Yüz binleri ilgilendiriyor! 5 Temmuz'da Paralar yatırılıyor! En az 1.420 TL, 6 ay boyunca...
Milyonlarca çalışma hayatına devam etmekte olan yurttaşları ilgilendiren açıklamalar gelmeye devam ediyor. En düşük ödemeler 1420 TLseviyesinde olacak. Başvuru yapan herkes bu ödemelerden rahat bir biçimde yararlanabilecek. Paralar PTT kimlikler ile gidilerek alınacak. Ödemeler ise her ayın beşinde başvuranlar için düzenli ilaçlanma yapılacak.
Milyonlarca çalışma hayatına devam etmekte olan yurttaşları ilgilendiren açıklamalar gelmeye devam ediyor. En düşük ödemeler 1420 TLseviyesinde olacak. Başvuru yapan herkes bu ödemelerden rahat bir biçimde yararlanabilecek.
Paralar PTT kimlikler ile gidilerek alınacak. Ödemeler ise her ayın beşinde başvuranlar için düzenli ilaçlanma yapılacak.
Milyonlarca çalışma hayatına devam etmekte olan yurttaşları ilgilendiren açıklamalar gelmeye devam ediyor. En düşük ödemeler 1420 TLseviyesinde olacak. Başvuru yapan herkes bu ödemelerden rahat bir biçimde yararlanabilecek. Paralar PTT aracılığıyla kimlikler ile gidilerek alınacak. Ödemeler ise her ayın beşinde başvuranlar için düzenli ilaçlanma yapılacak.
Normalleşme süreçleri içerisinde kısa çalışma ödenekleri ile işten çıkarılma yasakları durumları 30 Haziran tarihinde son bulacak. Çalışma hayatına devam etmekte olan yurttaşların ise bu süreçlerde en merak ettikleri konulardan bir tanesi de işsizlik maaş ödemeleri üzerine oluyor. Kimlerin işsizlik maaşı alacağı, en düşük ödemelerin ne zaman olacağı ve hangi tarihlerde verileceği en merak edilen konulardan bir tanesi oluyor.
İşsizlik maaşı ödemeleri ile alakalı hizmet akdinin fesih edilme işlemlerinden son 30 günlük süreç içerisinde İŞKUR üstünden başvuruların yapılması gerekmektedir. En düşük işsizlik maaşları ile alakalı olarak 1420 TL değeri olurken en yüksek maaşlar da 2840 TL dolayında oluyor. Bu ücretler ise çalışma dönemlerine göre 6 ila 10 aylık süreçler içerisinde değişiklik gösteriyor.
Kısa çalışma ödenekleri ile işten çıkarma yasaklarının hemen son ermesinin ardından çalışma hayatına devam etmekte olanler için yeni bir dönem geliyor. Bu dönemler içerisinde çalışanların senelik izinlerinden, işsizlik maaşına, kıdem tazminatlarından evden çalışma konularına kadar nelerin olacağı bir hayli merak ediliyor.
Korona virüs salgın vakalarını ülkemizde ilk meydana geldiği anlardan bu yana kadar 11 Mart 2020 tarihinden daha sonra pandemi çalışanlar ve işverenlerin yüklerini biraz da olsa hafif hale getirmek için 26 Mart 2020 tarihinde ilk kez uygulamaya alınmıştı. 3 ay süre içerisinde kısa çalışma ödenekleri olarak KÇÖ, 30 Haziran 2021 tarihinde sona ermiş olacak. İşten çıkarma yasaklarından bedava dağıttığı izin ve bedava dağıttığı izne çıkma mecburiyetinde kalanlara aylık olarak 1500 TL nakdi destek ödemeleri de 30 Haziran tarihinde son bulacak. İş dünyalarında özellik ile kısa çalışma dönemlerinin uzatılmasından ötürü beklentiler gelmeye devam ediyor.
Normalleşme dönemine az zaman kaldı. Kısa çalışma ve işten çıkarma durumlarının uzatılmasından sonra 1 Temmuz itibari ile çalışma hayatında neler olacağı en merak edilen konulardan bir tanesi olmaya devam ediyor. Çalışanların haklarından neler geleceği merak edilenler arasında oldu. Adaptasyonlar nasıl yerine getirecek gibi pek çok konu merak ediliyor. En çok da evden çalışmak mecburiyetinde kalanlardan kıdem tazminatları veya senelik izin haklarının normalleşme sürecinde ne gibi durumlar olacağı en merak edilen konulardan bir tanesi oluyor.
Tazminat hesaplamaları…
Kısa çalışma ödenekleri alınmış olan süreçlerin, kıdem tazminatları esas olan süreçlerin hesaplarında dikkate alınacak mı merak edilirken iş kanunları üstünde netlik yer almıyor. Fakat yargıdan gelen karara bakılacak olduğu zaman kısa çalışma ödeneklerinden alınacak olan hesaplarda kıdem sürelerinin de dahil edilmesi ön görülenler arasında yer almakta. Yargıtay yakın tarihli olarak alınan kararında ise kıdem tazminat konusunda hesaplamaların nasıl olacağı gibi ayrıntılar açıklandı.
Kıdem tazminatı hesaplaması sırasında dikkate alınan ödemeler brüt ücretler oluyor. Kıdem tazminatlarından işçilerin fiilen ele geçmiş olduğu ücretleri üstünden değil de, sigorta primlerinden vergi ile sendika aidat gibi kesintilerin yapılmadan belirlenmiş olan brüt ücretler gözler önüne alınarak hesaplamalar ayarlanıyor. Tazminatlaraesas bir biçimde aylık olan ücret, saatin ücretleri önce 7,5, arkasından da 30 ila çarpımlarının ardından belirlenmeler yapılıyor. Aksi bir durum olursa işçilerin fiilen aylık olarak ücretlerin tespitlerinin işçilerin fiilen çalıştıkları gün sayıları üstünden hesaplamaları direk olarak olmayacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.