1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekliye büyük Müjde! Temmuz ayında 2 Bin 200 TL Ödeme Yapılacak...
Emekliye büyük Müjde! Temmuz ayında 2 Bin 200 TL Ödeme Yapılacak...

Emekliye büyük Müjde! Temmuz ayında 2 Bin 200 TL Ödeme Yapılacak...

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor. Geri sayım başladı. Ödemeler temmuzda emekli yurttaşların banka hesaplarına yapılacak. Üstelik bu sene ikramiyelerde artış da var. bu şekilde temmuzla beraber tüm emekliler 2.200 TL ikramiye

A+A-

Emekli temmuz zammı için geri sayım sürerken, emekliler için kurban bayramı ikramiyeleri tarihi de yaklaşıyor. İkramiye elan emeklilerin bu seneki ikinci ödemeleri temmuzda yapılacak. Üstelik bu sene ikramiyelerde artış da var. bu şekilde temmuzla beraber tüm emekliler 2.200 TL ikramiye almış olacak. Peki kimler ikramiye ödemesinden faydalanacak? Başvuru gerekmektedir mu? İşte ayrıntılar...

Temmuz ayı ile senesini ikinci maaş zammını yaklaşık % 8 oranında alması beklenen emekliler için ikinci bir ödeme de Kurban Bayramı bundan önce ikramiye ile ödenecek. Her yıl ocak ve temmuz aylarında maaşlarında zam gören emekliler ayrıca dini bayramlar bundan önce de ikramiye alıyor. Geçtiğimiz senelerde 1000'er liradan 2.000 TL olarak ödenen ikramiyeler bu sene 1.100 TL'ye çıkartıldı. Böylece emekliler 2021 senesinde maaşları kaç lira olursa olsun 2.200 TL ikramiye almış olacak.

Yaklaşık 13 000 000 emekli ve dul ve yetim maaşı alanlar ikramiyeden faydalanacaklar. Bu ay emeklilik kararı aldırarak temmuzda maaşı başlayan yeni emekliler de ikramiyeden yararlanacak.

Emekli ikramiyesi ile alakalı akıllara takılan soruların yanıtları şöyle:

Kimler ikramiye ödemesinden faydalanacak?

SGK'dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile devamlı iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca SGK'dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil yurttaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine verilecek. Vefat eden sigortalıların yakınları ödemelerini hisse oranında alacaklar
İkramiye için müracaat gerekmektedir mu?

Hayır emeklilerin ikramiyeleri için bir müracaat yapmalarına gerek bulunmuyor. Ödemeler otomatik şekilde emekli maaşı aldıkları hesaplara yatırılacak. SGK'nın ilan ettiği tarih boyunca emekliler gidip hesaplarından parayı çekebilecekler. Bu konu da bazı dolandırıcılardan emekliler gelen SMS'lere itibar edilmemesi önemli. Hiç bir işlem yapmanıza gerek yok. Kimseye bilgilerinizi vermeyin.

Emekli maaşı olarak 2 aylık alanlar ne yapacak?

Eşinden ve kendi emekliliğinden dolayı iki maaş alanlarda, 2 dosyadan hangisinde aylık oranı daha yüksek ise o dosya esas alınarak ödenecek. Böylece iki maaş alanlar tek bir dosyadan ikramiye almış olacak.

İkramiyelerden bir kesinti yapılabiliyor mu?

Emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinden herhangi bir kesinti yapılamıyor. Ayrıca bu ödemeler haczedilemiyor. Emekli maaşlarının ve ödemelerinin haczedilmesi fakat emeklilerin bu konu da izin vermesiyle oluyor. O %n bankadan kredi çekerken ya daz kredi kartı alırken imzaladığınız belgelerde bu izni verip vermediğinize dikkat edin.

Emekliler ikinci ikramiyelerini ne zaman alabilecekler?

Bu yıl emekliler ramazan Bayramı bundan önce ilk ikramiyelerini aldılar. Bayram 20-23 Temmuz tarihlerine denk geliyor. Büyük ihtimalle ikramiye 12-19 Temmuz tarihleri arasında yatırılacak. Tam tarihi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı duyuracak.

Yeni emekli olanlar da ikramiye alabilecek mi?

İkramiyeden faydalanmak için 'ödemenin yapılacağı tarih boyunca gelir ve aylık almak' koşulu aranıyordu. Geçen yıl yapılan değişiklikle bu ibare 'bayramın içinde bulunduğu ayda' biçiminde değiştirildi. Mayıs ayı sonuna kadar aylık bağlananlar Ramazan Bayramı ikramiyesini alabilecek. Mayıs'tan sonra Temmuz sonuna kadar emekli aylığı bağlananlar ise Kurban Bayramı ikramiyesinden faydalanacak.

Kaç lira ikramiye ödeniyor?

Emekli ikramiyeleri kanunun çıktığı ilk senede her bayram için 1000 TL olarak belirlenmişti. Maaşı ne olursa olsun tüm emekliler her sene 2000 TL ikramiye aldılar. Dul ve yetim maaşı alanlara ise hisse oranları nispetinde ödeme yapıldı. Bu yıl ise ikramiyelere % 10 oranında zam geldi. Böylece her bayramda 1.100 TL dahil olmak üzere toplam 2.200 TL ikramiye ödenecek. (Sabah / Faruk Erdem)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.