1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK'dan Son Dakika Duyurusu Emeklilere Kötü Haber Geldi! Emekli Maaşınız kesilebilir İşte Detaylar...
SGK'dan Son Dakika Duyurusu Emeklilere Kötü Haber Geldi! Emekli Maaşınız kesilebilir İşte Detaylar...

SGK'dan Son Dakika Duyurusu Emeklilere Kötü Haber Geldi! Emekli Maaşınız kesilebilir İşte Detaylar...

Emekli maaş ödemeleri ile alakalı önemli bir detay ortaya çıktı. SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı farkı bulunmuyor. Maaş kesintisi söz konusu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) birer birer tespit ediyor ve yurttaşlara bildiriliyor. Maaş kesintisi dışında SGK tarafından ödenen maaşların iadesi de talep edilebiliyor.

A+A-

Emekli maaş ödemeleri ile alakalı önemli bir detay ortaya çıktı. SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı farkı bulunmuyor. Maaş kesintisi söz konusu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) birer birer tespit ediyor ve yurttaşlara bildiriliyor. Maaş kesintisi dışında SGK tarafından ödenen maaşların iadesi de talep edilebiliyor.

SGK harekete geçti. Emekli maaşı alanları ilgilendiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emekli aylığı bağlanmadan gerekli koşulların sağlanıp sağlanmadığı inceleniyor. Ancak bazı durumlarda emeklilik hakkı elde etmediği halde emekli maaşı bağlanan kişiler olabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik talebinde bulunan SSK (4/1-a), Bağ-Kur (4/1-b) ve Emekli Sandığı (4/1-c) sigortalılarının talep tarihi itibarıyla gerekli aylık bağlama koşullarının tamamını yerine getirip getirmediklerine bakarak aylık bağlama işlemlerini yapıyor.

Emeklilik aylığına hak kazanma koşullarının oluşmadığının aylık bağlandıktan sonra tespit edilmesi durumunda SGK tarafından bağlanan aylık kesiliyor ve ödenen ücret talep ediliyor. Türkiye gazetesinden İsa Karakaş SGK tarafından uygulanmakta olan işlemleri ve emekli aylığının yeniden bağlanması ile alakalı detayları yazdı.

BAĞLANAN AYLIKLAR GERİ ALINMAKTA

SGK’dan emeklilik talebinde bulunan SSK (4/1-a), Bağ-Kur (4/1-b) ve Emekli Sandığı (4/1-c) sigortalılarının talep tarihi itibarıyla Kanunda öngörülen aylık bağlama koşullarını yerine getirip getirmediklerine bakılarak aylık bağlama işlemleri gerçekleştirilmekte, bu koşulların oluşmadığının daha sonra tespit edilmesi hâlinde ise, sigortalıya ödenen aylıklar başlangıç zamanı itibarıyla iptal edilerek yersiz ödenen aylıkların tahsili yoluna gidilmektedir.

Bu sigortalıların yeniden aylık bağlanması talebinde bulunmaları hâlinde, aylığa hak kazanma koşullarının oluşması kaydıyla, aylık bağlanması talep tarihlerini takip eden ay başından beri aylıkları tekrar bağlanmaktadır.

4/1-c (Emekli Sandığı)) sigortalısı olarak görev yapmakta iken emekliye sevk edilmesi üzerine, görevleriyle ilişikleri kesilerek emekli aylığı bağlananların, aylık bağlandıktan sonra aylık bağlama koşullarının (yaş ve hizmet) oluşmadığının anlaşılması hâlinde ise, emeklilik işlemleri iptal edilerek yersiz ödenen emekli aylıkları borç çıkarılarak, memuriyet görevine iade edilecektir.

