1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK resmen açıkladı! Sosyal Güvenlik Kurumu bu ödemeleri 2022'de prime tabi tutacak! Son Dakika!
SGK resmen açıkladı! Sosyal Güvenlik Kurumu bu ödemeleri 2022'de prime tabi tutacak! Son Dakika!

SGK resmen açıkladı! Sosyal Güvenlik Kurumu bu ödemeleri 2022'de prime tabi tutacak! Son Dakika!

SGK hareketlendi. Yeni karar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınca resmen açıklandı. Tüm personelleri yakından ilgilendiriyor. Yemek parası, çocuk yardımı, aile yardımcı ödemeleri hepsini kapsıyor. SGK bazı ödemeleri kısmen prime tabi tutacak. Çalışan kişiler SGK'nın prim hesabınıbilmiyor. Örneğin 2022 senesinde çocuk yardımı, bir çocuk iç

A+A-

SGK harekete geçti. Ve yeni karar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınca resmen duyuruldu. Tüm personelleri oldukça yakından ilgilendiriyor. Yemek parası, çocuk yardımı, aile yardımcı ödemelerini kapsıyor. SGK bazı ödemeleri kısmen prime tabi tutuyor. Çalışanlar SGK'nın prim hesabını tam olarak bilmiyor. Örneğin 2022 senesinde çocuk yardımı, bir çocuk için aylık çocuk yardımı; 5.004,00 x % 2=100,08 TL primlerden kural dışı edilecek. İşte 2022'de kısmen prime doğal olarak tutulacak ödemeler ile ilgili detaylar...
SGK'dan flaş karar! 2022'de kısmı prime tabi tutulacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Anayasal görevi olan sosyal emniyet yükümlülüklerini yerine getirmesi ve sosyal güvenlik hizmetlerini ifa etmesi için öngörülen her türlü ödemeler ile idare giderlerini karşılamak üzere yasada belirtilen tüzel ve reel kişilerden prim almaktadır.

Sigorta primleri, SGK’nın başta gelen finansman kaynağını teşkil etmektedir. Bu primlerinin matrahını ise işverenlerin çalışanlarına bitirdikleri ödemeler oluşturmaktadır.

SGK genel olarak bütün ödemeleri prime doğal olarak tutarken, bazı ödemeleri ise tamamen prim kesintisinden kural dışı tutmaktadır. Bazı ödemeleri de kısmen prime tabi tutmaktadır. Türkiye gazetesinden İsa Karakaş bugünkü köşesinde bu yıl içinde kısmen prime tabi tutulacak ödemeler ve hesaplanmalarına yer verdi. İşte tüm personelleri ilgilendiren ödemelerin bilgileri...

ÇOCUK YARDIMLARI

Sigortalının hizmet akdinin devam etmesi şartıyla ve fiilen çalışmasının olup olmadığı üstünde durulmaksızın; sigortalı yada isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir yada aylık bağlanmamış olan çocuklarından

Liseye devam etmeyenlerden 18 yaşını,

Lise ve muadili tahsil yada Meslekî Eğitimi Kanunu’nda belirtilen aday çırak, çırak yahut işletmelerde meslekî eğitim görmesi hâlinde 20 yaşını,

Yükseköğrenim görmesi hâlinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan evlatları ile

Yaşına bakılmaksızın Kanuna göre malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar için

Çocuk zammı ismi altında meydana getirilen ödemelerin, çocuk başına 16 yaşından büyükler için belirlenen aylık asgari ücretin %2’si aylık prime esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. Bu durumda, çocuk zammı adı altında yapılan ödemelerden prime esas hasılata dâhil edilecek tutar;

“Brüt Aylık Asgari Ücret X % 2 X Çocuk Sayısı (İki Çocuğa Kadar)=İstisna Tutarı,

Ödenen Çocuk Zammı – İstisna Tutar=Prime Esas Kazanca Dâhil Edilecek Çocuk Zammı” formülü vasıtasıyla hesaplanacaktır.

01/01/2022 ila 31/12/2022 tarihleri arasında bir çocuk için aylık çocuk yardımı; 5.004,00 x % 2=100,08 TL primlerden istisna edilebilecektir.

ÇALIŞANLARA ÖDENEN YEMEK PARALARI

Sigortalılara yiyecek parası adı altında meydana getirilen ödemelerin, iş yerinde veya müştemilatında işveren tarafınca yemek verilmemesi şartıyla, fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak 16 yaşından büyükler için belirlenen günlük asgari ücretin %6’sının, yiyecek verilecek gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı, prime esas kazançların tespitinde dikkate alınmayacaktır. Dolayısıyla bu tutardan prim kesilmeyecektir.

Bu durumda, yiyecek parası adı altında yapılan ödemelerden prime esas hasılata dâhil edilecek meblağ;

“Brüt Günlük Asgari Ücret X % 6 X (Ay İçinde Fiilen Çalışılan Gün Sayısı) Yemek Parası Verilen Gün Sayısı=İstisna Tutarı, Ödenen Yemek Parası – İstisna Tutarı=Prime Esas Kazanca Dâhil Edilecek Yemek Parası” formülü vesilesiyle hesaplanacaktır.

Öte taraftan, sigortalılara ay arasında yiyecek parası olarak nakit ödeme yapılmaksızın, çalışmış oldukları iş yerinin dışında yiyecek üretimi yapan başka firma yada şahıslar tarafınca (mesela yemek kuponu karşılığında) gerek iş yerinde, gerekse iş yerinin haricinde yemek verilmesi hâlinde, işverenlerce bu şirket yada şahıslara satmaca karşılığında yiyecek bedeli olarak ödenen satmaca bedelleri prime esas hasılata dâhil edilmeyecektir.

01/01/2022 ila 31/12/2022 tarihleri içinde primlerden istisna edilecek günlük yiyecek parası: 166,80 TL x % 6=10,01 TL’dir.

AİLE YARDIMLARI

Sigortalılara aile zammı adı altında yapılacak ödemelerin, sigortalının hizmet akdinin devam etmesi şartıyla fiilen çalışmasının olup olmadığı üstünde durulmaksızın, sigortalının eşinin Kanuna tabi mecbur sigortalı olmayı gerektirecek şekilde emek harcamaması ve Kurumdan gelir veyahut aylık almaması niteliğinde, 16 yaşından büyükler için belirlenen aylık asgari ücretin %10’u aylık prime esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.

Bu durumda, aile zammı adı altında meydana getirilen ödemelerden prime esas hasılata dâhil edilecek meblağ; “Brüt Aylık Asgari Ücret X % 10=İstisna Tutarı, Ödenen Aile Zammı – İstisna Tutarı=Prime Esas Kazanca Dâhil Edilecek Aile Zammı” formülü aracılığıyla hesaplanacaktır.

01/01/2022 ila 31/12/2022 tarihleri içinde; 5.004,00 x %10=500,40 (Aylık) değerindeki hasılatları, prime esas hasılata dâhil edilmeyecektir.

ÖZEL SİGORTA PRİMLERİ İŞVEREN KATKILARI

Sigortalı adına ay arasında özel esenlik sigortası primi katkı payı ismi altında işverence meydana getirilen ödemeler toplamının aylık asgari ücretin %30’una isabet eden bölümü prime esas hasılata dâhil edilmeyecektir. Kalan tutar ise ödendiği ayın prime esas kazancına dâhil edilecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.