve buna rağmen çevreden geçen faylardan kaynaklı odası depremlerin yaşanabileceğini söyledi.

Deprem araştırmasında (DAUM) ön plana çıkıyor. Türkiye'de diri fay veritabanı kullandıklarını belirten uzman, veri tabanına göre Türkiye'de 14 il diri fay olmadığını ancak etrafta bulunan faylardan kaynaklı olarak sarsıntıların yaşanacağını ve bu kişilerin etkilenebileceğini söyledi. Bayburt, Artvin, Bartın, Giresun, Edirne, Gümüşhane, İstanbul, Kırklareli, Sinop, Rize, Ordu, Mardin, Trabzon gibi iller bu listede yer alıyor. Doğu Karadeniz'de diri fay bulunmuyor.

Güneydoğu Anadolu'da bazı yerlerde aynı şekilde durum hakim mesela girip ayın geçmediği illerden biri de Konya. Kırmızı çizgilerle çizilmiş durumda dolayısı ile içinden beri fay geçen iller doğal olarak bir riskli olarak isimlendirilebilir. Diri fay anlamında en zengin ilk 32 fay ile Afyonkarahisar dedi. Olası bir depremde riskli iller arasında bu bölge yer alıyor.

Hangi İllerde Risk Büyük

Riskli iller denildiğinde ilk olarak herkes İstanbul'un durumunu merak ediyor. İstanbul'un içinden diri fay geçmediğini söyleyen Prof. Dr. Sözbilir yerleşim yerinden biri fay geçmiyor. Ancak denizin içinden bir fay geçiyor. Bu nedenle deprem tehlikesi bulunan bir il. Ayrıca İstanbul için deprem riski değerlendirildiğin de Türkiye'nin en yoğun ili olması korkutuyor. Nüfus yoğunluğu da çok fazla. Manisa, İzmir gibi deprem riskli yüksek iller arasında ve bu illerde faylar uzun yıllardır depreme neden olmuyor. Aydın, Muğla aynı şekilde deprem riski yüksek kentler arasında yer alıyor açıklaması geldi.

Uzman isim deprem tehlikesi nedeniyle yapılar kontrollü bir şekilde yıkılmaz ve yenilenmez ise depremin yıkacağını belirtti. Özellikle 1999 yılında binaların çok iyi incelenmesi depreme dayanıksız olanların bir an önce yapılması gerekiyor dedi. İnsanlar yapılaşmaların güçlendirmek için yenileme yapmazlarsa deprem yıkacak ve bu büyük bir hasara neden olacak açıklamasında bulundu.