1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonlarca kişiye SGK'dan 8 yıl erken emeklilik müjdesi! Kimler nasıl 8 yıl erken emekli olacak?
Milyonlarca kişiye SGK'dan 8 yıl erken emeklilik müjdesi! Kimler nasıl 8 yıl erken emekli olacak?

Milyonlarca kişiye SGK'dan 8 yıl erken emeklilik müjdesi! Kimler nasıl 8 yıl erken emekli olacak?

Bu yüzden şu anda ülkemizde yüz binlerce sayıda EYT yurttaşlar da dikkatleri çekiyor. EYT kapsamında her ne kadar bir açıklama yapılmıyor olsa bile ağır ağır da olsa çözülmeler devam ederken, müjdeli haberler de gelmeye devam ediyor. Gelen açıklamaya göre tam 5 ve 8 yıl arasında erken emekli olma fırsatları geldi. Nasıl erken emekli olurum?

A+A-

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren haberlerden en önemlisi geçmişten bu güne dek daha erken emekliolabilmilave olarak dikkatleri çekiyor. Fakat yurttaşların emekli olabilmesi için yaş – prim gün ödemesi ve sigortalı şekilde çalışma süresi gibi üç koşulu da yerine aynı anda getirmesi gerekmektedir.

Vatandaşlar her ne kadar sigortalı çalışma ve prim gün ödemelerini yerine getirse bile yaş hadlerine takıldıkları için emeklilikte sorun yaşıyor. Bu yüzden şu anda ülkemizde yüz binlerce sayıda EYT yurttaşlar da dikkatleri çekiyor. EYT kapsamında her ne kadar bir açıklama gelmiyor olsa bile ağır ağır da olsa çözülmeler devam ederken, müjdeli haberler de gelmeye devam ediyor. Gelen son açıklamalar ile birlikte tam 5 ve 8 yıl arasında daha erken emekli olma fırsatları da dikkatleri çekiyor.

Her ne kadar şu süreçlerde görüşmeler hala devam ediyor olsa bile yeni bir açıklama SGK kapsamından geldi. Verilen bilgilerin kapsamında yurttaşlar tam 5 ve 8 yıl arasında erken emeklilik haklarının sahibi olacaklar. EYT kapsamında takılı kalan yurttaşlar her ne kadar çözüm yolları bir an evvel gelsin diye bekliyor olsa bile net açıklamalar gelmemişti. En son SGK kapsamından gelen açıklama ile birlikte yurttaşlar 5 ve 8 yıl daha erken emekli olma fırsatlarının sahibi olacaklar.

Sigorta girişi belirli tarihten önceden olan yurttaşlara 8 yıl erken emekli olma fırsatı…

Yoğun bir tempo ile çalışma hayatına devam etmekte olan yurttaşların daima en büyük hayalleri arasında bir an evvel emekli olabilmek geliyor. Her ne kadar uzun yıllar boyunca çalışma hayatına devam etseler bile emekli olma zamanları geldiği zaman belirlenen engellerden dolayı emekli olma konusunda güçlük çekiyorlar.

Emekli olmayı isteyen yurttaşlar için 2000 ve 2008 yılında gelen kanunlar ile birlikte borçlanma hakları da iptal edildi. Gelen bu kanunların arkasından da yetkililer bu sorunla yüzleşmek mecburiyetinde kalan yurttaşlar tarafından oldukça tepki gördüler. Yargıtay bu çerçevede yurttaşların yanında olmayı tercih ederek emsal bir karar vermeyi seçti. Her gün daha çok artış gösteren emsal kararlar kapsamında yeni bir düzenlemenin gelmiş olduğunun açıklama yapıldı.

Kimler 8 yıl erken emekli olacak?

4 ekim 2000 tarihinden önceden Bağkur tescili olan esnaflar için 20 nisan 1982 tarihine doğru geriye dönük olarak tescillerini çekme hakları da verildi. Bu konuyla ilgili istenilen tek şart olarak da esnafların sigorta tescillerini yaptıkları tarihten sonra dönemlerde şirket ortaklıkları veya vergi kayıtlarının yer almamasıdır.

Oda kaydı yaptırmış olan yurttaşlar 22 mart 1985 tarihine kadar da ilave olarak geriye dönük çekme hakları verildi. Giriş tarihi 4 ekim 2000 tarihinden sonra olan yurttaşlar için Bağkur kayıt ve tescil tarihleri olursa bu sürenin üstüne çıkanlar için sigorta hak ve yükümlülükleri kapsamında 4 ekim 2000 tarihinden sonra başlatılması dikkatleri çekiyor.

1 ekim 2008 tarihinden öncedenki tarihlerde bağkur kapsamında tescil yapan yurttaşlar 4 ekim 2000 tarihine kadar oda kayıt işlemlerini yaptılarsa da vergi mükellefi kapsamı ile birlikte kayıtlarını başlatmış olmaları gerekir. Bunun ardından Bağkurun geriye götürme haklarına da sahip olacaklar. Bunlara ilave olarak bağkurları silinmiş olanlar için dahi tekrar aktif hale getirme fırsatları verilecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.