1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. "Yeni Ekonomi Politikasıyla Kredi Faizleri Rekor Seviyeye Ulaştı"
"Yeni Ekonomi Politikasıyla Kredi Faizleri Rekor Seviyeye Ulaştı"

"Yeni Ekonomi Politikasıyla Kredi Faizleri Rekor Seviyeye Ulaştı"

Türkiye'de yeni ekonomi politikası çerçevesinde alınan kararlar, kredi faizlerini rekor seviyelere taşıdı. İhtiyaç, taşıt, konut ve ticari kredilerdeki faiz oranları hızla yükselirken, vatandaşlar kredi kullanırken daha fazla maliyetle karşılaşıyor. İşte detaylar.

A+A-

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çıkarması, Türkiye'deki kredi faizlerini de hızla artırdı. Bu kararın ardından ihtiyaç kredisi faizleri son 21 yılın en yüksek seviyelerine ulaşarak yüzde 60'a kadar çıktı. Benzer şekilde, taşıt kredileri yüzde 20'lerden yüzde 46'ya, konut kredileri yüzde 16'dan yüzde 38'e ve ticari krediler yüzde 14'ten yüzde 40'a çıktı.

Para Politikasındaki Değişiklikler Faizleri Artırdı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın başına Mehmet Şimşek'in, Merkez Bankası Başkanlığı'na ise Hafize Gaye Erkan'ın atanması, Türkiye'nin para politikasını kökten değiştirdi. Yeni ekonomik politika faiz oranlarını yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çıkardı ve bu kararlar kredi faizlerine de etki etti. İhtiyaç, taşıt, konut ve ticari kredilerde faizler hızla artarak iki katına çıktı.

İhtiyaç Kredileri İki Kat Arttı

Ortalama ihtiyaç kredisi faizleri son bir haftada yaklaşık 7 puan artarak yüzde 59,71'e yükseldi. İhtiyaç kredisi faizleri son iki haftada 13 puandan fazla artış gösterdi. Bu da seçim öncesi yüzde 30 civarında olan ihtiyaç kredisi faizlerinin dört ay içinde iki katına çıktığı anlamına geliyor.

Taşıt Kredileri Faiz Oranları Arttı

Geçtiğimiz hafta ortalama taşıt kredisi faizleri yaklaşık 10 puan artarak yüzde 46,46'ya ulaştı. Seçim öncesinde yüzde 20 civarında olan taşıt kredisi faizleri de bu süreçte iki katından fazla bir artış kaydetti.

Konut ve Ticari Kredilerde de Artış Var

Seçim öncesi dönemde yüzde 16'lara kadar düşen ortalama konut kredisi faizleri, son haftada yüzde 38,85'e yükseldi. Ayrıca, seçim öncesinde uygulanan faiz sınırlaması nedeniyle yüzde 14'lere gerileyen ortalama ticari kredi faizleri de geçtiğimiz hafta yüzde 40,87'ye ulaştı. Bu, ticari kredi faizlerinin seçim öncesi döneme göre üç katına çıktığı anlamına geliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.