1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yüz Binlerce Kişiye Büyük Müjde SGK'dan 30 bin TL toplu para ödemesi nasıl yapılıyor? SGK toplu para hesaplama 24 aylık) maaşlarını peşin alıyor...
Yüz Binlerce Kişiye Büyük Müjde SGK'dan 30 bin TL toplu para ödemesi nasıl yapılıyor? SGK toplu para hesaplama 24 aylık) maaşlarını peşin alıyor...

Yüz Binlerce Kişiye Büyük Müjde SGK'dan 30 bin TL toplu para ödemesi nasıl yapılıyor? SGK toplu para hesaplama 24 aylık) maaşlarını peşin alıyor...

SSK’lı ve Bağkur’dan Yani çeyiz parasından faydalanmak için iki en temel kriteri taşımak gerekmektedir. Bunlardan birincisini, ‘yetim aylığı almak’ oluşturuyor. İkincisi ise yetim aylığı alırken evlenmek gerekmektedir.

A+A-

SSK’lı ve Bağkur’dan Yani çeyiz parasından faydalanmak için iki en temel kriteri taşımak gerekmektedir. Bunlardan birincisini, ‘yetim aylığı almak’ oluşturuyor. İkincisi ise yetim aylığı alırken evlenmek gerekmektedir.

para1-003.jpg

Yani çeyiz parasından faydalanmak için iki en temel kriteri taşımak gerekmektedir. Bunlardan birincisini, ‘yetim aylığı almak’ oluşturuyor. İkincisi ise yetim aylığı alırken evlenmek gerekmektedir.

NEYE NAZARAN BELİRLENİYOR?

Anne yahut babasından gelir/aylık alan kız çocukları, evlenmeleri halinde, iki senelik (24 aylık) maaşlarını peşin alıyor. Evlenen kız çocuklarının yetim maaşları kesiliyor ancak ‘çeyiz parası’ ismi altında esasında iki yıl daha fazladan yetim aylığı ödenmiş oluyor. Çeyiz parasının ölçüsünü, kızların aldığı yetim aylığı meblağı belirliyor.

para2-001.jpg

SSK VE BAĞKUR’LU İÇİN

Alınan aylığın 24 katı ödemeyi bir örnekle anlatmak gerekirse; anne yahut babasından 1.250 lira mevt aylığı alan bir genç kızın evlenmesi halinde, iki senelik fiyat karşılığı olarak 30 000 lira çeyiz parası toplu olarak verilmekte. Evlendikten sonra çeyiz parasını alanlar, boşanmaları halinde 24 ay geçmedikçe yine yetim aylığını bağlatamıyor.

DUL MEMUR EŞE DE VAR

Posta’da yer alan habere nazaran çeyiz parası kaç defa evlilik yapılırsa yapılsın sadece 1 sefere mahsus ödeniyor. Çeyiz yardımından SSK’lı ve Bağkur’dan yetim aylığı alanlar yararlen temelbiliyor. Memurlar için ise ayrı bir durum var.

para1-004.jpg

SSK yahut Bağkur’da vefat eden eşinden ötürü aylık almakta olan dul eşin yine evlenmesi halinde kendine çeyiz parası ödenmiyor. Lakin dul kamu personeli eşin evlenmesi halinde 12 aylık çeyiz yardımı verilmekte.

MÜHLETİN BİTİŞİ BEKLENMEZ

Anne yahut babasından ötürü aldığı yetim (ölüm) aylığı evlendiği için kesilen ve bu kapsamda çeyiz parası alan kız çocuğu, eşini kaybeder ve eşinden ötürü yetim aylığı almaya hak kazanırsa, kendine bağlen temelcak bu aylığı çabucak alabiliyor. Eşinden ötürü alacağı aylık için çeyiz parasının bitiş mühleti beklenmiyor.

para2-001.jpg

BURADA 2 YIL DEĞERLİ

Anne yahut babadan iki kız çocuğunun mevt aylığı alıyor olması ve bu iki kız çocuktan birisinin evlenmesi sebebiyle çeyiz parası alarak aylığının kesilmesi halinde, vefat aylığı almaya devam edecek olan kız çocuğunun mevt aylığı oranı artıyor. Lakin aylık almaya devam edecek kız çocuğunun aylık ölçüsü, çeyiz parası ödenen mühletin sonunda yani 2 yıl sonra yükseliyor. Yani burda 2 senenin dolması kıymetli.

5 YILA DİKKAT!

Çeyiz parası almak için SGK vilayet müdürlüklerine başvuruda bulunmak gerekmektedir. Evlendiği tarihten itibaren 5 yıl içinde evlenme ödeneği müracaatında bulunmayan, bu hakkını kaybediyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler