1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK'dan Resmi Açıklama Geldi! Yaş Şartınız Olmadan Erken Emeklilik Fırsatınız Var...
SGK'dan Resmi Açıklama Geldi! Yaş Şartınız Olmadan Erken Emeklilik Fırsatınız Var...

SGK'dan Resmi Açıklama Geldi! Yaş Şartınız Olmadan Erken Emeklilik Fırsatınız Var...

Sosyal güvenlik mevzuatında engelleri bulunan kişiler için erken emeklilik fırsatları yer alıyor. SGK'dan kimler erken emekli olabilir? Erken emeklilik şartları nelerdir? Erken emekli olmak için ne yapmak gerek? Kimler malulen emekli olabilir?

A+A-

Sosyal güvenlik mevzuatında engelleri bulunan kişiler için erken emeklilik fırsatları yer alıyor. Bunlar engelli emekliliği ve malulen emekliliktir. Malunen emeklilik sonradan ortaya çıkan rahatsızlıklarda oluyor. Engelli emekliliği ise kişinin işe başlamadan önce var olan engeli sonucu alınan vergi indirimi sonrasında ortaya çıkıyor.

En az yüzde 40 oranında engelli raporu bulunan SSK'lılar ve memur çalışanlar vergi indirimi imkanlarından yararlanarak erken emekli olabilir. Erken emeklilik hakkı Bağ-Kur'lular için ise 2008 sonrasında bulunuyor. Erken emeklilik imkanından faydalanmak için belirtilen yerlere başvuru yapılması gerekiyor. İşte ayrıntılar...

İşte erken emekliliğin formülü...

Erken emekli olmak isteyen engelli vatandaşların öncelikle vergi indirimi alması lazım. Bunun için de vergi dairelerine başvuru yapılmalı.

Başvuru yapmak için yanınıza kimlik belgesi, dilekçe ve işyerinizden sigortalı çalışıldığına dair belge almalısınız. Ardından en az yüzde 40 engelli olduğunuzu belgeleyen raporu hastaneden almalısınız.

Vergi dairesi tarafından hastaneye sevk edileceksiniz ve raporunuz orada hazırlanacak. Raporda yer alan engellilik oranı ve işe ilk giriş tarihi bilgileri sizin ne zaman emekli olacağınızı belirler.

Vergi indiriminden faydalanacak kişiler: bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretli, engelli ücretli, engelli serbest meslek erbabı, bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı.

NASIL ERKEN EMEKLİ OLUNUR?

Nasıl emekli olunduğuna örnek vermek gerekirse 25 Nisan 1985 doğumlu bir kişiyi ele alalım. Bu kişinin işe ilk kez giriş tarihi 3 Kasım 2005 olsun. 3600 biriken iş günü var. Vergi dairesine giderek hastaneye sevkini ister ve yüzde 65 vergi indirimi kazanır.

Bu kişi normalde 58 yaşında 700 iş günü sonrasında emekli olur. Böylece emekli olacağı tarih 25 Nisan 2043'tür. Ancak vergi indirimi sayesinde avantaj sahibi oluyor.

İşe giriş tarihi ve engellilik oranına bakıldığında 18 yıl sigortalılık ve 4000 pirim günü gerektiği tespit ediliyor. Böylece 18 yıllık süre 3 Kasım 2023'te tamamlanır.

Bu süre içinde 400 günlük prim eksiği de tamamlanır. Bu kişi 20 yıl önce, 3 Kasım 2023'te emekli olacak.

ENGELLİ EMEKLİLİĞİNİN MALULENDEN FARKI NEDİR?

Engelli emekliliği, çalışırken vergi indirimi alan işçilere sağlanmış bir haktır. Malulen emeklilik ise çalışma gücünü işe girdikten sonra kaybeden vatandaşlar için.

Yüzde 60 ve üzerinde bir işgücü kaybı raporunun alındığı takdirde o çalışan malulen emeklilik hakkına sahip oluyor. Malulen emeklilik için 1800 günlük prim yeterli.

BU DURUMDA EMEKLİ MAAŞI KESİLİR!

Ancak malulen emekliler, emekli olduktan sonra çalışmaya başlarsa emekli maaşları kesilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.