1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonlarca Asgari ücrekliye müjde! Asgari ücretlinin yüzü gülecek Yeni düzenleme yapıldı
Milyonlarca Asgari ücrekliye müjde! Asgari ücretlinin yüzü gülecek Yeni düzenleme yapıldı

Milyonlarca Asgari ücrekliye müjde! Asgari ücretlinin yüzü gülecek Yeni düzenleme yapıldı

Milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücrette son günlere girilirken bir vergi iadesi çalışması da Asgari Geçim İndirimi'nde (AGİ) yapılacağı konuşuluyor. Bu çalışmaya göre; bekar bir işçi için ödenen 268,31 liralık AGİ'ye alınan gelir vergisi ilave edilerek 456,13 tl'ye çıkartılacak.

A+A-

Milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücrette son günlere girilirken bir vergi iadesi çalışması da Asgari Geçim İndirimi'nde (AGİ) yapılacağı konuşuluyor. Bu çalışmaya göre; bekar bir işçi için ödenen 268,31 liralık AGİ'ye alınan gelir vergisi ilave edilerek 456,13 tl'ye çıkartılacak.

Damga vergisi de alınmadığında burdan işçiye yapılacak katkı 483,28 tl'ye yükselecek.

Asgari ücretin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 1 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirdi. Bu kapsamda yurttaşlar gözünü bu toplantının neticesinde çıkacak karara çevirirken bir düzenlemede Asgari Geçim İndirimi'nde (AGİ) yapılması bekleniyor.

VERGİ İADESİ GÜNDEMDE

Sabah'ın haberine göre; vergi alınmaması talebi yerine geldiğinde esasında tüm çalışanlar açısından bir vergi iadesi de yaşanmış olacak. Şu anda tüm çalışanlara ödenen Asgari Geçim İndirimi artırıldığında bu vergi iadesi de karşılanmış olacak.

BUGÜN İÇİN AGİ 268 LİRA

2021 yılı asgari ücret hesabında baktığımızda çalışanlar 465,13 lira gelir vergisi ve 27,15 lira da damga vergisi ödüyor. Gelir vergisinin bekar işçi için 268,31 lirası çalışana iade edilirken 187,82 lirası ile damga vergisi maaştan kesiliyor.

APARTMAN GÖREVLİLERİNDEN GELİR VE DAMGA VERGİSİ ALINMIYOR

Apartman görevlilerine uygulanmakta olan asgari ücrette ise gelir vergisi ve damga vergisi alınmıyor. Böylece vergi iadesi manasına gelen AGİ de ödenmiyor. Apartman görevlileri bu sayede 3040 lira maaş alıyor. Diğer çalışanlar ise AGİ ücretin içinde olduğu için 2825,9 TL maaş alabiliyor.

VERGİSİZ ASGARİ UYGULANIRSA MAAŞ 3000 LİRAYI GEÇECEK

Vergisiz asgari ücret uygulandığında tüm çalışanlar 3.040 lira maaş alabilecek ve bu şekilde hem damga vergisi hem de gelir vergisi ödememiş olacak. Maaşlara 483,28 liralık bir katkı yapılmış olacak.

AGİ SİSTEMİ DEVREYE SOKULURSA NE OLACAK?

Bunun yerine AGİ sistemi devreye sokulursa bu kez bekar bir işçi için ödenen 268,31 liralık AGİ'ye alınan gelir vergisi de ilave edilerek 456,13 tl'ye çıkartılarak işçiye ödenecek.

Damga vergisi de alınmadığında burdan işçiye yapılacak katkı 483,28 tl'ye çıkacak. İşçilerin tüm maaşlardan asgari ücret kadar olan kısımdan vergi alınmasın talebi kabul görürse bu kez maaşı ne olursa olsun herkes asgari ücret kadar olan kısım için gelir ve damga vergisi ödemeyecek veya bu miktarda AGİ alabilecek.

VERGİLERİN TAMAMININ İADESİ GERÇEKLEŞEBİLİR

2021 yılı için hesaplarsak bu durumda brüt maaşı 5 000 lira olan birisi bunun 3577,5 TL'lik kısmı için vergi ödemeyecek. Doyasıyla damga vergisiyle beraber 483,28 liralık kısım cebinde kalacak. Kalan 1.422,5 liralık kısım için gelir vergisi ödenecek. Burada çalışanların AGİ'leri de gelir vergisi kadar artırılarak verginin tamamının iadesi de gerçekleşebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.