1. HABERLER

  2. KREDİ

  3. 200 Bin TL Nefes Kredisi Başvurular Başladı! Nefes Kredisi'ni Hangi Bankalar Verecek?
200 Bin TL Nefes Kredisi Başvurular Başladı! Nefes Kredisi'ni Hangi Bankalar Verecek?

200 Bin TL Nefes Kredisi Başvurular Başladı! Nefes Kredisi'ni Hangi Bankalar Verecek?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, pandemi döneminde zor zamanlar yaşayan esnafa can suyu olacak müjdesi Nefes Kredisi'ne başvurular bugün başlıyor. Nefes kredisine başvuranlar 6 ay geri ödemesiz 200 bin TL'ye kadar kredi çekebilecek. Peki Nefes Kredisi'ni hangi bankalar verecek? Nefes Kredisi'ne kimler başvurabilir? İşte detaylar…

A+A-

Recep Tayyip Erdoğan'ın, pandemi döneminde zor zamanlar yaşayan esnafa can suyu olacak müjdesi Nefes Kredisi'ne başvurular bugün başlıyor. Nefes kredisine başvuranlar 6 ay geri ödemesiz 200 bin TL'ye kadar kredi çekebilecek. Peki Nefes Kredisi'ni hangi bankalar verecek? Nefes Kredisi'ne kimler başvurabilir? İşte detaylar…

Firmalar, üye oldukları oda ve borsalardan alacakları üyelik belgesiyle banka şubelerine başvurabilecek. Nefes Kredi Paketi, Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde 10 bankanın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kredi Garanti Fonu (KGF) iş birliğinde hayata geçiriliyor.

Nefes Kredi Paketi ile yıllık cirosu 10 milyon liranın altında olan ve 2020 yılı cirosunda 2019'a göre yüzde 25 kayıp yaşayan, ticaret, deniz ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi odaları veya ticaret borsasına kayıtlı üyelere işletme sermayesi finansman imkanı sağlanacak.

ÜYELİK BELGESİYLE

Buna göre, cirosu 10 milyon liranın altında olan ve 2020 yılı cirosunda 2019'a göre yüzde 25 kayıp yaşayan firmalar, 1 Haziran'dan itibaren üye oldukları oda ve borsalardan alacakları üyelik belgesiyle banka şubelerine başvurabilecek.

Krediden faydalanmak isteyen işletmeler, üyelik belgesini oda-borsalara gitmeden, çevrim içi ortamda TOBB veya oda-borsaların sistemlerinden e-belge olarak da edinebilecek.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuya ilişkin değerlendirmesinde, TOBB ve 365 oda ve borsa olarak, Nefes Kredisi ile tüm kaynaklarını üyelerinin emrine verdiklerini belirterek, "Üyelerimiz, 10 bankanın Türkiye'nin her yerindeki şubelerinden kredi kullanabilecek.

6 aylık ödemesiz dönem şu an işletmelerimiz için en önemli husus. 6 ay boyunca ne anapara ne faiz ödemesi olmayacak. İnşallah o zamana aşılamanın da devreye girmesi ile işler normale dönecek, işletmelerimiz normal hayatlarına geri dönecekler" ifadelerini kullanmıştı.

NEFES KREDİSİNE KİMLER BAŞVURABİLİR? KİMLER 200 BİN TL OLARAK KULLANABİLECEK?

Krediden faydalanmak isteyen işletmeler, üyelik belgesini oda-borsalara gitmeden, çevrim içi ortamda TOBB veya oda-borsaların sistemlerinden e-belge olarak da edinebilecek.

Geçen yıl cirosu 1 milyon lirayı aşmayan işletmelere azami 50 bin lira, cirosu 1-10 milyon lira olanlar da azami 200 bin lira kredi kullanabilecek.

6 AY ÖDEMESİZ DÖNEM

İşletmelere 6 ay ödemesiz dönem imkânı sağlanacak nefes kredisi uygulamasında, kredi geri ödemeleri 12 eşit taksitte yapılacak. Söz konusu uygulamada Hazine destekli KGF kefaleti sağlanacak olup, faiz oranı yıllık yüzde 17.5 olarak belirlendi.

NEFES KREDİSİNİ HANGİ BANKALAR VERİYOR?

Katılım sağlayacak bankalar Ziraat, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, İş, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi, Akbank, Denizbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım olarak belirlenmişti.

EKONOMİYİ OLUMLU ETKİLEYECEK

Nefes kredisine ilişkin üç kamu bankasından açıklama geldi. Ziraat Bankası'nca yapılan açıklamada, "Nefes Kredisi, KOBİ'lerin işletme sermayesi ihtiyaçlarını kolay, hızlı, ödemesiz dönemli ve düşük maliyetli desteklerle finanse ederek nakit dengelerinin sağlamlaştırılmasına katkı sunacak.

İşletmelerin üye oldukları oda/borsadan alacakları 'TOBB Nefes Kredisi Başvurusu" ibareli faaliyet belgesi ile birlikte Ziraat Bankası şubelerine başvuru yapmaları yeterli" denildi.

Vakıfbank'tan yapılan açıklamada, yeni pakette de özellikle mikro nitelikli işletmelerin uygun koşullarda finansmana erişimini sağlamanın önemli olduğu belirtilerek, "Desteğimizin hem ekonomimize hem de reel ekonomimizin yapı taşı olan KOBİ'lerimize büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Halkbank'tan yapılan açıklamada ise destek paketinin işletmelerin işlerini toplaması için hareket alanı sağlayacağı belirtilerek, "Nefes Kredisi, aşılamanın hızlanması, işletmeleri etkileyen tam kapanma önlemlerinin kademeli olarak hafifletilmesi, turizm ve tatil sezonunun açılması gibi olumlu unsurları tamamlayacak çok önemli bir destek olarak ekonomik aktiviteyi pozitif yönde etkileyecektir" denildi.

KREDİ TÜRÜ, VADESİ VE GERİ ÖDEME ŞEKLİ

Kredi, TL işletme kredisi şeklinde kullandırılacaktır. Kredi vadesi, 6 Ay Anapara ve Faiz Ödemesiz Dönem olmak üzere toplam 18 Ay'dır.

Kredi geri ödemeleri, Aylık Eşit Taksitli şekilde yapılacaktır.

KREDİYE UYGULANACAK FAİZ VE KOMİSYON ORANLARI

Kredi'ye yıllık %17,50 faiz oranı uygulanacaktır.

Kredi kullandırımı sırasında bir defaya mahsus %1,00 peşin kredi komisyonu tahsil edilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.