1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 15 Yıl Beklemeden Emeklilik müjdesi geldi! 1999 Tarihi Öncesi İçin Erken Emekli olabiliyor işte şartlar...
15 Yıl Beklemeden Emeklilik müjdesi geldi! 1999 Tarihi Öncesi İçin Erken Emekli olabiliyor işte şartlar...

15 Yıl Beklemeden Emeklilik müjdesi geldi! 1999 Tarihi Öncesi İçin Erken Emekli olabiliyor işte şartlar...

1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişi olan kişiler 15 sene beklemeden erken emeklilik hakkı elde edebilmektedirler. Rahat bir hayat dönemi geçirmek adına emeklilik hakkı elde etmek için uğraşan yurttaşlar gerekli diğer koşulları da sağladıkları zaman erkenden emekli olabilecek! emeklilik yaşı gelmeden nasıl maaş alınır? Nasıl erken emekli olunur.

A+A-

1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişi olan kişiler 15 sene beklemeden erken emeklilik hakkı elde edebilmektedirler. Rahat bir hayat dönemi geçirmek adına emeklilik hakkı elde etmek için uğraşan yurttaşlar gerekli diğer koşulları da sağladıkları zaman erkenden emekli olabilecek!

Peki, nasıl erkenden emekli olunur, emeklilik yaşı gelmeden nasıl maaş alınır? Tüm ayrıntılar haberimizde...

8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişleri bulunan kişiler erkenden beklemeden emekli olabiliyorlar. Bunun yanında 15 senelik hizmet sürelerini tamamlama ve prim ödemelerini tamamlama ardından yaş koşulunu da yerine getiren yurttaşlar erkenden emekli olabiliyorlar. İşte 1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişi olan kişiler için erken emeklilik formülü ayrıntıları..

Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?

1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişleri olan bir çok vatandaş erken emeklilik koşulları nelerdir diye merak ediyor. Beklemeden erkenden emekli olmayı isteyen yurttaşların şu koşulları yerine getiriyor olması gerekiyor:

8 Eylül 1999 veya öncesinde sigorta başlangıcının bulunması,
4A, 4B ve 4C sigorta kollarından en az birisine mensup olmak,
15 senelik hizmet süresini tamamlamak,
En az 3600 gün prim ödemelerini tamamlamak,
Yaş koşulunı sağlıyor olmak.

Erken Emeklilikte Emeklilik Maaşları Ne Kadar?

Sigorta başlangıç zamanı 8 Eylül 1999 tarihi ve daha öncesinde olan kişilerin emeklilik maaşları bu tarih sonrasında sigorta başlangıçları olan kişilerden daha yüksektir. Bu tarihlerde sigorta başlangıcı bulunan kişilerin emekli olması halinde emeklilik maaşları en düşük 1600 lira olmaktadır.

Erken Emeklilik Avantajları Nelerdir?

Gerekli koşulların yerine getirilmesi durumunda yurttaşlar erken emeklilik hakkından yararlanabilmektedirler. Bu noktada bir çok vatandaş da 1999 ve öncesi sigorta başlangıcı olarak erken emekli olmanın avantajlarını merak ediyorlar. Bu avantajlardan ilki emeklilik maaşıdır. Emeklilik maaşları kıyaslandığı zaman 1999 ve öncesi sigorta girişi olan kişilerin emeklilik maaşları daha yüksektir.

Bir diğer avantaj da emeklilik yaşı, prim ödemeleri ve hizmet süresidir. 1999 ve öncesinde sigorta girişi olan kişilerin emeklilik yaşı, ödemeleri gerekli olan prim miktarı ve hizmet süresi daha düşüktür. Bu tarih boyuncan sonrası için hem çalışma süresi, yaş ve prim ödemeleri fazla olurken hem de alacakları emeklilik maaşı daha düşük olmaktadır. Yine bu tarih sonrasında emekli olmak bu ayrıntılarla daha zor bir hale getirilmiştir.

SSK’ya göre Bağ-Kur’dan emeklilik hakkı elde etmek daha zordur. Ancak 1999 tarihi ve öncesinde daha kolay olduğundan dolayı erken emeklilik avantajları en çok da Bağ-Kur’lular için geçerlidir. Bağ-Kur için 5400 ödenmesi gerekli olan prim günü değişmezken bu tarih boyuncan sonrası için yaş koşulu giderek artırılmış ve emeklilik daha zor hale getirilmiştir.

Bağ-Kur Emekliliği İçin Prim İndirimi

Bağ-Kur üstünden emekli olacak kişiler prim indirimi almak istedikleri zaman belirli şartları yerine getirmeleri gerekiyor.

Bu indirimlerden yararlanmak için öncelikle Hazineden karşılanmayacak olan kısmının ödenmiş olması gerekmektedir. Yine sigortalılıktan kaynaklanan ceza ve gecikmelerin bulunmaması gerekmektedir. Prim borcu olan Bağ-Kur esnafları için senede en az 535 liralık bir indirim yapılıyor. Diğer kişilerin borçları ile yüksek tutarda birikmeye devam ediyor. Yani borcunu yapılandıran kişilerin bu durumu bozmamaları gerekiyor.

Emeklilik Yaşı Öğrenme

Emeklilikte yaş koşulunu ne zaman tamamlaması gerektiğini merak eden kişiler, emeklilik yaşlarını e-devlet üstünden kolaylıkla öğrenebilirler. Emeklilik yaşını merak eden kişiler sorgulama için aşağıda belirtilen adımları uygulayabilirler.

E-devlet kapısında giriş yapın.

Sistem üstünde e-hizmetler sayfasına gelin.
Buradan Sosyal Güvenlik Kurumu listesine tıklayın.
Ardından “Normal Şartlarda Ne Zaman emekli Olabilirim” uygulamasına gelin.
Bu alanda bulunan sigorta kolu kısmından tercihinizi yapın.
SGK hizmetlerine başlama tarihinizi girin.

Onaylamanız ardından sigorta kolu ve hizmete başlama süresine göre ne zaman emekli olacağınız ekranda çıkacaktır. Burada emeklilik yaşı, emeklilik süresi ve emeklilik prim gün sayısı bilgileri son derecede kolay bir biçimde görülmektedir.

Emeklilik yaşı öğrenmek isteyen kişiler SGK fotoğrafı internet sayfası üstünden de hangi tarih boyunca emekli olabileceklerini öğrenebilmektedirler. Ne zaman emekli olunabileceği SGK verileri ile değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sebeple de sorgulama yapan kişilerin alacakları sonuçların kesin olmadığını bilmeleri gerekiyor. Tahmini olarak öğrenmek içi aşağıda belirtilen adımların uygulanması gerekiyor:

E.Sgk.Gov.Tr adresine gelin.
Buradan “vatandaş” kategorisine gelin.
Ne zaman emekli olunabileceğini öğrenmek için 4A/4B/4C sigorta kollarından birisini seçin
Onayladığınız zaman tahmini olarak emeklilik yaşını öğrenebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.