TEKRAR EMEKLİLİK MAAŞININ BAĞLANMASI

Sigortalıların aylığa hak kazanma koşullarını sağlamadığının sonradan tespit edilmesi hâlinde, sigortalılara yersiz ödenen aylıkların tahsili yoluna gidilecek olmakla beraber;

Tespit tarihinden önce, aylığa hak kazanma koşullarının oluştuğunun anlaşılması durumunda, bu koşulların yerine geldiği tarihi takip eden ay başından beri yeniden talep koşulu aranmaksızın,;
Tespit tarihinden sonra aylığa hak kazanma koşullarının oluşması durumunda ise yeniden emeklilik talebinde bulunması hâlinde,;
Emeklilik aylığı bağlanmaktadır.

SSK (4/1-a), Bağ-Kur (4/1-b) ve Emekli Sandığı (4/1-c) sigortalılıklarıyla ilgili hizmetleri bulunup hizmet birleştirmesi yapılarak aylık bağlanan, fakat SGK’nın hatalı işlemleri sonucu yanlış statüde aylık bağlandığı tespit edilen sigortalıların, farklı statüde geçen hizmet sürelerinin emeklilik talep tarihinden önce olması koşuluyla, mevcut tahsis talebi diğer statüler için de geçerli sayılacaktır.

Bu durumda yanlış statüde bağlanan aylığın iptal edilerek, aylığa hak kazandığı statüdeki hak kazanma koşullarının yerine gelmesi hâlinde, yeni bir emeklilik talep dilekçesi alınmaksızın, sigortalıya aylığa hak kazanma koşullarının yerine geldiği tarihi takip eden ay başı itibarıyla emeklilik (yaşlılık) aylığı bağlanacaktır.

PRİMLERİ EKSİK ÇIKANLARIN DURUMU

Emeklilik aylığı bağlandıktan sonra prim borcu olduğu tespit edilenlerden malullük ya da yaşlılık aylığı bağlanan sigortalılar için emeklilik talep tarihinden, ölen sigortalılar için ise ölüm tarihinden önceki sürelere ilişkin miktarına bakılmaksızın prim borcu olduğu aylık bağlandıktan sonra tespit edilenlerden; söz konusu süreleri aylık bağlama işleminde dikkate alınmamış olanlar için tahsis talep tarihi veya ölüm tarihi itibarıyla yeniden aylık hesaplanacaktır. Dikkate alınmış olanlar için ise aylıkların ödenmesine devam edilecektir.

Bu durumda olanların aylıkları durdurulmaksızın ve aylık başlangıç tarihleri değiştirilmeksizin prim borçları ödenmekte olan aylıklardan 1/3 oranında kesilmek sureti ile tahsil edilecektir.Emeklilik talep tarihinden önce sigortalılığı sona erenlerden, aylık bağlamaya esas hizmetlerine ilişkin prim borcu bulunduğunun aylık bağlandıktan sonra anlaşılması hâlinde, sigortalıların aylıkları durdurulmaksızın ve aylık başlangıç zamanı değiştirilmeksizin, eksik prim tutarları ödenmekte olan aylıklardan 1/3 oranında kesilmek sureti ile tahsil edilecektir.

Aylık bağlama işlemleri esnasında gerek sigortalılar tarafından beyan edilmemesi gerek SGK tarafından yeterli kontrollerin yapılmaması gerekse herhangi bir sebeple hizmetin emeklilik talep tarihinde SGK kayıtlarına işlenmemesi sebepleriyle tespit edilemeyen tahsis talep tarihinden önceki sürelere ait sigortalı hizmetler ve bu hizmetlere ilişkin prim borcu olan sigortalıların aylıkları ise, aylık bağlama işleminde dikkate alınmamış olan söz konusu hizmet süreleri de göz önüne alınarak tahsis talep tarihi veya ölüm tarihi itibarıyla yeniden hesaplanacak ve aylık başlangıç zamanı değiştirilmeyecek olup, aylıklar durdurulmaksızın eksik prim tutarları ödenmekte olan aylıklardan 1/3 oranında kesilmek sureti ile tahsil edilmektedir.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.