1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bu Hastalıklara Sahip olan vatandaşlar Erken Emekli Olabilirsiniz! İşte Malulen Emeklilik Şartları neler...
Bu Hastalıklara Sahip olan vatandaşlar Erken Emekli Olabilirsiniz! İşte Malulen Emeklilik Şartları neler...

Bu Hastalıklara Sahip olan vatandaşlar Erken Emekli Olabilirsiniz! İşte Malulen Emeklilik Şartları neler...

Birçok kişi çalışma hayatları boyunca rahat bir yaşlılık evresi geçirmek için emeklilik hakkı elde etmek için uğraşırken dururken bazı yurttaşlar beklemeden malulen emeklilik hakkı elde edebilirler. Bu noktada bilindiği üzere SGK kapsamında çalışamayacak durumda olan yurttaşların mağdur olmalarını engellemek adına malulen emeklilik hakkı tanınmakta

A+A-

Birçok vatandaş çalışma hayatları boyunca rahat bir yaşlılık dönemi geçirmek için emeklilik hakkı elde etmek için uğraşırken bazı yurttaşlar beklemeden malulen emeklilik hakkı elde edebilirler. Bu noktada bilindiği üzere SGK kapsamında çalışamayacak durumda olan yurttaşların mağdur olmalarını engellemek adına malulen emeklilik hakkı tanınmaktadır.

Bunun için malulen emekli olmayı isteyen yurttaşların belirli bir kaza geçirerek veya bazı hastalıklara sahip olarak iş göremez durumda olmaları gerekiyor. Belirli bir kaza geçirmek veya hastalığa yakalanmak neticesinde belirli bir oranda engele sahip olmaları ardından bu kişiler malulen emekli olabilmektedirler. İşte malulen emeklilik hakkında diğer ayrıntılar..

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Belirli bir kaza geçirmeleri veya hastalığa yakalanmaları ardından iş göremez hale gelerek erkenden emekli olmayı isteyen kişilerin birtakım malulen emeklilik koşulları da sağlamaları gerekiyor. Bu noktada belirli bir kaza geçirmek veya hastalığa yakalanmak yeterli olmuyor.

Aynı zamanda bu kişilerin malulen emekli olabilmek adına en az yüzde 60 oranında güç kaybına uğramaları ve iş göremez halde olmaları gerekmektedir. Bu koşulun sağlandığını gösteren sağlık raporunun alınması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kişilerin malulen emekli olabilmeleri için en az 5 yıl hizmet sürelerini doldurmuş ve en az 1800 gün prim ödemesini de yapmış olmaları gerekmektedir.

Bu noktada bir başka önemli konuda kişilerin işe başlamaları sonrasında belirli bir hastalığa yakalanarak veya kaza geçirerek iş görmez durumda olmaları gerekmektedir. Eğer kişiler işe başlamadan evvel bu duruma gelmişlerse malulen emeklilik hakkından faydalanamıyorlar.

Malulen Emeklilik İçin Kabul Edilen Hastalıklar

Kişiler çalışma süreleri içerisinde belirli bir hastalığa yakalanmaları veya belirli bir kaza geçirmeleri ardından ş göremez hale geldiklerinde malulen emeklilik hakkına sahip olabilirler. Bu kapsamda pek çok vatandaş malulen emeklilik için kabul gören hastalıklar hangileridir diye merak etmektedir. İşte bu hastalıklar şu biçimdedir:

Kanser
Epilepsi
Beyin tümörleri
MS
Görme yetisinin kaybolması
Denge bozuklukları
İleri seviyede bipolar bozukluğu
İşitme kaybı
Kişilerin kararlarını etkileyebilecek psikolojik rahatsızlıklar
AIDS
Metabolizma problemleri
Uzuv kayıpları
Kalp rahatsızlıkları
Bazı organ nakilleri
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.