1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Erken emekli olmak isteyenlere muhteşem bir müjde geldi! Müjde 6 yıl erken emekli olacaksınız!
Erken emekli olmak isteyenlere muhteşem bir müjde geldi! Müjde 6 yıl erken emekli olacaksınız!

Erken emekli olmak isteyenlere muhteşem bir müjde geldi! Müjde 6 yıl erken emekli olacaksınız!

Başvuru yapan herkes en az 5 000 TL kazanıyor...Erken emekli olmak isteyenler erkekler askerlik borçlanmasıyla 1 yıl bayanlar ise doğum borçlanması ile 6 yıl erken meklilik kazanıyor. Erken emeklilik için bu fırsatı kullanırken paranızı da korumak elinizde. Eğer şimdi borçlanırsanız en az 5 000 lira cebinizde kalacak.

A+A-

Erken emeklilik için bu fırsatı kullanırken paranızı da korumak elinizde. Eğer şimdi borçlanırsanız en az 5 000 lira cebinizde kalacak. Çalışırken yapacağınız borçlanmalarda ise yüzde 15 vergi iadesi alacaksınız. İşte hem erken emekli olmanın hem de para kazanmanın yolları…

Bu günlerde emeklilik konusu çok daha fazla gündeme gelmeye başladı. Mevzuatımızda emeklilik tarihini öne çekmek, çalışmadan toplu parayla prim kazanmak için de bazı imkânlar bulunuyor. Bunlardan birisi erkek sigortalılar için askerlik borçlanması. Bir diğeri ise kadın sigortalılar için doğum borçlanması.

Sigortadan önce askerlik yapanlar borçlandıkları gün kadar işe giriş tarihlerini geri çekerek 1 yıl erken emekli olabiliyor. Sigortadan sonra 3 çocuğa kadar doğum borçlanması da kadın sigortalılara 6 yıl (2160 gün) kazandırıyor.

1 YIL ERKEN EMEKLİ OLARAK 12 MAAŞ FAZLA ALMA ŞANSI

Borçlanmak için SGK'ya o günlerin parası yatırılıyor ve prim kazanılıyor. Dolayısıyla bayanlar çalışmadan 6 senelik prim kazanabilirken erkekler 18 ayı bulan askerliklerini borçlandıklarında 1 yıl erken emekli olarak 12 maaş fazla alma şansını yakalamış oluyor.

EMEKLİ MAAŞI İÇİN KATKI OLUYOR

Bu borçlanmalar ne zaman istenirse yapılabiliyor. Yani emeklilik yaşınız geldiğinde yapabileceğiniz gibi şimdiden de borçlanabilirsiniz. Ne kadar erken borçlanırsanız o kadar daha az ödeme imkanınız var. Çünkü bu borçlanmalar yürürlükte olan asgari ücret üstünden hesaplanıyor.

Dolayısıyla şimdi Aralık sonuna kadar borçlananlar Ocak'ta asgari ücret artacağı için en az yüzde 25 daha karlı çıkacak. Bu borçlanmaların bir başka katkısı da vergi anlamında oluyor. Birçok sigortalının bilmediği bu avantaj için borçlanmaları çalışırken yapmak gerekmektedir.

VERGİ KAZANCI VAR

Gelir Vergisi Kanunu'na göre ücretliler, borçlanma için SGK'ya yapılan prim ödemelerini gelir vergisi matrahından indirme imkânına sahipler. Bu borçlanmaları ücretten kesilerek yaptığınızda o aya ait gelir vergisi matrahında gider olarak yazılabiliyor. Ödeme toplu olarak yapıldığında ise ödenen tutar aylara bölünerek ücretlerin vergiye tabi matrahından indirilebiliyor.

NASIL HESAPLANIYOR

Çalışırken yaptığınız ödemelerle ilgili belgeleri işvereninize vermeniz gerekmektedir. Böylece işveren yaptığınız bu prim ödemelerini ilk aydan başlamak üzere sizin vergi matrahınızdan gider olarak gösterip indiriyor.

Asgari ücretli bir çalışan gelir vergisi olarak 456,13 lira ödüyor (bunun 268 lirası AGİ olarak geri alınıyor). 18 aylık askerlik borçlanması için 20.606,40 lira ödediğinde borçlanılan tutarın tamamı bitene kadar her ay indirim uygulaması yapılacak.

İlk ayda uygulaması yapılacak matrah 3.040,87 lira olacak. Toplam ödeme bitene kadar bu indirim devam edecek.

Böylece devlet askerlik borçlanmasının yüzde 15'ini çalışan adına karşılamış oluyor. Maaşı yüksek çalışanlarda kazanç daha da artıyor.

ŞİMDİ ÖDE KARLI ÇIK

Borçlanmaların tamamı yürürlükte olan brüt asgari ücret ve onun 7.5 katı arasındaki bir miktar üstünden yapılıyor. Doğum askerlik gibi borçlanmaların aylık ödemeleri brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar olurken yurt dışı borçlanmalarda oran yüzde 45'e çıkıyor.

Bu yıl için bir aylık en düşük doğum ve askerlik borçlanması ( 3.577,5 X % 32) 1.144,80 TL olurken en yüksek borçlanma ise 8.586 TL'yi bulmaktadır.

En düşük aylık yurt dışı borçlanması ise 2021 yılı için 1.609,88 TL olarak belirlenmektedir. Belirttiğimiz gibi yurt dışı borçlanmalar artık TL üstünden yapılmakta ve geçerli brüt asgari ücretin yüzde 45'i üstünden hesaplanmaktadır.

Önümüzdeki ay asgari ücret tespit komisyonu toplanarak 2022 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek. Asgari ücret her koşulda artacak. Tahminler yüzde 25-30 arasında zam yapılacağı yönünde.

Doğum, askerlik gibi borçlanmalarda asgari ücret üstünden hesaplanacağı için daha yüksek meblağlarda olacak. Bu yüzden 2022 senesini beklemeden 2021 sonuna kadar borçlanmaları yapanlar kazançlı çıkacak.

Yani 2021 senesinin sonuna kadar borçlanma yapanlar 3.577,5 TL'lik brüt asgari ücret üstünden borçlanma yaparken 2022 senesinin ocak ayında yapılacak borçlanmalar bunun yüzde 25-30 üstünde olabilecek.

Zam yapılacağı kesin olduğu için yılbaşı gelmeden borçlanmasını yapan oran ne olursa olsun kazançlı çıkacak. Bunu biraz daha somutlaştırırsak Aralık sonuna kadar 18 aylık askerlik borçlanması yapacak bir sigortalı 20.606,40 TL öderken Ocak ayında yüzde 25 artışla 25.778 TL ödemek mecburiyetinde kalacak

Eğer erken öderse 5 000 liradan fazla para cebinde kalacak. 1 çocuk borçlanmasında ise kazanç miktarı yüzde 25'lik hesaba göre 6 000 lirayı geçecek.

TABLO

BORÇLANMADA EN DÜŞÜK TUTARLAR

Süre 2021 (TL) 2022 (TL- % 25 Tahmin)

Günlük 38,16 47,70

Aylık 1.144,80 1.431

2 senelik 27.475,20 34.344

18 aylık 20.606,40 25.758

Not: 2022 rakamları tahmini rakamlardır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.