1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Asgari geçim indirimi’ne (AGİ) güncel değişiklik! Ek Zam Formülü Yayımlandı!
Asgari geçim indirimi’ne (AGİ) güncel değişiklik! Ek Zam Formülü Yayımlandı!

Asgari geçim indirimi’ne (AGİ) güncel değişiklik! Ek Zam Formülü Yayımlandı!

Asgari ücretten verilen verginin kaldırılmış olması neticesinde çalışan kesim için AGİ de değiştirildi. Ancak bu destek adı altında verilen maaşların içerinde yer alacağı söylendi. Asıl detayları ise henüz yayınlanmamış fakat kısa sürede yayınlanacak olan tebligat tarafından netlik kazanmış olacak.

A+A-

Verginin kaldırılmış olması epeydir uygulanan Asgari Geçim İndirimi (AGİ)’ni de değiştirmiş oldu. Çünkü Asgari Geçim İndirimi bir durumda vergi iadesi olarak uygulaması olarak kullanılıyordu. Devlet paralarının gelir vergisinin bir bölümü çalışan vatandaşlara geri iade yapılıyordu. Bu iade yapılacak ücret geçerli brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyordu ve çalışan vatandaşın medeni durumu ve kaç çocuğu olduğu durumuna göre belirleniyordu.
Şuan ki gelinen son durumda işçiden alınan herhangi bir vergi olmadığı görüldüğü için bir iade yapılmayacak.

Böylece AGİ uygulaması düzenlenmiş olacak. Bu destek bekar çalışanlarda olduğu gibi aldığı ücretinin içinde duracak. Ancak asgari ücretten daha fazla ücret alanlar için de aynı bir durum görülmüş oldu. Onlar da asgari ücrete kadar  olan kısım için herhangi bir gelir vergisi ödemeyeceği için iade olayı ortadan kalkmış olacak. Burada sistem bu şekilde  yapılmış olsa da asıl gerçeklik için uygulamayla ilgili henüz çıkmamış olan tebligatı beklemek en doğrusu olacak. Bu gelecek olan tebligat tüm her şeyi ortaya dökecek.

YENİ BİR SEÇENEK ARANIYOR

Burada tebligat ile ilgili net ücret ile anlaşmış olarak çalışanların AGİ 'den kaynaklı kaybettiklerini telafi edebilecek şekilde güzel bir seçenek arandığı belirtildi. Böylece çalışan kesimin vergi iadesinden yaşanan kayıpları gelir ve damga vergisinin kaldırılmış olmasıyla  ortaya çıkan vergisiz ücretlerdeki yansıyan avantajla karşılanmış olacak.

Yeni yılın gelişi ile birlikte çalışan kesimin paralarından vergi hesaplama seçenekleri de değişecek. Yeni yıldan itibaren tüm işçi ve memur kesimin asgari ücrete kadar kazançlarına gelir vergisi, damga vergisi istisnası uygulanmış olacak. Asgari ücreti geçen kazançlar ise yüzde 15'ten başlayıp artan duruma göre vergilendirilmiş olacak. 2022 yılında gelir vergisi dilimleri şu şekilde  uygulanabilir:

31.000 TL'ye kadar olan kazançlar % 15, 31.001-71.000 TL arasındaki kazançlar % 20, 71.001- 251.000 TL arasındaki kazançlar % 27, 251.001-881.000 TL arasındaki kazançlar % 35, 881.009 TL üzeri kazançlar % 40. Burada asgari ücretin üzerinde maaş alanların da vergileri farklı hesaplanacağı duyuruldu.

2022'de 5004 TL olarak yapılan  brüt asgari ücret için normalde 638 TL gelir vergisinin ödenmesi gerekiyordu. Tüm çalışan kesimin kazançları için gelir vergisi hesaplanabilir. Hesaplanan tutardan 638 lira indirilmiş olduktan sonra kalan ücrete vergi kesilecek.

MAAŞA YANSIYABİLİR

Var olan sistemde, asgari ücrete kadar olan kazanmalarda vergi istisnası sadece evli, eşi çalışmamış olan 3 çocuklu çalışmış olan kişilere uygulanacak. Ayrıca, vergi istisnası sadece gelir vergisi ile de sınırlı kalmayacak. Yeni olan sistemde asgari ücrete kadar oluş olan  kazançlara gelir vergisi istisnası herkes için de geçerli olabilir.

Gelir vergisi istisnasının yanı sıra damga vergisinin istisnası da uygulanmış olacak. Damga vergisi istisnası, tüm çalışan kesimlerin aylık paralarına 38 lira ek olarak yansıtılacak. 2022'de istisna edilen gelir vergisi ve damga vergisine bağlı olarak bekâr çalışan kesimin 301 lira gibi bir aylık avantajı olabilecek.

EMEKLİYE EK ZAM SEÇENEĞİ

Emekli kesimin maaşları her yıl  olduğu gibi bu yıl da enflasyon oranına göre belirleniyor. Ancak bu sene diğer senelerden farklı olarak ek zam sistemi devreye girebilir. SSK ve Bağ-Kur emeklisine  yıl da iki kez 6 aylık enflasyon oranına göre zam oluyor. Bu yıl da 5 aylık enflasyon yüzde 10.48 olarak açıklanmıştı. Buna Aralık ayının enflasyonu da eklenmiş olacak.

Yapılan Tahminlerin yıl sonunda var olan rakamın yüzde 14-15 seviyesine artış göstermesi. Ancak asgari ücrete yapılan yüzde 50.4'lük tarihi zam bu bölümde de beklentileri arttırdı. Yapılmış olan açıklamalarda da bir ek zammın geleceği söylenmişti. Burada daha düşük olan ücretlere daha yüksek oranda bir ek zammın yapılması göz önünde.

Seçeneklerden birisi Temmuz'da yapılmış olan yüzde 8.45'lik zamma ilave olarak yüzde 29'luk bir zam yapılarak kümülatif olarak yüzde 40 artışa ulaşılmış olması. Tabi çalışmaların sonucunu sabırla bekleyip görmek mümkün.

Memur emeklileri de bu durumdan yararlanarak toplu sözleşme zammı alabilirler. Onlar için yüzde 5'lik ocak zammına ilave olarak enflasyon farkı da eklenecek. Buna göre yılın son ayında Yüzde 15-16 civarında bir artış olması beklenmekte. Ancak burada da sendikaların yetkililerle yaptığı görüşmeleri de unutmamakta fayda var. Bir ek protokol ile ayrı bir artış yapılması konuşulmakta.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.