1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hükümet Harekete Geçti! Emekli, dul, yetim milyonlara büyük müjde! Paralar PTT hesaplarına ödenecek!
Hükümet Harekete Geçti! Emekli, dul, yetim milyonlara büyük müjde! Paralar PTT hesaplarına ödenecek!

Hükümet Harekete Geçti! Emekli, dul, yetim milyonlara büyük müjde! Paralar PTT hesaplarına ödenecek!

Zam farkları ödenecek. Tarihler belirlendi. Bakanlık son dakika olarak açıkladı. Yüz binlerce vatandaş alacak. Emekli, dul, yetim, vazife malulü... Herkesi kapsıyor. Paralar perşembe günü vatandaşların banka hesaplarına ya da PTT hesaplarına yatırılacak.

A+A-

Zam farkı ödemelerinin detayları belli oldu Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada zam farklarının 27 Ocak’ta ödeneceği duyuruldu. Kim ne kadar far alacak? Emekli, dul, yetim ve vazife malullerine ödenecek zam farkları ile ilgili son dakika gelişmeleri....

Zam farkları ile ilgili son dakika açıklaması! Ödeme tarihi netleşti. Harp ve vazife malullerine yapılacak 2021 yılı ek ödemeleri ile emekli sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların 2022 yılı ocak ayı zam farklarının ödenmesi ile ilgili detaylar belli oldu. Bakanlık duyurdu. Perşembe günü paralar vatandaşların hesabına aktarılacak. 

EMEKLİ MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN ÖDENECEK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iki milyonu aşkın emeklinin 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan fark tutarları için ödemelerin 27 Ocak'ta yapılacağını duyurdu. Bağ-Kur emeklilerinin zamlı maaşı 25-28 Ocak tarihleri arasında ödenecek. SSK emeklilerinin zamlı maaşı 17-26 Ocak tarihleri arasında veriliyor.

Bu taban maaş artışından 1 milyon 266 bin emekli yararlanacak. Bağkur emeklisi zamlı maaşını 25 Ocak (yarın) itibarıyla çekmeye başlayacak. Bağkur’lu emekli için tahsis numarasının son rakamı; 9, 7 ve 5 olanlara her ayın 25’inde 3 ve 1 olanlara ayın 26’sında, 8, 6 ve 4 olanlara her ayın 27’sinde, 2 ve 0 olanlara ayın 28’inde maaşları peşin ödeniyor.

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın konu ile ilgili yaptığı açıklaması şöyle;

(1) Aylık Farkı Ödemesi;

5510 sayılı Kanunun 4/1-(c) (Emekli Sandığı) bendi kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan toplam 2.386.565 kişinin 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan fark tutarları, aylık almakta oldukları banka ve PTT şubelerindeki hesaplarına gönderilerek 27 Ocak 2022 tarihinde ödenecektir. Buna göre;

A- Aylıklarını her ay alanlara; Ocak ayı olmak üzere 1 aylık tutarında,   

B- Aylıklarını üçer aylıklar halinde almakta olanlardan; 

• 1. Grupta Kasım-Aralık-Ocak döneminde aylık alanlara; 1 aylık tutarında,

• 2. Grupta Aralık-Ocak-Şubat döneminde aylık alanlara; 2 aylık tutarında, 

• 3. Grupta Ocak-Şubat-Mart döneminde aylık alanlara; 3 aylık tutarında, aylık farkı tahakkuk ettirilmiştir. Toplam fark ödemesi tutarı 3.648.011.335,11 TL’dir. 5510 sayılı Kanunun

4/1-(a) (SSK) ve 4/1-(b) (BAĞKUR) bentleri kapsamında gelir ve aylık almakta olanların aylıkları zamlı olarak ödeme günlerinde ödenmeye başlanmıştır.        

(2) 2021 Yılı Ek Ödemesi;

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun ek 79’uncu maddesi gereğince; harp veya vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile bu kapsamda olup aylık bağlanan hak sahiplerine, maluliyet derece ve göstergelerine göre yılın en geç ilk üç ayı içinde ek ödeme ödenmektedir. Bu kapsamdaki 59.258 kişiye yapılacak toplam ödeme 308.742.058,77 TL’dir.Maluliyet Derecesi Ödenecek Tutar (TL)1 9.417,802 8.476,023 7.298,804 6.592,465 5.886,136 5.179,79

5.179,79 TL ile 9.417,80 TL arasında değişen 2021 yılı ek ödeme tutarları harp veya vazife malulleri ile hak sahiplerinin banka ve PTT şubelerindeki hesaplarına gönderilerek 27 Ocak 2022 tarihinde ödenecektir.

EMEKLİYE 1000 LİRA, MEMURA 1250 LİRA FARK!

