1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Sigorta girişi olan tüm vatandaşlara büyük müjde geldi! Çalışan çalışmayan herkese 3.500 TL ödeme yapılacağı duyuruldu...
Sigorta girişi olan tüm vatandaşlara büyük müjde geldi! Çalışan çalışmayan herkese 3.500 TL ödeme yapılacağı duyuruldu...

Sigorta girişi olan tüm vatandaşlara büyük müjde geldi! Çalışan çalışmayan herkese 3.500 TL ödeme yapılacağı duyuruldu...

Milyonlarca çalışan vatandaş asgari ücretle ödeme alırken, işsiz olanların en büyük dayanağı ise şüphesiz işsizlik maaşı olmaktadır. İşsizlik maaşı her sene tıpkı asgari ücret gibi yükseliyor.

A+A-

Milyonlarca çalışan asgari ücretle ödeme alırken, işsizlerin en büyük dayanağı ise şüphesiz işsizlik maaşı olmaktadır. İşsizlik maaşı her sene tıpkı asgari ücret gibi artıyor. Asgari ücret zam oranına göre işsizlik maaşında da artış sağlanıyor. Yapılan hesaplara göre; asgari ücrete yüzde 30 zam geldiğinde işsizlik maaşı tavan ücretinin 3.500 TL'yi aştığı görülüyor. İşte, işsizlik maaşı alan binlerce kişiyi ilgilendiren haberin ayrıntıları!

Asgari ücret zammıyla beraber işsizlik maaşı da artış yaşayacak. Yıllık enflasyon verisi ve refah payı ilave edilerek yapılan asgari ücret zammı, bazı devlet desteklerinde de artışa yol açacak. Devlet destekleri alan yüzbinlerce kişinin kazancı böylece yükselmiş olacak. Bunların başında da işsizlik maaşı geliyor. İŞKUR tarafından verilen işsizlik maaşları sayesinde, işsiz yurttaşlar aylar boyunca rahat bir nefes alabiliyor. Asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığında ise işsizlik maaşının tavan ücreti 3.500 TL'yi aşacak!

Yılın sonuna yaklaşılırken, asgari ücret zammı gündem oldu. Takvim'den Çığıl Ön Yener'in haberine göre; asgari ücret artışı çalışan-çalışmayan milyonlarca kişinin gelirini yükseltecek. İşsizlik ödeneğindeki taban ve tavan tutarlar da asgari ücretle beraber artacak.

KADEMELİ ARTIŞ YAŞANACAK

İşsiz kalanlara son 4 aylık ortalama brüt kazançlarının yüzde 40'ı oranında işsizlik ödeneği verilmekte.

Ancak ödeneğin tutarı brüt asgari ücretin yüzde 80'ini aşamıyor. Bu ödenekten binde 7.59 damga vergisi kesiliyor. Halen brüt asgari ücret 3 000 577 lira 50 kuruş.

Buna göre işsizlik ödeneği alanlara en az bin 420 lira 14 kuruş, en çok 2 000 840 lira 28 kuruş (damga vergisi dahil) verilmekte.

Eğer asgari ücret yüzde 25 zamlanarak brüt 4 bin 471 lira 88 kuruşa yükselirse, damga vergisi kesilmiş olarak işsizin eline en az bin 775, en çok 3 000 550 lira geçecek.

Brüt asgari ücret yüzde 30 zam yapılarak 4 bin 650 lira 75 kuruşa çıkarsa da işsizlik maaşı bin 846 ile 3 000 692 lira (damga vergisi dahil) aralığına çıkacak. Ancak işsizlik maaşı son 4 aylık maaş ortalamasına göre hesaplandığı için, bu tutarlara kademeli ulaşılacak.

4 ŞARTI SAĞLAMAK GEREKİYOR

● Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak.

● Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak.

● Son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak.

● otuz gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak.

10 AYA KADAR MAAŞ İMKANI

Son 3 yıl içerisinde sigortalılık süresi;

● 600 gün olanlara 180 gün,

● 900 gün olanlara 240 gün,

● 1080 gün olanlara 300 gün süreyle maaş ödenir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.