1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yılbaşında sokağa çıkma yasağı olacak mı? Sağlık Müdürü açıkladı!
Yılbaşında sokağa çıkma yasağı olacak mı? Sağlık Müdürü açıkladı!

Yılbaşında sokağa çıkma yasağı olacak mı? Sağlık Müdürü açıkladı!

Yeni yıla az bir zaman kalan yılbaşı günü ya da ertesi günü Türkiye'de kapanma uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu olmuştu. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yılbaşında muhtemel bir kapanmanın söz konusu olmadığını açıkladı.

A+A-

Yeni yıla sayılı günler kalan yılbaşı günü ya da ertesi günü Türkiye'de kapanma uygulanıp uygulanmayacağı merak ediliyordu. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yılbaşında muhtemel bir kapanmanın söz konusu olmadığını dile getirdi.

Dünya, bir yıla daha covid-19 gölgesinde giriyor. Koronavirüs bulaşının devam ettiği dönemde, yılbaşında kapanma uygulanıp uygulanmayacağı merak ediliyor. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, vatandaşların içini rahatlatan haberi verdi. Memişoğlu, yılbaşında yeni bir kısıtlama ya da kapanmanın söz konusu olmadığını söyledi.

TURKOVAC ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE UYGULANACAK

İl Sağlık Müdürü Memişoğlu yine de herkezin bireysel olarak tedbirlerine dikkat etmesi gerektiğini, pandemiye karşı mücadelenin korku ve panikle değil; tedbirle kazanılabileceğini belirtti. Prof. Dr. Memişoğlu, Türkiye'nin dünyada kendi aşısını üretebilen 9'uncu ülke olduğuna dikkat çekerek, yerli aşı Turkovac'ın önümüzdeki günlerde İstanbul'daki şehir hastanelerinde uygulanmaya başlanacağını kaydetti.

OMİCRON UYARISINDA BULUNDU

Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı sebebiyle yaşanan vaka artışlarına dikkat çekerek yeni yıl öncesi uyarılarda bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, genel anlamda Nisan-Mayıs aylarından beri 'yatay" seyreden, yönetilebilir bir salgın süreci yaşansa da, Omicron sebebiyle Avrupa'da hızla çoğalan vaka sayılarının bir süre sonra İstanbul ve Türkiye'ye de yansıyacağına işaret ederek önemli ikazlarda bulundu.

"AŞI, ÖZGÜVENİ ARTIRDI AMA YİNE DE TEMKİNLİ OLUNMALI"

Prof. Dr. Memişoğlu, korku ve panikle değil, 'kişisel tedbirle" bu süreçlerin daha kolay atlatılabileceğini söyleyerek, 'Şimdiye dek üç tane ciddi yükselişten sonra, şu an için İstanbul'da da Türkiye'de de vaka sayıları belli bir düzeyde ve kontrol altında devam ediyor. Tabii bu, insanlarımızda biraz rahatlamayı da birlikteinde getirdi. Özellikle aşının da etkisiyle, insanların özgüveni arttı. Maske mesafe konusunda gevşeme yaşıyoruz. Bu konu da bir rehavet yaşamamamız lazım. Çünkü görüyoruz ki Omicron'dan sonra, ki bulaşıcılığı çok yüksek, özellikle Avrupa ülkelerinde, İngiltere, Almanya ve Fransa'da vaka sayılarında ciddi artışlar var. Bu ciddi artışlar eskisi gibi ölüm ya da yoğun bakıma yatışlara çok yansımasa da maske, mesafe ve aşılanma konusunda hassasiyet göstermemiz gerekmektedir" dedi.

"AŞILAMAYA GÖSTERDİKLERİ İLGİ İÇİN İSTANBULLU'YA TEŞEKKÜR EDERİM"