Memura ek zam sağlayan, en düşük emekli maaşını 2 bin 500 liraya çıkaran, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısını artıran ve ihracatçıya vergi avantajı sağlayan ekonomi paketi Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeyle en düşük maaş alan SSK ve Bağkur emeklisine 1000 lira fark yatacak. En düşük memur maaşına 1250 lira en düşük memur emeklisine ise 999 lira fark ödenecek.

Ekonomiyle ilgili önemli düzenlemeleri içeren Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ekonomi paketi milyonlarca kişiyi etkiliyor. Bunların başında memur ve emekliler geliyor. Yasaya göre; kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Ocak-30 Haziran 2022 dönemi için uygulanacak toplu sözleşme artış oranı yüzde 5’ten yüzde 7.5’e yükseltildi. Yüzde 2.5 oranındaki ilave zam, 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek. Böylece toplu sözleşme artı enflasyon farkıyla toplam ocak zammı yüzde 30.95’e çıkmış olacak. Yapılan düzenleme 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girdiğinden 15 Ocak’ta maaşını çeken memurlara ek olarak yüzde 2.5’lik zam farkı ödenecek. 1-5 Ocak’ta maaşını zamsız çeken memur emeklisine de enflasyon farkı ve bu oluşan yeni fark SGK’nın belirlediği tarihte toptan ödenecek. En düşük farkın 1.000 lira olması ve taban memur emekli maaşının da 4 bin 280 lirayı geçmesi bekleniyor.

Memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme zammı ağustosta kesinleşmişti. Buna göre; 2022'de yüzde 5+7, 2023'te ise yüzde 8+6 artış olacak. Her 6 ayda bir enflasyon söz konusu zamların üzerine çıkarsa fark da eklenecek. Buna ilave olarak sendikalı yaklaşık 2 milyon memura 400 liralık da toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek. Öte yandan memur ve emeklisi, 2019'daki toplu sözleşme görüşmelerinde 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için de yüzde 3+3 oranında zam almıştı. Enflasyon farkı da her 6 aylık dönemde (ocak ve temmuzda) bu rakamlara eklenmişti. 2019'daki toplu sözleşmenin son zammı bu yılın aralık ayına kadar geçerlik olmak üzere yüzde 3 olarak uygulanmıştı. Dolayısıyla enflasyon farkı bu zammı aşan oranda Ocak 2022 maaşlarına eklenecek. Ocakta memur ve memur emekli maaşına yüzde 5'lik yeni toplu sözleşme zammı da ilave edilece

BES'TE 18 BİN LİRAYA KADAR KATI

Öte yandan yeni düzenlemeyle Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) halihazırda yüzde 25 olan devlet katkısı oranı yüzde 30’a yükseltildi. Yani yatırılan her 100 lira karşılığında 25 lira olan devlet katkısı artık 30 lira olacak. En yüksek devlet katkısı bu yıl için 18 bin lira olacak. BES katılımcıları ihtiyaç duymaları halinde, avans da çekebilecek. Kurumca, kişiye sistemden ayrılmadan, devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç hesabındaki birikimin yüzde 50’si kadarına kadar ödeme yapılabilecek. Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda yapılan değişiklikle halihazırda yüzde 25 olarak belirlenmiş olan devlet katkısı oranı yüzde 30'a yükseltildi. Buna göre, işveren tarafından ödenenler hariç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılımcılar ile Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamındaki katılımcılar adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yüzde 30'una karşılık gelen tutar, şirketler tarafından emeklilik gözetim merkezine iletilen bilgiler esas alınarak devlet katkısı olarak emeklilik gözetim merkezince hesaplanacak.

Cumhurbaşkanı, yabancı para cinsinden yapılan katkı payı ödemeleri için bu oranı yüzde 10'a kadar indirmeye yetkili olacak. Devlet katkısı, bakanlık bütçesine konulan ödenekten katılımcıların ilgili hesaplarına şirketler aracılığıyla aktarılmak üzere emeklilik gözetim merkezine ödenecek. Bir katılımcı için bir takvim yılında ödenen ve devlet katkısı tutarının hesaplanmasına esas teşkil eden katkı paylarının toplamı, ilgili takvim yılına ait hesaplamaya ilişkin dönemin sona erdiği tarihte geçerli brüt asgari ücretin hesaplama dönemine isabet eden toplam tutarını aşamayacak. Anılan sınırı aşan katkı payları için bakanlığın uygun görüşüyle, kurumca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, ilgili katkı payının ödendiği yılı takip eden takvim yıllarında da devlet katkısı hesaplaması ve ödemesi yapılabilecek.

Bu ödenekten bütçenin diğer kalemlerine hiçbir şekilde aktarma yapılamayacak. Devlet katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilecek. Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda yapılan değişiklikle 45 yaş üstü katılımcılar da talep etmeleri halinde otomatik katılım sistemine dahil edilebilecek. Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarına yönelik yapılan düzenleme, sistemde yer alan katılımcılara da uygulanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.