SGK SSK emeklisi intibak müjdesi! 5 milyon emekliye intibak zammı yapılacak...
Emekliye intibak zammı, ikramiye, 3 maaş avans, ek gelir müjdesi! Peş peşe açıklamalar yapıldı. Promosyon ödemeleri 2021 yılında emekli vatandaşların rahat etmelerine imkân sunuyor.
2022 yılında emekli vatandaşların maaşlarına gelen zamların ardından dini bayramlardan önce verilecek emekli ikramiye ödemeleri ile rahat bir nefes alacaklar. Emeklilerin sevinmesine yardımcı olacak 10 talep masada yer alırken ek gelirden ikramiye zamları, ek gelirleri aile yardımları ve intibak gibi birçok şey dikkatleri çekecek. Bu sayede maaşlarda yeni bir artış meydana gelecek. Bir yandan da aylık olarak ödenmeye devam eden ikramiyelerde bir artış olacak mı olmayacak mı en merak edilen konulardan bir tanesi oluyor.
Emeklilerde 10 talep…
- Emekli vatandaşlar tarafından istenen 10 farklı talep sıralandı.
- Bu talepler;Aylıklar için yüzdelik zam yerine seyyanen zam talebi
- E ödeme oranlarında artış, yüzde 4 ila 5 yerine 9 ila 10 arasında olsun.
- AGİ ile eşitlensin.2000 yılı v daha sonrasında emekli olmak için hak kazanan vatandaşlara intibak düzenlemesi olsun.
- Memurların maaşlarında kurum kaynaklı olarak meydana gelen emekli maaş farkları kapatılsın.
- Bayram ikramiyeleri her yıl enflasyon oranlarına göre belirlensin.
- Aile yardımları emekliler için de ödensin.
- Sağlıkta katkı payları alınmasın.
- Yaş bekleyen vatandaşlar sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlansınlar.
- Yaş şartına bakılmadan herkes toplu taşımadan ücretsiz yararlansın.
- Emekliler için tatil indirimleri verilsin.
- Emekli maaş almak için beklenenlere verilen 3 aylık maaş kadar avans hizmeti hayata geçerken hali hazırda emekli olan vatandaşlar için de verilsin talepleri dikkatleri çekiyor.
EMEKLİ İNTİBAK ZAMMI SON DURUM NEDİR?
SSK'lıların intibak talebi için Anayasa Mahkemesi Meclis'i adres göstermişti. Eğer talep hayata geçerse, 2000'den önce emekli olanlara yapılan intibak zammı, sonra emekli olanlara da yansıtılacak. Bu düzenlemeden yaklaşık 5 milyon emekli yararlanacak.
Memur emeklilerine yönelik intibak talebi ise memur konfederasyonları tarafından gündeme taşınarak çözüm istendi. İntibak talebi, toplu sözleşme görüşmeleri sırasında Memur-Sen tarafından gündeme getirildi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşlar intibak zammının çıkacağı tarihi merak ediyor. Ancak intibak düzenlemesi ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı..
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantılarında ele alınıp karara bağlanması beklenen talep hayata geçerse, aynı unvanlı kadro ya da görevden emekli olanlar arasında kurum kaynaklı emekli maaşı farkı ek ödemeyle giderilecek. Düşük maaş sahiplerine aradaki fark kadar ilave ödeme gerçekleştirilecek..
SSK ve Bağ-Kur'luların talebi hayata geçerse, milyonlarca emeklinin maaşı değişecek. 2000'den sonra emekli olanlara, ilk intibaktaki gibi 50 ile 355 lira arasında zam yolu açılacak. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak. Türkiye Emekliler Derneği, çıkacak bir intibak düzenlemesinden yaklaşık 5 milyon emeklinin yararlanabileceğini belirtiyor..
İNTİBAK DÜZENLEMESİ
2000 yılından önce sigorta primi olan ancak 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlar karma sistem hesaplaması ile maaşlarını almaktalar. 2000 yılından sonra emekli olanlar vatandaşların emeklilikleri de iki ana gruba ayrılmakta. 2008 öncesi emekli olanlar ve 2008 sonrası emekli olanlar.
EMEKLİYE AVANS 2021
SGK bu uygulamayı onaylarsa, nakit sıkıntısı yaşayan emekliler Sosyal Güvenlik Kurumu'na yazılı başvuru yaparak avans talep edebilecek. En düşük emekli maaşı bin 500 lira olduğundan avans uygulamasının onaylanmasıyla emekliler en az 4 bin 500 lira avans çekebilecek.
Çekilen avans emeklinin maaşından 12, 24 ya da 36 taksitler halinde kesilecek. 36 ay taksit olursa, 4 bin 500 liralık avans emeklinin maaşından 3 yıl boyunca aylık 125 lira kesinti yapılacak.
EMEKLİ PARALARI SGK'YA İADE EDİLMESİN
Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ve Genel Sekreteri Gazi Aykırı imzasıyla Türkiye Bankalar Birliği'ne emeklilerin taleplerini içeren yazı gönderildi. Yazıda, Coronavirüs tedbirleri kapsamında, KDV ve sosyal güvenlik primi tahsilatının ertelendiği, nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerinin asgari 3 ay ötelendiği hatırlatıldı.
.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.