1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK’dan muhteşem haber az önce geldi! Yaş şartı artık aranmıyor 2400 TL maaş ile bugün emekli olabileceksiniz! İşte erken emeklilik şartları...
SGK’dan muhteşem haber az önce geldi! Yaş şartı artık aranmıyor 2400 TL maaş ile bugün emekli olabileceksiniz! İşte erken emeklilik şartları...

SGK’dan muhteşem haber az önce geldi! Yaş şartı artık aranmıyor 2400 TL maaş ile bugün emekli olabileceksiniz! İşte erken emeklilik şartları...

Erken emeklilik artık hayal değil! Erken emeklilik kimler olacak? 1800 prim günü ile ve 10 yıl çalışmayla emeklilik nasıl olacağı da merak ediliyor. Peki 1800 gün primle kimler emekli olur? Kaç yıl çalışan emekli olacak? 10 yıl çalışan emekli olur mu?

A+A-

Erken emeklilik artık hayal değil! Erken emeklilik kimler olacak? 1800 prim günü ile ve 10 yıl çalışmayla  emeklilik nasıl olacağı da merak ediliyor. Peki 1800 gün primle kimler emekli olur? Kaç yıl çalışan emekli olacak? 10 yıl çalışan emekli olur mu?

EYT yani emeklilikte yaşa takılanların emekliliğinin konuşulduğu bu günlerde kim ne zaman emekli olur? SGK fotoğrafı duyuru paylaştı! 10 senede emekli olmak mümkün, maaş ise 2400 TL. İşte erken emeklilik olanağı. Erken emeklilik olanağı kollayanlar için SGK’dan müthiş haber az önce verildi.

1800 gün primle kimler emekli olur?

Çalışma sırasında iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık sebebiyle çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenler malulen emekli olup emekli aylığı almaya hak kazanırlar. Aylık bağlanabilmesi için de sigortalının en az 10 yıl çalışmış olması, toplam 1800 gün prim ödemesi gerekmektedir.

Malulen emekli kimler olur?

Bir işverene bağlı işçi olarak çalışanlar, kendi adına Bağ-Kurlu olarak çalışanlar ve kamu görevlileri; çalışma gücünü veya iş kazası ve meslek hastalığı sebebiyle meslekte çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmesi halinde malulen emekliliğe veya başka bir deyişle sakatlık sebebiyle emekliliğe hak kazanıyor.

Malulen emeklilik koşulu nedir?

Çalışanın malul sayılabilmesi için çalışma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiğinin SGK Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekmektedir ki, maaş bağlanabilsin.

Malulen Emeklilik İçin İstenilen Başvuru Evrakları

Eğer yukarda bahsettiğimiz koşulları sağlıyorsanız, size en yakın SGK şubesine giderek bazı evraklar teslim etmeniz gerekmektedir fakat 4A, 4B ve 4C sigortalıların götürmesi gerekli olan evraklarda bazı farklılıklar olabiliyor.

Eğer siz de 4A veya 4B’den sigortalıysanız, SGK’nın sizden istenen belgeler şu biçimde:

Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi,

Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi, (İşten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içerisinde müracaat yapanlar için)

Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu.

Bu evrakları tamamladıktan sonra size en yakın SGK şubesine giderek evrakları teslim edebilirsiniz fakat eğer sigorta türünüz 4C ise sizden istenen belgeler biraz daha farklı oluyor:
Malullük aylığı bağlanabilmesi için açıkta bulunanların şahsen veya vekalatan ya da görevde bulunanlar için kurumları  yapılacak müracaat,
Malulen emekliye sevke ilişkin emekliye sevk onay,
Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu.

Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar?

4A ve 4B emekliler, malulen emekli olduklarında minimum 1500 TL maaş almaya hak kazanıyorlar fakat 4C’den yani kamu görevlisi kamu personeli olarak malulen emek olan kişiler ise en az 2400 TL emekli maaşı alıyor.

SGK Tarafından Malullük İçin Kabul Edilen Hastalıklar

Ancak her hastalık veya rahatsızlık SGK tarafından malullük için yeterli değil. İşte SGK’nın malulen emeklilik için kabul ettiği hastalıklar:

Epilepsi/sara,
Parkinson sendromu,
Serebral palsi,
Demans,
Beyin tümörleri,
Multiple Skleroz (Ms),
Anemi,
Karaciğer sirozu,
Denge bozukluğundan kaynaklı tek başına ayakta duramama hali ile beraber yaşanan işitme kaybı,
Görme azlığı,
Retina kanamaları,
Uzuv kayıpları,
Organ nakilleri,
Behçet hastalığı,
Gastrointestinal kanamalar,
Tüberküloz,
AIDS,
Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı),
Şizofreni ve bipolar bozukluklar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.