1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK'dan Büyük Müjde! Hiç Sigortalı İşte Çalışmayanlar da Emeklilik Olacak!
SGK'dan Büyük Müjde! Hiç Sigortalı İşte Çalışmayanlar da Emeklilik Olacak!

SGK'dan Büyük Müjde! Hiç Sigortalı İşte Çalışmayanlar da Emeklilik Olacak!

Ev kadınları, hiç sigortalı işte çalışmayan vatandaşların emekli olmak istediklerinde yapmaları gereken bazı işlemler bulunuyor. Sigortalı işte çalışmayan maaş alabilir mi? Sigorta girişi olmadan kimler emekli olabilir?

A+A-

Ev kadınları ve hiç sigorta girişi olmayan vatandaşlara emeklilik müjdesi geldi. emekli olmak istediklerinde yapmaları gereken bazı işlemler bulunuyor. İşte aşama aşama ev hanımlarının emeklilik süreci ve yapmaları gereken işlemler. İsteğe bağlı sigorta primi yatıracak olan vatandaşların sağlamaları gereken ilk koşul 18 yaşını tamamlamış olması, herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışmamak, malul, emekli, dul veya yaşlılık aylığı almıyor olmak.

İsteğe bağlı sigorta başvurusunu koşullara uymak şartı ile her an yapabileceğiniz gibi isteğe bağlı sigortanızı kapattırma işlemini de aynı şekilde istediğiniz an yapabilirsiniz. Sadece çıkış yaparken işleyen günlerinizin prim tutarlarını ödemeniz gerekir. İsteğe bağlı sigortaya ödenen primler 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalılık olarak değerlendirilir.

EV KADINLARINA EMEKLİLİK AYLIK MAAŞ VE ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETLERİ HAKKI

Emekli olmak için sağlanması gereken koşullar tüm vatandaşlar için aynıdır. Yani ister çalışma hayatının içerisinde yer alsın ister çalışmasın emekli olmak isteyen vatandaşların tamamı SGK'ya belli bir oranda prim ödemek zorunda. Bunun dışında belli bir gün sigortalılık gün şartı sağlanmalı. Ayrıca emeklilik için de belli bir yaşın üzerinde olunması gerekiyor. Tüm bu şartların aynı anda sağlandığı anda ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na emeklilik başvurusu yapılabiliyor.

İSTEĞE BAĞLI BAŞVURU NEREYE?

1 Ekim 2008 sonrasında isteğe bağlı sigortalı olan kişiler 4B yani eski adıyla Bağkur statüsünde değerlendiriliyor.
İlk kez isteğe bağlı sigorta yaptırmak için ikametgahın bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine, 'İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi' ile başvurmak gerekiyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA KOLLARI

Kanuna göre ve yürürlükteki mevzuata göre isteğe bağlı sigorta ödeme yapılabilen sigorta kolları şunlardır;

  •  İsteğe bağlı bağkur (4b),
  •  İsteğe bağlı ek 5 tarım ssk ,
  •  Ev hanımları için isteğe bağlı bağkur (4b)
  •  Emekli sandığı isteğe bağlı ödeme sigortası.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA KAÇ YIL ÖDENİR?

  • Ek 5 tarım sigorta primi ödemesi yapıyorsanız SSK kapsamında emekli olursunuz. Eğer yeni başlayacaksanız yaş haddinden emeklilik için 5400, normal emeklilik için ise 7200 prim gününü tamamlamanız gerekir.
  • İsteğe bağlı 4B Bağkur ve ev hanımları için isteğe bağlı 4B Bağkur kapsamında yaş haddinden emekli olabilmek için ise 5400, normal emeklilik için 9000 prim gününü tamamlamanız gerekir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.