1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK'dan Resmen Açıkladı 3 Maaş Birden Alacaksını! Geçikmeyin Hemen Başvuru Yapın...
SGK'dan Resmen Açıkladı 3 Maaş Birden Alacaksını! Geçikmeyin Hemen Başvuru Yapın...

SGK'dan Resmen Açıkladı 3 Maaş Birden Alacaksını! Geçikmeyin Hemen Başvuru Yapın...

Sigorta kollarından herhangi birinin kapsamında emekliliğe hak kazanan kişilerin vefat etmesi halinde, kişiler çift maaş alma hakkı var. Çift maaş nasıl alınır? Kimler bu haklardan yararlanabilir? SSK’lı olan herkesin en çok merak ettiği konulardan biri SGK’dan 2 veya 3 maaş alabilir miyim? Sorusudur. SGK’dan kimler 2 veya 3 maaş alabilir?

A+A-

Çift maaş hakkından kadınlar yararlanabildiği gibi erkekler de yararlanabiliyor. Çift maaş nasıl alınır? Kimler bu haklardan yararlanabilir? SSK’lı olan herkesin en çok merak ettiği konulardan biri SGK’dan 2 veya 3 maaş alabilir miyim? Sorusudur. SGK’dan kimler 2 veya 3 maaş alabilir? Bunun için hangi şartların yerine getirilmesi gerekir? Cevapları sizler için haberimizde hazırladık...

SGK’ya bağlı sigortalı olarak çalışan kişilerin belli şartları yerine getirmeleri halinde çift maaş hakkı verilmektedir. Bu haktan kadınlar öncelikli olarak faydalanmaktadır. Dul ve yetim aylığı almanın önü bu sayede açılmıştır. Vefat eden eş ve ya anne baba olması durumunda bu kişilerin emekli maaşları varis olan çocukları ile resmi nikahlı eşine kalmaktadır.

Yetim ve Dul Aylığından Nasıl Yararlanılır?

Kadın ya da erkekler resmi nikahlı eşinin vefat etmesi durumunda yeni bir evlilik yapana kadar dul aylığı alabilir. Anne veya babası vefat eden, yetim aylığı almak isteyen erkek çocuklar, öğrenim durumu; Herhangi bir eğitim kurumunda eğitim almayanlar 18 yaşında, ortaöğretim kurumunda eğitim gören kişiler 20 yaşına kadar, yükseköğretim gören kişiler ise 25 yaşına kadar bu haktan yararlanabilmektedir. Malullük durumu olan erkek çocuklara yaşa bakılmaksızın ömür boyu aylık verilmektedir. Anne veya babası vefat eden kız çocukları ise evlenene kadar ya da sigortalı bir işte çalışmaya başlayana kadar yetim aylığı alabilmektedir. Kız çocuğunun boşanması ya da işten ayrılması durumunda kesilen aylık yeniden bağlanır. Vefat eden sigortalının anne veya babası da ölüm aylığını talep edebilirler. Yalnız anne veya babanın mal varlığının olmaması ve hiçbir sosyal güvencesi olmaması gerekmektedir. Sigortalının vefat etmeden önce bakmakla yükümlüğü olduğu çocuğu bulunmaması gerekmektedir. Yetim aylıklarından yararlanmak için kişilerin dul veya boşanmış olması şarttır.

Son Dakika Turkey'in haberine göre; Yetim aylığı alan kişinin sigortalı bir işte çalışmıyor olması da istenilen şartlar arasındadır. Yetim aylığı alınabilmesi için anne, baba ve çocukların aynı sigorta kolundan emekli olmaması da istenmektedir. Anne ya da babanın Emekli Sandığı’ndan emekli olması durumunda yetim aylığı alacak kişinin SSK ya da Bağ-kur’dan emekli olması gerekmektedir. Dul ve yetim aylığı alınabilmesi için kişilerin resmi talepte bulunmaları gerekmektedir. Dul ve yetim aylığı bağlanabilmesi için ölüm aylığı talep belgesi ile birlikte ikametinin bulunduğu ilçelerde bulunan Sigorta Müdürlükleri’ne bizzat başvuru yapmaları gerekmektedir. Dul ve yetim aylığı ödemeleri sigortalının ölüm tarihini takip eden ilk ayın başında ödenmeye başlanır. İlk maaş PTT şubelerinden alınmaktadır. Kişi daha sonra isterse banka değişikliği yapabilir.

3 Maaşa Kadar Ödeme Mümkün

Eşi ya da aile bireyleri vefat eden kişilere emekli maaşlarıyla birlikte dul, yetim ya da ölüm aylığı da bağlanarak çift maaş alması sağlanmaktadır. Bazı durumlarda kişilerin 3 maaş birden alması da mümkün kılınmıştır. 3 maaş birden alabilmek için eşin, kişinin ya da vefat eden babanın farklı sigorta kollarında olması gerekmektedir. Örnek; Kişi kendi çalışmasının sonucunda SGK’dan emekli maaşı alırken, Bağkur emeklisi babasının ölmesi durumunda babasından ve Emekli Sandığı’ndan emekli kocasının ölmesi durumunda kocasından olmak üzere 3 maaşa hak kazanabilirler.

Şartlar Nelerdir? Başvuru Nasıl yapılır?

  • Eşini kaybeden kişi hak kazandığı dul maaşı, başka biriyle evlenene kadar ödenir. Evlenmesi durumunda maaşı kesilecektir.
  • Kişi; anne veya babasını kaybettiyse erkekler için geçerli olan 18 yaşına kadar maaşlarını kesintisiz alabilirler. Bu kişi öğretim görmesi durumunda öğrencilik süresi sonuna kadar (25 yaş) maaşını almaya devam edecektir. Malül bir durumu olması halinde maaşını ömür boyu alır.
  • Anne veya babasını kaybeden kadın ise, evlenene kadar yetim maaşını almaya devam eder. Ya da sigortalı bir işe girene kadar yaş fark etmeksizin maaşını alır. Kadınlar evlendiğinde bu maaştan yararlanamaz. Evlenip, boşanması durumunda ise maaş tekrar bağlanır.

Emekli Aylık Kesintisi Nasıl Sorgulanır?

Emekli aylığı kesilen kişiler e-devlet üzerinden sorgulama yaparak kesilip kesilmediğini öğrenebilir. İlk olarak izlenmesi gereken yol, e-devlete T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapmaktadır. E-devlet sisteminde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasından sorgulama yapılması gerekmektedir.

Kaynak: Son Dakika Turkey

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.