1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İngiliz gazeteleri Son dakika olarak Duyurdu! Abu Dabi varlık fonları Türkiye'ye milyarlarca dolarlık yatırım planlıyor! BAE Veliaht Prensi 100 milyar dolar ile geliyor...
İngiliz gazeteleri Son dakika olarak Duyurdu! Abu Dabi varlık fonları Türkiye'ye milyarlarca dolarlık yatırım planlıyor! BAE Veliaht Prensi 100 milyar dolar ile geliyor...

İngiliz gazeteleri Son dakika olarak Duyurdu! Abu Dabi varlık fonları Türkiye'ye milyarlarca dolarlık yatırım planlıyor! BAE Veliaht Prensi 100 milyar dolar ile geliyor...

İngiliz haber sitesi yaptığı açıklamada, Yarın Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yüz yüze görüşme gerçekleştirecek olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın, Türkiye'ye 100 milyar dolar yatırım yapacağını yazdı.

A+A-

Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın yarın Türkiye'ye fotoğrafı ziyarette bulunması öncesi Katar merkezli haber kuruluşu Aljazeera Bloomberg News'ten önemli bir haber aktardı. Habere göre Birleşik Arap Emirlikleri'nin petrol zengini başkenti Abu Dabi ile Türkiye'deki şirketler arasında aylardır görüşmeler yapılıyor.

Abu Dabi'deki varlık fonları, Türkiye'de milyarlarca dolarlık yatırım için muhtemel hedefler konusunda araştırma yapıyor. Yıllardır problemli olan ikili ilişkilerin ticaret bağıyla yeniden inşa edilme planı yapılıyor.

Varlık fonlarının Türkiye yatırımlarına ilgisinin, uzun süreden beri problemli olan iki ülke ilişkilerinin ağustos da Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşme sonrası yumuşamasıyla ortaya çıktığı belirtiliyor.

Yatırım tartışmaları, geride bıraktığımız on senenin büyük bölümünde Suriye ve Libya'daki çatışmaların başını çektiği her konu da anlaşmazlık yaşamakta olan iki ülke arasındaki ilişkilerde bir restorasyona dair mesajlar barındırıyor.

Kaynaklara göre muhtemel anlaşmalar, Türkiye'nin BAE'de yasaklanan Müslüman Kardeşler'e vermiş olduğu destek ve BAE'nin 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin arkasındaki ülke olduğu suçlamalarıyla nerdeyse duran ilişkilerin tekrar inşa edilmesi için bir yol olabilir. Türkiye'nin BAE'yi FETÖ Darbesi'nin arkasındaki ülke olarak tanımlaması sonrası 2016'da ilişkiler en düşük seviyeye ulaşmıştı.

BAE'NİN EN BÜYÜK VARLIK FONLARI

Son haftalarda Türk yatırımlarını izleyen fonlar arasında, Abu Dabi Yatırım Otoritesi ve tahmini varlıkları 686 milyar dolar olarak tahmin edilen Emirlik'in en büyük varlık fonu ADIA ve ADQ bulunuyor.

Kaynaklardan biri, ADQ'nun tek başına sağlık ve fintech amaçlarına 1 milyar dolar harcamayı düşündüğünü söyledi. Tahmini 110 milyar dolarlık varlığa sahip ADQ, ADIA ve Mubadala Investment Co.'dan sonra Emirlik'in üçüncü en büyük devlet varlık fonu.

ADQ ve Türk hükümetinin yatırım ofisi yorum yapmaktan kaçındı.

BAE'nin borsada işlem gören ikinci en kıymetli şirketi International Holding Co. ya da IHC, sağlık ve endüstriyel sektörlerdeki yatırım fırsatlarının değerlendirildiğini söyledi. Sözcü, "Türkiye bizler için çok büyük bir yatırım fırsatı olabilecek en önemli gıda işleme tesislerinden birine sahip" dedi.

Bir diğer kaynağa göre ise diğer yatırım fonu Abu Dabi Kraliyet Grubu'nun bir parçası olan ve 1 milyar dolara kadar yatırım yapabilecek kuruluş Chimera Investments LLC.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ağustos da sürpriz bir görüşme yapan BAE'nin ulusal güvenlik danışmanı Şeyh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, hemde ADQ, IHC ve Royal Group'un başkanı.
ADQ'nun geçen sene yaklaşık %22 hissesini satın aldığı Dubai merkezli lojistik firması Aramex PJSC, bu ayın başlarında, MNG Kargo'yu devralmak için görüştüklerini söylemişti.

ABU DABİ VELİAHT PRENSİ YARIN TÜRKİYE'DE

Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle yarın Türkiye'ye fotoğrafı ziyarette bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ankara'da yapılacak görüşmelerde, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin beraberinde ayrıca, güncel bölgesel ve global meseleler hakkında fikir alışverişinde bulunulması da öngörülüyor.

Öte yandan BAE fotoğrafı haber ajansı WAM'da yer alan haberde, bin Zayid'in, yarın Türkiye'de fotoğrafı temaslarda bulunacağı belirtildi.

İkili ilişkilerin beraberinde Türkiye ile BAE arasında çeşitli alanlardaki iş birliği ve ortak çalışmaları artırma olanaklarının ele alınacağına işaret edilen haberde, ayrıca iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve global konular ile gelişmelerin de görüşüleceği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.