1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekli, memur, dul ve yetim milyonların beklediği büyük müjde geldi! 17 bin TL Toplu ödeme yapılacak...
Emekli, memur, dul ve yetim milyonların beklediği büyük müjde geldi! 17 bin TL Toplu ödeme yapılacak...

Emekli, memur, dul ve yetim milyonların beklediği büyük müjde geldi! 17 bin TL Toplu ödeme yapılacak...

Emekli ikramiyelerindeki artış miktarı 17 000 liranın altında olmayacak. Yüzde 25'lik maaş artışından dul ve yetim aylığı alanlar da faydalanacak. Yüz binlerce kişi bekliyor. Emekli, kamu personeli, dul ve yetimin beklediği değişiklik ile alakalı ayrıntılar...

A+A-

Emekli ikramiyelerindeki artış miktarı 17 000 liranın altında olmayacak. Yüzde 25'lik maaş artışından dul ve yetim aylığı alanlar da faydalanacak. Yüz binlerce kişi bekliyor. Emekli, kamu personeli, dul ve yetimin beklediği değişiklik ile alakalı ayrıntılar...

Son günlerde gündemdeki sıcaklığı düşmeyen 3600 ek gösterge emekli aylığı ve emeklilik tazminatı için önemli artışlar sağlayacak.

3600 ek göstergenin hayata geçirilmesi durumunda kimlerin yararlanacağı eksiksiz olarak bilinmiyor. Ek gösterge ile maaş ve ikramiyelerde ne kadar artış olacak? Ek gösterge kapsamına hangi meslek dalları giriyor? Kimin maaşı ne kadar artacak? Hürriyet'ten Noyan Doğan yazdı. İşte 3600 ek gösterge ile alakalı ayrıntılar...

Okuyuculardan 3600 ek gösterge ile alakalı soru almadığım bir gün bile geçmiyor. Kimileri, ‘ben de faydalanabilir miyim?’ diye soruyor, kimileri ‘beni nasıl etkileyecek, maaşım artacak mı?’

diye merak ediyor, kimileri de ‘3600 ek gösterge çıkarsa erken emekli olabilir miyim?’ sorusunun cevabını arıyor.

Çoğunluk okuyucular da ek göstergenin ne zaman çıkacağını soruyor. Anlaşılan o ki, 3600 ek gösterge konusunda beklentiler çok yüksek ve bundanda önemlisi ek göstergenin kimi, nasıl etkileyeceği konusunda kafalar karışık.

Öncelikle şunu belirteyim, 3600 ek gösterge konusu gündemde, hatta bu hafta veya en geç önümüzdeki hafta komisyonlarda görüşmeler başlayacak, ama bu iş sene sonuna kadar olacak bir iş değil. 2022 senesinin içinde, büyük ihtimalle de yılın ilk yarısına kalmadan 3600 ek gösterge sorunu çözülmüş olacak.

Sorunu diyorum; çünkü nerdeyse dört senedir 3600 ek gösterge konusu devamlı gündemdeki yerini korudu, çözümü için ara sıra girişimlerde bulunulsa da bugüne gelindi. Hazır yeri gelmişken, 3600 ek gösterge konusu SSK’lıları veya Bağ-Kurluları ilgilendirmiyor, yalnızca kamu personeli ve kamu personeli emeklilerine yönelik bir düzenleme. Eğer çözüme ulaşırsa da 2 milyona yakın kamu personeli ve emeklisi bu haktan faydalanacak.

TÜM MEMURLARI KAPSAMIYOR

Tüm kamu personelilar ve emeklileri bu haktan faydalanacak mı? Hayır; 3600 ek göstergeye yönelik yapılacak düzenleme öğretmen, hemşire, din görevlisi, polis ve yönetici konumunda olan kamu personeliları ve bu pozisyondan emekli olanların kapsayacak. Belirteyim, kapsamın genişletilmesi de gündemde, fakat tüm kamu personeli ve emeklilerini kapsar mı diye soracak olursanız, açıkçası pek sanmıyorum.

Ek gösterge nedir? Unvan, sınıf, hizmet ve derecelere göre değişiklik gösteren ek gösterge, bir başka adı ile da katsayı; devlet kamu personelilarının çalışırken ki maaşlarının, emekli ikramiyelerinin ve emekli maaşlarının hesaplanmasında uygulanmakta olan bir hesaplama yöntemi. Emeklilik maaşı ve ikramiyesi bu hesaba göre yapılıyor.

Ek gösterge arttıkça maaş da artıyor. Göstergesi 3600 olan bir kamu personeli, 2500 olana göre daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alıyor. Bu sebeple de kamu personelilar, emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli göreve atanmak istiyor.

MAAŞLARDA ARTIŞ OLACAK

Peki, 3600 ek gösterge sorunu çözülürse kimler, nasıl faydalanacak ve etkisi ne olacak. Onu da madde madde anlatayım.

* Geçmişte yapılan düzenleme ile öğretmen ve polislerin ek göstergeleri diğer kamu personelilara göre düşük tutuldu. Polis, profesyonel jandarma ve erbaşların ek göstergeleri 3000’e çıkartıldı ama istenilen 3600 ek gösterge hakkı verilmedi. Ek gösterge düşük kaldığından öğretmen ve polisler emekli olamıyor ve yüksek emekli maaşı, emekli ikramiyesi alamıyor. Yapılacak yeni düzenleme ile 2200 ve 3000 olan ek gösterge 3600’e çıkartılacak.

* Düzenleme, meslek gruplarına göre farklılık göstermeyecek, bu meslek dallarıi kapsayan tek bir düzenleme yapılarak, ek gösterge yükseltilecek. Böylece kamu personeliların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Bu da hem görev ücretine hem de emekli maaşına olumlu yansıyacak. Ayrıca yeni gösterge ile kamuda yükselmenin önü de açılmış olacak.

* 3600 ek göstergenin ikramiye ve maaşlara yüzde 20 ila 25 oranında artış olarak yansıması bekleniyor. Bu da maaşlarda aylık 90 lira ile 120 lira arasında bir artış manasına geliyor. Örneğin, 3000 ek gösterge ile çalışan bir öğretmenin maaşı 3600 ek gösterge hakkının verilmesi ile beraber 110 lira artacak.

İKRAMİYEYE KATKISI YÜKSEK

* Ek göstergenin aylıklara ve emekli ikramiyesine etkisi polis, öğretmen, polis, din görevlisinde farklı olurken; hemşire ve din görevlisinin aylıklarında etkisi biraz daha yüksek olabilecek.

* 2008 öncesi kamu personeliiyete başlayanlarda 3600 ek göstergenin etkisi ise maaştan çok emekli ikramiyesi ve emekli maaşında görülecek, ikramiyeyi ve maaşı artıracak.

* 3600 ek gösterge emeklilerde ise aylık 760 lira ile 800 lira arasında bir artış yaratacak.

* Gösterge artışı emekli ikramiyelerinde de 17 000 ila 27 000 lira arasında artış yaratacak. Eğer 30 senelik bir hizmeti var ise emekli ikramiyesinde 24 000 tl'ye yakın bir artış olacak.

* Emeklilerin dul ve yetimleri de artışlardan faydalanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.