1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. EYT'li Vatandaşlara Müjde! Yasa Yürürlüğe Girerse Kimler Yararlanacak? Kimler Erken Emekli Olabilecek?
EYT'li Vatandaşlara Müjde! Yasa Yürürlüğe Girerse Kimler Yararlanacak? Kimler Erken Emekli Olabilecek?

EYT'li Vatandaşlara Müjde! Yasa Yürürlüğe Girerse Kimler Yararlanacak? Kimler Erken Emekli Olabilecek?

EYT’li vatandaşlar tarafından en çok araştırma yapılan konular arasında ne zaman emekli olabilecekleri ile ilgili sorular yer alıyor. Milyonlarca kişi ne zaman emekli olabileceğini ve yaşadıkları mağduriyetin nasıl biteceğini merak ediyor. Prim gün sayısı ve hizmet yılını tamamlayıp yaşı bekleyen vatandaşlar 2021 yılında emekli olabilecekler mi?

A+A-

EYT’li vatandaşlar tarafından en çok araştırma yapılan konular arasında ne zaman emekli olabilecekleri ile ilgili sorular yer alıyor. Milyonlarca kişi ne zaman emekli olabileceğini ve yaşadıkları mağduriyetin nasıl bitirileceğini merak ediyor. Prim gün sayısı ve hizmet yılını tamamlayıp yaşı bekleyen vatandaşlar 2021 yılında emekli olabilecekler mi? İşte detaylar…

EYT ile ilgili pek çok konuda vatandaş araştırma yapılıyor. Şartların değişmesi bekleniyor. 2021 yılında EYT sorununa çözüm oluşturulur mu? Kimler kanun yürürlüğe girerse bu haklardan yararlanabilecek? Merakla beklenen o soruların cevapları ve son dakika haberleri…

EYT konusu Güvenlik Kurulu kapsamında görüşülüyor. Sigortalı şekilde çalışan ve belirtilmiş prim gün sayısını doldurmuş vatandaşlar bazı haklarını yalnızca yaş nedeniyle alamıyorlar. İşe başladıkları dönemde yalnızca prim ve yıl yeterli olurken daha sonradan yapılan yasal düzenleme ile emeklilik için yaş şartı da getirildi. Erken emeklilikte yaşa takılanlar için yeni bir yasa yapılması bekleniyordu. 1999 öncesinde işe başlamış ve 5000 gün doldurmuş vatandaşlar başka hiçbir şartta bakılmadan emekli olabiliyorlardı. Ancak yapılan değişiklik sonucunda vatandaşlar erken emekliliği sağlayamıyorlar. İşte erken emekliliğe dair merak edilen tüm soruların cevapları...

Kimler Ne Zaman Emekli Olabilir?

  • 1991 SSK başlangıcım bulunuyor ve 7500 prim günümü doldurdum. Tip 2 şeker hastalığına sahibim ve astım hastalığım da var. Nasıl emekliliği elde edebilirim? 46 ve 52 yaşı beklemek zorunda mıyım?

Hiçbir çalışma yapılmaz ise mağdur sayısı giderek artmaya devam edecektir. Sigortalılık başlangıç tarihiniz 23 Mayıs 1991 tarih öncesi ise 5500 gün üzerinden emekliliği elde edebilirsiniz. Bugünden sonra ise 53 yaş 5600 prim gün şartlarına tabisiniz ve prim gününüzü tamamlanmış olduğunuz için yaş farkınızı bekliyorsunuz. Tip1 diyabet problemi yaşayan vatandaşlar %30 ve %40 hasta olduklarını belgelediklerinde rapor alabilmektedir. Tip 2 diyabet hastalarına ise bu oran %20'dir. erken emeklilik için ise ancak %40 raporunuz olması lazım. Raporunuzu almanız halinde emekli olabilirsiniz.

  • EYT’li vatandaşlara hiçbir olanak sağlanmayacak mı? Sigortalı çalıştığımız sürece zarara giriyoruz. Yazı çıkmayacak mı? 1993 yılında sigortalı oldum ve 50 yaşında ne zaman emekli olacağım?

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı tarafından emeklilikle yaşa takılanlarla ilgili araştırma talimatı verilmişti. Ancak bütçeye yükü sebep gösterildi ve bu çalışma şimdilik rafa kaldırıldı. Yıllardır bu konu konuşuluyor. Kim gelirse gelsin kanunu çıkaracak güç bulunmayacaktır. Sigortalılık başlangıcınıza göre 50 yaşında ve 5675 prim gün şartı ile emekliliği sağlayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.