1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hangi hastalıklara sahip olanlar malulen emekli olabilecek? İşte O Hastalıklar ve detaylar!
Hangi hastalıklara sahip olanlar malulen emekli olabilecek? İşte O Hastalıklar ve detaylar!

Hangi hastalıklara sahip olanlar malulen emekli olabilecek? İşte O Hastalıklar ve detaylar!

Malulen emekli olmayı isteyen yurttaşların çalışma hayatı içerisinde iş yapamaz durumlarına gelmesi veya meslek hastalıklarına yakalanması ardından devlet mağduriyetlerin giderilmesi adına uygulanmakta olan sistem olarak dikkatleri çekiyor.

A+A-

Malulen emekli olmak için aranan şartlar belli oldu: Hangi hastalıklar artık malulen emekli olabilecek? Malulen emekli olmayı isteyen yurttaşların çalışma hayatı içerisinde iş yapamaz durumlarına gelmesi veya meslek hastalıklarına yakalanması ardından devlet  mağduriyetlerin giderilmesi adına uygulanmakta olan sistem olarak dikkatleri çekiyor. Çalışanların da malul olabilmesi adına pek çok şartlar da yer almakta. Kimlerin malulen emekli olabileceği ve hangi hastalıkların bu sisteme dahil edilebilir Malulen emekli olmayı isteyen yurttaşların çalışma hayatı içerisinde iş yapamaz durumlarına gelmesi veya meslek hastalıklarına yakalanması ardından devlet aracılığıyla mağduriyetlerin giderilmesi adına uygulanmakta olan sistem olarak dikkatleri çekiyor. Çalışanların da malul olabilmesi adına pek çok şartlar da yer almakta. Kimlerin malulen emekli olabileceği ve hangi hastalıkların bu sisteme dahil edilebilecek olduğu en merak edilen konulardan bir tanesi olmaya başladı.

Günümüzde iş kazalarından meslek hastalıklarına, insanların çalışma hayatına devam etmesinden sebebiyet olmasına neden olabiliyor. Bu %n de çalışanların iş hayatı üstünde etki edebilecek olduğu gibi günlük yaşamları üzerine de olumsuz sonuçların meydana gelmesi dikkatleri çekiyor. Eğer çalışma hayatına devam etmekte olan yurttaşlar % 60 ve üstünde güçlerini kayıp etmişlerse veya meslek hastalıklarına yakalanmaları söz konusu olmuşsa hükümet kanadından malul sayılacak. Devlet tarafından kendileri için özel olarak sunulmakta olan maaşlardan yararlanabilecekler. Çalışanların meslek hastalıkları haricinde bir taraftan da ciddi sağlık problemleri olduklarında bir kez daha malulen emekli olma durumları söz konusu olacak.

İş görmez raporları şart oldu…

Malulen emekli olmak için yurttaşların sigortalı şekilde çalışma hayatlarına devam ettiklerinde iş gücü kaybı olması, bir kez daha iş bulamaması veya kendi işlerinde çalışmalarına imkan olmaması durumunda mağdur olmalarına engel olmak için sunulmakta olan hizmettir. Söz konusu olan sisteme bakılacak olduğu zaman çalışanların emekli maaşları ile birlikte pek çok sosyal haklardan yararlanabiliyor olması dikkatleri çekiyor. Tabi ki bu noktada SGK kanadından istenilen koşulları da yerine getirmek gerekmektedir. Aranan şartlar olarak da;

Vatandaşların en az 10 senedir sigortalı şekilde çalışması
Minimum olarak 1800 gün boyunca prim ödemeleri ile birlikte hizmet sürelerinin yer alması
SGK kanadından sevk edilen hastaneden en az % 60 oranında çalışma hayatına devam edemez raporu alınması
İşe başladıkları dönemden sonra yakalanan meslek hastalıklarının kanıtlanmış olması koşulları aranıyor.
Meslek hastalıkları beraberinde pek çok hastalık da malulen emekli olmak için fırsatları sunuyor. Bu hastalıklar da gelen açıklamalara göre;

Kanser
Epilepsi,
 AIDS, a
Akciğer nakli,
Kalp nakli,
Kalp hastalıkları,
Solunum sistemi hastalıkları,
 Parkinson sendromu,
Zeka geriliği,
Görme azlığı,
Retina kanamaları,
Bipolar bozukluk,
Şizofreni,
Tek başına ayakta kalmakta zorluk çekme hastalıkları dahil edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.