1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Büyük Müjde! Kira yardımı Yapılıyor Ziraat Bankası hesaplarına yatacak! Başvurular devam ediyor
Büyük Müjde! Kira yardımı Yapılıyor Ziraat Bankası hesaplarına yatacak! Başvurular devam ediyor

Büyük Müjde! Kira yardımı Yapılıyor Ziraat Bankası hesaplarına yatacak! Başvurular devam ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü kira yardımı yapıyor. 2019 senesinden bu yana pek çok kiracı bu yapılan kira yardımlarından faydalandı ve her sene bu sosyal yardımlar yenileniyor.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü kira yardımı yapıyor. 2019 senesinden bu yana pek çok kiracı bu yapılan kira yardımlarından faydalandı ve her sene bu sosyal yardımlar yenileniyor. Bu sebeple 2022 yılı kira yardımı müracaatları yenileniyor. Kira yardımından faydalananlara kira paraları Ziraat Bankası hesaplarına yatırılıyor. Bunun için Ziraat Bankası’ndan alınmış IBAN numarası ile müracaat yapılması gerekiyor.

Kira yardımı müracaatları devam ediyor. Peki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen bu kira yardımları kimlere verilmekte? Başvurular nereye ve nasıl yapılacak? Kira yardımı için istenen belgeler nelerdir? İşte, kira yardımlarına ilişkin yayımlanan müracaat kılavuzunda yer alan ayrıntılar…

KİRA YARDIMI İÇİN BAŞVURU YAPILMASI
(1) Hak sahipleri tarafından, riskli olarak tespit edilen binalardaki konut ve işyerlerinden dolayı kira yardımından faydalanabilmek için, tahliye tarihi itibariyle bir yıl içinde ya da riskli yapının yıktırıldığı tarih boyuncan itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu ildeki Müdürlüğe/Belediyeye müracaatlur.

(2) Kira yardımı müracaatlarında, (A.R.A.A.D. Bilgi Sisteminin, İçişleri Bakanlığı Kimlik Paylaşımı Sistemi (KPS) ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile entegrasyonu sağlanmıştır.), Kimlik Bilgileri (Nüfus Cüzdanı), Adres Bilgileri Raporu ve taşınmaza ait Güncel Taşınmaz Kaydı A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden temin edilir. Ancak, sistemden kaynaklanan sorunlar nedeniyle söz konusu belgeler A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden temin edilemiyor ise ilgilisinden istenilir.

(3) Kira yardımı müracaatlarında, riskli yapının yıktırılıp yıktırılmadığı A.R.A.A.D. Bilgi Sisteminden kontrol edilecektir.

KİRACILARIN KİRA YARDIMI BAŞVURUSU
(1) Riskli yapıda ikamet eden kiracılar, kira yardımı müracaatsunu aşağıdaki bilgi ve belgelerle yapacaktır.

A) Başvuru dilekçesi,

b) Kiracının, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarih boyunca riskli yapıda ikamet ettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adreslerini gösteren Adres Bilgileri Raporu,

c) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,

d) Kiracıya/vekiline ait T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Hesap cüzdanı fotokopisi.

(2) Riskli yapıda işyeri işleten kiracılardan; a) Başvuru dilekçesi,

b) Firmayı temsil yetkisine sahip kişiye ait imza sirküleri,

c) Kiracının, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarih boyunca riskli yapıda işyeri işlettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres bilgileriyle uyumlu olacak biçimde eski ve yeni adreslerini gösteren bağlı olduğu odadan alınacak oda sicil kaydı ya da vergi dairesinden alınacak yazı (Gerçek kişi mükelleflerden ilgili odalara kayıt yaptırmayan ve adres değişliklerini bildirmeyenlerden, riskli yapıda işyeri işletildiği tarih ile işyerinin tahliye edildiği tarihi belgelemek üzere, ilgili vergi dairesinden alınacak onaylı yazı ya da onaylı Yoklama Fişlerindeki tarihler dikkate alınacaktır.),

ç) İşyeri kapatılmışsa kapatıldığına dair ilgili vergi dairesi ya da meslek odasından alınacak yazı,

d) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,

e) Gerçek/Tüzel kişiye ait T.C. Ziraat Bankası AŞ. Vadesiz TL hesap cüzdanı fotokopisi, istenilecektir. Başvuru firma yetkilileri tarafından yapılmış ise, gerçek kişinin TC Kimlik Numarası ve IBAN’ın, müracaat tüzel kişilik adına yapılmış ise Vergi Kimlik Numarası ile IBAN’ın uyumlu olmasına dikkat edilecektir.

BAŞVURU İŞLEMLERİ
Kısıtlılar adına, mahkeme kararı ile atanan vasileri, 18 yaşından küçük çocuklar adına ise, velileri ya da vasileri kira yardımı için müracaatta bulunacaktır.

Bağımsız bölümün hisseli olduğu müracaatlarda, her hak sahibi için ayrı ayrı müracaat dilekçesi alınacaktır.

Kira yardımı müracaatlarında hak sahipleri tarafından verilen belgelerin aslı ya da fotokopisi alınacaktır. Fotokopi alınmışsa “aslı görülmüştür” kaşesi basılacak ve işlemi yapan personelin adı-soyadı yazılarak imzalanacaktır. Başvurulara ilişkin evraklar Yapı kimlik Numarasına (YKN) göre arşivlenecektir.

Bağımsız bölümü belli olmayan arsa paylı tapular ile yapılan müracaatlarda; Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres ve ada/parsel bilgileriyle uyumlu olacak biçimde bağımsız bölümü ve bağımsız bölümdeki hisse oranını gösteren bina gayrimenkul vergi beyannamesi istenilecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.