Toplumun pandemi kurallarına uyumundan genel anlamda memnun olduğunu dile getiren Prof. Memişoğlu, toplumdan son dönemde özellikle kapalı mekanlarda maskeyi mümkün olduğu kadar kullanmaları ve mesafe ile birlikte pandemiyle mücadeleye katkı vermelerini beklediğini ifade etti. Prof. Dr. Memişoğlu, 'Aşı konusunda da toplumumuz esasında uyum gösteriyor. İstanbul'da geçen hafta itibariyle çift doz aşılanma oranı yüzde 75'e ulaştı. Bütün İstanbul halkına teşekkür ediyorum bunun için. Rapel veya tekrar dozu gelen halkımızdan, aşılarını yaptırmak konusunda hassasiyet görüyoruz. Yani ek dozlarını yaptırma konusunda da halkımızın hastanelerimize başvurularında yoğun talep var. Ama nasıl ki kış aylarında gripten daha çok korunuyorsak, eğer kişi kendini kötü hissediyorsa, şüphesi var ise, lütfen toplu alanlara, özellikle de yılbaşında, kalabalık ortamlara girmesin. Bu, hem kendileri hem de çevresinin sağlığı için önemli" biçiminde konuştu.

"ŞU ANDA KAPANMA PLANIMIZ YOK"

İstanbul'da yılbaşı için herhangi bir kapanma veya kısıtlama planlamasının olmadığını dile getiren Prof. Dr. Memişoğlu, toplumumuzun pandemi kültürüne, bilince ulaştığına inandığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: 'Herkesin kısıtlaması ya da kontrolünü, kendinin yapabileceğine ve bunun bilincinde olduğuna inanıyorum. Bir kısıtlama veya yasaklama şu an için söz konusu değil. Ama tabii ki vaka sayıları da kontrol edilerek bu kararlar verilmekte. Şu bilinsin ki özellikle Avrupa'daki yükselişlerden bir süre sonra İstanbul ve Türkiye'de de vaka sayılarında bir yükseliş oluyor. Bizim sağlık sistemimiz de, bizler de buna hazırlıklıyız. Panikle, korku ile değil; tedbirle de bu işin üstesinden geleceğimizin bilinmesini istiyorum. O sebeple de herkezin bireysel olarak tedbirlerine dikkat etmesi gerektiğine inanıyorum."

"KENDİ AŞIMIZI ÜRETMEK BÜYÜK BİR GURUR"

"Turkovac, Türkiye'nin bilim dünyasında da yerinin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Dünyada kendi aşısı olan 9'uncu ülkeyiz. Bilim insanlarımıza, bu aşıda emeği geçen bütün paydaşlara teşekkür ediyorum. Şu anda seri üretime de başlandı ve dağıtımı yapılıyor. İstanbul'da da inşallah çok yakın zamanda Turkovac aşısını yurttaşlarımıza uygulamaya başlayacağız. Kendi aşımız, bu aşıyı uygulamaktan bir vatandaş, bir Türk sağlıkçısı olarak gurur duyuyorum. Toplumumuzdan da bu aşıyı yaptırabileceğini, rapel doz olarak da yaptırabileceklerini bilmelerini istiyorum ve şehir hastanelerimize beklemekteyim."

"SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZA ANLAYIŞ BEKLİYORUZ"

İstanbul'da yoğun bakım yoğunluğunun covid-19 dışı vakalar sebebiyle olduğunu bir kez daha vurgulayan Prof. Dr. Memişoğlu, sağlıkta şiddet konusunda da yurttaşlardan hassasiyet beklediğini söyledi. Memişoğlu, 'Koronavirüs ile ilgili bir yoğunluğumuz yok yoğun bakımlarda şu an için. Ama ertelenmiş veya ötelenmiş, pandemiden dolayı bekleyen sağlık hizmeti ile alakalı bir talep artışımız var. İnsanlarımızda özellikle aşılanmayla beraber hastaneye gitme çekincesi kalktığı için, daha güvende hissettikleri için, özellikle pandemiden dolayı öteledikleri sağlık hizmeti taleplerinde ciddi bir artış var.

Biz bunu yönetmeye çalışmaktayız tabii ki. Ama toplumumuzdan da sağlık çalışanlarına ve bize anlayış göstermelerini bekliyoruz. Sağlık çalışanlarımıza sahip çıkmasını istiyoruz. Sağlık hizmetlerimiz şu an için dünyada Türkiye'nin marka değeri haline gelmiş durumda. Özellikle şiddet ya da uygun olmayan davranışlar konusunda, halkımızın da hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Bu hassasiyeti göstermeyenleri de toplumsal olarak uyarmasını istiyoruz. Biz ülke olarak yurttaşlarımıza gerçekten iyi bir sağlık hizmeti veriyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.