1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. EYT'lilerin sorunu artık çözülüyor! 5 adımlı yeni rota belirlendi!
EYT'lilerin sorunu artık çözülüyor! 5 adımlı yeni rota belirlendi!

EYT'lilerin sorunu artık çözülüyor! 5 adımlı yeni rota belirlendi!

Emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) ard arda çıkarılan yasalardan sonra yeniden gündeme geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni döneme geçecek olması; müjdeli bir haber bekleyen emekli adaylarını çok umutlandırmıştı. Konu hakkında tüm ayrıntılar haberin detaylarında…

A+A-

EYT son dakika haberleri ve Emeklilikte Yaşa Takılan Vatandaşlar son dönemlerde gündemdeki yerini hiç kaybetmiyor.  TBMM’nin açılması ile torba yasanın yürürlüğe girmesi emeklilik hayalinde yaşa takılanların emekli olmalarını engelleyen yaş şartının yeniden düzenlenmesi konusunda ki tartışmaları yeniden gündeme düşürdü. EYT konusunda hükümet kanadından yeni bir adım gelmez iken tüm gözler meclise çevrildi. 9 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olan herkes şu an 25 yılını doldurdu. Primi de tam ve düzenli yatırılmış ise yaşı bekliyor. Hepsinin emekliliği mümkün değil. Fakat yaşta birkaç yılı kalan vatandaşlar için formüller bulunuyor. 

EYT Konusunda TBMM’ye Soru Önergesi Verildi!

TBMM’nin açılmasının hemen ardından emeklilikte yaşa takılanlar için yeni kanun teklifleri ve soru önergeleri yönlendirilmeye başlandı. Devlet, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son kez bir açıklama yaptığında; olumlu karşılamadıklarını ifade etmişlerdi. Fakat son yapılan açıklamaların üzerinden oldukça uzun bir süre geçti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yöneltilen soru önergesi vardı. Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yöneltmiş olduğu bu önerge içeriği EYT’li vatandaşlar için bir çalışma olup olmadığına yönelikti. Çalışma Bakanı Selçuk ise hala bu soru önergesini yanıtlamadı.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklamada EYT konusuna ilişkin şu ifadelere yer verilmişti:

‘Emeklilikte yaşı tutmayanlar demeyi daha doğru buluyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre bulunuyor. Sigorta süresi, prim ödemesi ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığı sürece olmuyor. Üçünün de aynı anda olması gerekiyor. Maliyet hesapları bulunuyor. Prensipte de sorunu var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullanılan tabirde ‘yaşlılık aylığı’ yaşlılık aylığı yaşlanınca alınır. Bu nedenle de emekli olmak isteyen ve yaşa takılanların yaşı 48 iken, global anlamda dünya genelinde 48 yaşındaki kimse yaşlı olarak nitelendirilmiyor.’

Finlandiya Modeli Gündeme Getirilmişti

SGK mevzuatına göre emeklilik hakkı için gerekli olan prim, yaş ve gün şartından herhangi ikisini tamamlayan EYT’li vatandaşlar, yaş şartının eski sisteme uygun olmasını istiyor. 1999 yılından önce işe giren vatandaşları zor durumda bırakan düzenlemede emekli olmak isteyen vatandaşlar yaşı beklemek zorunda kalıyor. EYT konusunda Finlandiya modeli öneri olarak gündeme gelmişti. Bu model normal şartlarda 1 yıl emekli olanların maaşından belli bir oranda kesinti yapılmasını sağlıyor. Erken emeklilik için süre arttıkça kesinti de aynı oranda yükseliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.