1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emeklinin gözü kulağı bu haberdeydi! Son Dakika SSK'lı Bağ-Kurlu emekliye ek zam müjdesi geldi! SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine ne kadar ek zam yapılacak?
Emeklinin gözü kulağı bu haberdeydi! Son Dakika SSK'lı Bağ-Kurlu emekliye ek zam müjdesi geldi! SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine ne kadar ek zam yapılacak?

Emeklinin gözü kulağı bu haberdeydi! Son Dakika SSK'lı Bağ-Kurlu emekliye ek zam müjdesi geldi! SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine ne kadar ek zam yapılacak?

Enflasyon verileri açıklandı, asgari ücret pazarlıkları sürüyor, kamu personelilar ve kamu personeli emeklileri için ek zam gündemde.Türkiye'de 13 milyondan fazla vatandaş ya kendi emekli maaşını veya eşinin maaşını alıyor. Emeklilerin maaşlarındaki artışlar da her sene Ocak ve Temmuz aylarında yeniden belirleniyor

A+A-

Enflasyon verileri açıklandı, asgari ücret pazarlıkları sürüyor, kamu personelilar ve kamu personeli emeklileri için ek zam gündemde.
Türkiye'de 13 milyondan fazla vatandaş ya kendi emekli maaşını veya eşinin maaşını alıyor.

Emeklilerin maaşlarındaki artışlar da her sene Ocak ve Temmuz aylarında yeniden belirleniyor. Oluşan 6 aylık enflasyon SSK ev Bağ-Kur emeklilerinin zam oranlarını belirlerken kamu personeli emeklileri için de enflasyon farkı oluşmasını sağlıyor. Tüm kurumlar SGK çatısı altında birleşmiş olsa da bir norm birliği sağlen temelmadığından SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının emeklilik koşulları prim gün ödeme sayıları ve maaş zam sistemleri halen farklı belirleniyor.

Bu yüzden de kamu personeli emeklileri toplu protokol görüşmelerinden yararlanırken diğer kurumlardan emekli olanlar bu hakkı kullen temelmıyor. Dolayısıyla bu sene da kamu personeli emeklileri gibi SSK ve Bağ-Kur emeklileri farklı oranda zam alacak.

ARTIŞ NASIL BELİRLENECEK

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in haberine göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri için Haziran ve Aralık ayları arasındaki 6 aylık enflasyon oranı önem kazanıyor. Bu oran zam olarak maaşlara yansıtılacak. Şu en temel kadar yani 5 aylık enflasyon yüzde 10.48 olarak açıklandı.

Bu rakam şu an için emekliler için zam oranının gösteriyor. Bu oranı Aralık ayı enflasyonu da geldikten sonra SSK ev Bağ-Kur emeklilerinin Ocak ayının ilk 6 ayında alacakları maaşları belirlenecek. Hesaplamalara göre de bu oranın yüzde 13-14 dolayında olmasını bekleniyor. Kesin rakam 3 Ocak'ta açıklen temelcak Aralık ayı enflasyonu ile belli olacak. Memur emeklileri ise toplu protokolye girdiklerinden onların zam oranı belirlendi. Buna göre kamu personeli emeklileri Ocak ayında yüzde 5 toplu protokol zammı alacaklar. Ancak tabi enflasyon farkı hakları da var.

6 aylık enflasyonun Temmuz zammı olan yüzde 3'den fazla çıkan kısmı emekli kamu personelilara zam olarak yansıtılacak. 5 aylık enflasyon verisi olan 10.48'den yola çıkarsak emekli kamu personeliların şu anki zam oranı 5 + 7.48 olacak. Yani oran yüzde 12.48'i 5 ayda bulmuş durumda. Bu rakamlara Aralık ayı enflasyonu da eklendiğinde oran büyüyecek. Yine yapmış olduğumuz hesaplamalara göre yıl sonunda emekli kamu personeliların zammının yüzde 15-16 civanında olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile aralarında 2-3 puan fark oluşacak.

HERKESE EK ZAM OLUR MU?

Bu arada kamu personeli sendikalarının Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile yapmış oldukları görüşmede, kamu personelilara ve kamu personeli emeklilerine yukarda anlattığımız toplu protokol zammı ve enflasyon farkı haricinde bir ek ödeme yapılması da gündeme geldi. Şu anda bu çalışma da devam ediyor. Dolayısıyla bu çalışmalar tamamlandığında kamu personeli emeklileri yüzde 16 olarak tahmin ettiğimiz zamma ilaveten ek bir zam veya seyyanen ödeme de alacak.

Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile aralarındaki zam farkı daha da açılacak.

SEYYANEN ARTIŞ BEKLENTİSİ

Kamu işçilerine yapılan zam, kamu personelilar için ek zam çalışması ve asgari ücretteki yüksek oranda artış beklentisi SSK ve Bağ-Kur emeklilerini de umutlandırmış durumda. Yaklaşık 7-8 000 000 SSK ve Bağ-Kur emeklisi de özellikle düşük miktarda maaş alanlar için seyyanen bir artış bekliyor.

Pandemi döneminde en az emekli maaşı önce bin sonra bin 500 tl'ye çıkartılmıştı. Burada tekrardan bir taban maaş belirlenmesi, burda asgari ücretin dikkate alınması da isteniyor. Böylece kamu personeli emeklilerine yapılması planlen temeln ek zammın diğer SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtılması sağlen temelcak.
Bu günlerde Ankara'dan güzel haberler geliyor. Emekliler de umutla bekliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler