1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Altın yatırımcılarının dikkat! Ünlü ekonomistlerden çok çarpıcı altın yorumu geldi...
Altın yatırımcılarının dikkat! Ünlü ekonomistlerden çok çarpıcı altın yorumu geldi...

Altın yatırımcılarının dikkat! Ünlü ekonomistlerden çok çarpıcı altın yorumu geldi...

Çarşamba günü sona erecek olan Fed faiz toplantısına odaklanırken küresel altın fiyatları geriledi. Gram altın ise dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki düşüş ile 500 TL sınırında bulunuyor.

A+A-

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, gram altındaki desteklerin çalıştığını fakat henüz yükselişe geçmediğini belirtti. Şatıroğlu 'altın fiyatlarını baskılanmasına rağmen, altın genelde yukarı yönlü eğilimin başlangıcı olarak yorumlanan 'altın kesişim'e doğru ilerliyor' dedi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, çarşamba Fed'in perşembe günü de TCMB'nın faiz toplantılarına dikkat çekerek, özellikle ABD'den gelecek faiz mesajının dolar ve altın fiyatlarını etkileyeceğini söyledi.

ŞATIROĞLU'NDAN 'ALTIN KESİŞİM' AÇIKLAMASI

Ekonomist Tunç Şatıroğlu sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada altının henüz yükselişe geçmediğini belirtti.

Yatırımcıların enflasyon ve Fed’in para politikasına odaklanması altın fiyatlarını baskılamasına rağmen, altın genelde yukarı yönlü eğilimin başlangıcı olarak yorumlanan 'altın kesişim'e doğru ilerliyor diyen Şatıroğlu sözlerine şöyle davam etti:

GRAM ALTIN HENÜZ YÜKSELİŞ KANALINA DÖNMEDİ"

Altın her şeye rağmen 1861 desteğinin altında kapanış yapmadı ve bu destek çalıştı. Düzeltme süreci bitti demek için erken. Fed öncesi ve sonrasında piyasalarda çok dalgalanmalar olabiliyor. Bunları normal olarak görmek lazım.

Gram altında da desteklerin çalıştığını ancak henüz yükseliş kanalına dönülmediğini görüyoruz. Dolar kurunun yardımıyla tekrar yükseliş güçlenebilir ve yükselen kanala dönülebilir. Düşüşler alım fırsatı olmaya devam ediyor.

PİYASALARIN GÖZÜ POWELL'IN AÇIKLAMALARINDA

Piyasaları yorumlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Erdoğan-Biden görüşmesi sonra iç piyasalarda bir iyimserlik havasına neden oldu. Dolar kurunun bir miktar geri çekildiğini gördük. Şimdi piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) ve Perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz toplantısına odaklandı. Şimdi bunlar fiyatlanıyor. Hem emtia fiyatlarında hem dolar varlıklarında.

DOLAR 8.60'I AŞARSA YUKARI YÖNLÜ ATAK YAPAR

Yurt içi piyasalarda yaşanan bu gerileme de aslında yatırımcıların tekrar dolar pozisyonu almasına neden oldu ki Fed acaba şöyle bir söylemde bulunacak mı? ‘Biz faiz artırım sürecini başlatıyoruz’ diye bir tedirginlik var piyasada. Buda doların güçlenmesine neden oldu. Kritik direnç seviyesi olan 8,60 TL’yi… Bu seviyenin üzerinde tutunması halinde yukarı yönlü atakların devam edeceğini söyleyebiliriz. Şu anda 8,60 TL seviyesini önemli bir direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.

YURTİÇİNDE MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI İZLENECEK

Küresel piyasaların tadı tuzu yok yatay seyri sürdürüyor. Çünkü piyasaların kafası oldukça karışık. Bu karışıklık sadece yatırımcılarda değil finans piyasasında var. Dolar pozisyonu mu alacağız, kripto piyasasında son durum ne, emtia fiyatlarında düşüşler devam edecek mi? Gibi bir çok soru işaretinin cevabını Çarşamba günü ABD Merkez Bankası Fed’in faiz kararında ve Başkan Powell’ın açıklamalarında daha net bir biçimde göreceğiz. Ama yurtiçi piyasalarda dolar kurunun seyrinde önemli olacak faktör TCMB’nın faiz kararı ve toplantı tutanakları.

HİPER ENFLASYON TEHLİKESİ

Ben Merkez Bankası’nın haziran ayı toplantısında bir faiz değişikliğine gideceğini düşünmüyorum. Ancak Temmuz ve Ağustos aylarında TCMB’ı faiz indirimlerini başlatır mı? İşte bu fiyatlamalar çok önemli olacak. Böyle bir sinyal gelirse evet dolar tarafında tekrar bir yükseliş gerçekleşebilir. Ancak böyle bir metinde böyle bir ifade bulamazsa piyasalar o yüzden bir miktar daha geri çekilmeler daha görmemiz mümkün olur.

3. ÇEYREK DAHA ZOR GEÇECEK

Ama yılın 3. Çeyreği hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalar için oldukça yoğun ve stresli geçebilir. Çünkü Fed artık bundan sonra faiz artırımı sinyalleri verir ve doların uluslararası piyasalarda değeri artmaya devam edebilir. Enflasyon endişesi çok önemli, bir de bu kadar bol likitide varken, yani ABD piyasaları bu kadar çok paraya boğmuşken hiper enflasyon endişesi getireceği için küresel piyasalar için aslında yılın 3. Çeyreği bence daha zorlu geçeceğini düşünüyorum.

ONS ALTIN FİYATI NE KADAR?

Ons altın üzerindeki temel baskıya rağmen teknik tarafta değerli metalin 50 günlük hareketli ortalaması 200 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönlü kesmeye doğru ilerliyor. Bu da genelde altında yukarı yönlü bir trendin başlayabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Haziran ayı başında Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaşan ons altın, sonrasında inişli çıkışlı bir seyir ile 1.865 dolara kadar geriledi.

GRAM ALTIN FİYATI NE KADAR?

Pazartesi günü 1 aydan sonra ilk defa 500 TL’nin altına yeniden inen gram altın, küresel altın fiyatlarındaki gerilemeye rağmen dolar/TL’nin 8,47’ye kadar tırmanmasıyla 507 TL civarında işlem görüyor.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ABD Merkez Bankası 16 Haziran Çarşamba günü toplanacak. Faiz kararının saat 21.30 gibi açıklanması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.