Erken emekli olmak isteyenlere Son Dakika müjdeli haber! Ne zaman erken emekli olurum?
Uzun seneler boyunca yoğun bir tempoyla çalışan çoğu ferdin hayali emekli olmaltır. Emeklilik zamanını araştıran milyonlarca insan var. Sgk ile prim gün sayılarını ve emek harcama saatlerini tamamlayan kişiler emeklilik şartlarını araştırıyor. Peki erken emekliliğinde olası olduğu şartlar neler?
Yaşının dolmasını bekleyen kişilerin hayali bir an ilkin emekli olabilmek. Sgk ve Bağkur çalışmaya idame eden dönemler için geri ödeme sunmasa da geçmiş dönemler içinde çalışmayan dönemler adına yapılan geri ödemelere dönük ödeme imkanı yer alıyor.
İstisnai olarak ise erken emeklilik için fırsat tanıyor. Artık emeklilik yaşına bir kaç yıl kalan kişilerin beklemesine gerek yok. Sigortalılar için yapılması laf konusu olan borçlanma yapılacak olan 5510 sayılı toplumsal sigortalar ve genel sıhhat sigortası kanunu içerisindeki 41. Maddenin düzenlenmesi ile oldu.
İŞ KAYBI OLAN KİŞİLERE ERKEN EMEKLİLİK
Belirli bir süre çalışan ve hemen sonra sakatlanarak yüzde 60 iş kaybıa uğrayan kişiler erken emekli olabiliyor .Bu vaziyet için ise on sene sigortalı olma, 1800 gün prim veya en az yüzde 60 oranında iş gücünde yitik olması gerekiyor. Yasaya bakılırsa bakıma muhtaç çovuğu olan annelerde erke emekli olabiliyor.
ANNELER VE ASKERLER'DE ERKEN EMEKLİ OLABİLİYOR
Kadınların iş hayatında sigortalarının başlamasının ardından 3 çocuk için gelen doğum borçlaması 6 sene oluyor. Çalışan anne eğer tüm şartları karşılıyorsa doğum borçlanması durumu ile 6 sene erkenden emekli olabiliyor.
Askerlerin ise gitmeden ilkin borçlanarak işe girmesi bu aşamada giriş tarihleri ile beraber geri çekme hakkına haiz oluyor. Yasaya gore askerlerin bir sene daha erken emekli olma hakkı bulunuyor. Sigortadan sonra yer alan süreçlere askerlik borçlanması ile prim kazanmayı elde edebiliyorlar.
KİMLER 5 YIL ÖNCEDEN EMEKLİ OLABİLİR?
Eğer çalışılan iş ağar ve yıpratıcı bir işse işyar ve işçilere prim hakkı sunuluyor.Bu sayede prim gün sayılarında artış meydana geiyor ve kişi daha erken emekli olma hakkı elde ediyor. Bu durum hakkındaki detaylı bilgiye SGK üstünden ulaşabilirsiniz.
HANGİ SÜRELERE BORÇLANMA YAPILIR?
Emekli sandığına bağlı olarak iş yaşamına devam eden kişilerin parasız izin süreleri borçlanma olarak geçiliyor. Sigortalı olunan süreç içinde herhangi bir suç ile tutuklanması veya göz altına alınmasından, bu suçlardan dolayı bir de beraat edilmesi, tutukluluk ya da göz altına geçen süreler için de borçlanma yapılabiliyor.
Grev ya da lokavt içinde geçen süreçleri de borçlanarak yararlanma hakkı bulunuyor. Hekimler adına yer edinen fahri asistanlık ile geçen süreçte borçlanmaya doğal olarak tutuluyor.Part- time olarak iş yaşamına geçindiren kişiler, 30 günden daha azca olarak çalışma hayatları yer edinen kişiler, ücretli olarak öğretmenlik icra eden kişiler bu süreçleri borçlanma esnasında tercih ederek 30 güne tamamlama hakkı yer alıyor.
TARİHLERE DİKKAT!
Kadınların ilk giriş tarihleri 01.04.1981 olanlar için emekli olmak adına lüzumlu olan şartlardan biri yaş şartı. Eğer 5000 gün için ödeme yapmış olan sigorta primler yahut SGK ile derhal emekli olma hakkına sahip. Emeklilik için ise tam anlamı ile 20 senelik sigorta süresi + 5000 gün şartı uyumu gerekiyor.
Erkekler adına ilk iş giriş tarihlerinin 08.09.1976 tarihi yahut daha öncesinde olanlar için emekli olmayı beklemeleri gereken yaş şartları olmadan uygulayacaktır. Eğer 5000 gün ödenmiş ise direk SSK ile emekli olma hakkını elde ediyor.. Emeklilik adına 25 senelik sigorta süresi + 5000 gün şartı bulunması gerekiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.