1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Beklenen Haber Geldi Emekli Maaşına Büyük Zam Yapıldı! En Düşük Emekli Maaşı 3.500 TL İşte Detaylar...
Beklenen Haber Geldi Emekli Maaşına Büyük Zam Yapıldı! En Düşük Emekli Maaşı 3.500 TL İşte Detaylar...

Beklenen Haber Geldi Emekli Maaşına Büyük Zam Yapıldı! En Düşük Emekli Maaşı 3.500 TL İşte Detaylar...

Ülkemizdeki milyonlarca emekli bunu bekliyordu: Emekli maaşlarına asgari ücret kadar zam! En düşük emekli maaşı 3.500 lira ayrıntısı Asgari ücrete yapılan zam sonrası milyonlarca emekli maaşlarına yapılacak olan zam için araştırmalara başladı. Asgari ücrete 2022 yılı için yüzde 50.5’lik artış kamu personeli ve emeklilere yeni senede yapılacak

A+A-

Asgari ücretteki tarihi zam hem özel sektör hem de kamuda ücret artışını da yanı sıra getirecek. Sürmekte olan toplu iş sözleşmelerinde yeni asgari ücret dikkate alınacak. Emekli aylığı ve kamu personeli maaşları da Ocak’ta zamlanacak. Konu ile alakalı olarak SSK, Bağ-Kur emeklileri 5 aylık enflasyonla yüzde 10’un üstünde zammı garantiledi. Buna ilave olarak asgari ücretteki artış da göz önüne alınarak senelik bazda bir iyileştirme yapılması planlandığı belirtildi.

ENFLASYONA GÖRE ZAM

Mynet’in aktardıklarına göre Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun önemli açıklama yaptı. Erdursun bu konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamalarında Asgari ücrete yüzde 50.5 oranında zam geldiğını emeklilerin maaşına da enflasyona göre zam yapıldığını söyledi.

Ayrıca Erdursun açıklamalarının devamında “Bu enflasyona göre de 5 aylık dönemde senede iki kere bir Ocak, bir Temmuz ayında zam yapılıyor. İkinci dönemde % 8.45 oranında zam yapılmıştı. Şimdi Ocak ayında asgari ücrete yakın bir oranda zam yapılabilmesi için en yüzde % 42 oranında bir zam yapılması gerekmektedir. Bu zam oranıyla emeklilerin zam oranı da asgari ücretlininkine eşitlenmiş oluyor. Beklenti bu yönde” ifadelerine yer verdi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 3 BİN 500 LİRA

Konu ile alakalı olarak Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Bir de şöyle bir durum var. Türkiye’de en düşük emekli maaşı 1500 TL’ye tamamlanıyor şu an için. En düşük emekli maaşında da biraz daha artış beklentisi var. Yüzde 40’ın üstünde bir beklenti var. Çünkü en düşük emekli maaşı 2004 senesine kadar asgari ücretin altına düşmemişti. Şimdi asgari ücret 4253 TL oldu, en düşük emekli maaşı 1500 TL. 1500 TL’ye tamamlanıyor daha doğrusu. Böylece en düşük maaşında 3500 TL’ye kadar yükseltilmesi bekleniyor.

‘SEYYANEN BİR ZAM YAPILMALI’

Yüksek oranlı bir zam olacağını düşünüyorum ancak bu oran dışında en düşük emekli maaşlarının belli bir seviyeye çıkarılması gerekmektedir. Şu anda emekli maaşı hesapla sistemi çok negatif yönlü. Prim ödendikçe maaşlar düşüyor. Bu da kendisini zaten emekli maaşlarında gösterdi. 1200, 1300 TL emekli maaşı alan o kadar çok var ki, maaşı 1500 TL’ye tamamlanıyor.

2000 YILINA KADAR EMEKLİ OLANLARA İNTİBAK

Sadece oransal zam değil, en düşük emekli maaşını belli bir seviyeye çıkarmak, emeklilere intibak ya da seyyanen bir zam yapılmalı. Örneğin emeklilere yüzde 40 oranında bir zam geldi. Bunun yanında seyyanen 100 TL ya da 200 TL ya da prim, gün sayısına göre bir intibak yapılabilir. 2000 senesine kadar emekli olanlara bir intibak yapılmıştı.

Yüzde 40 yapılabilir bir zam ama en düşük emekli maaşı 2100 TL’ye çıkar. Bu da çok anlam ifade etmez. Şöyle bir şey söylenebilir; emekli maaşlarına yüzde 40 zam yapıyoruz, en düşük emekli maaşını ise 2600 TL’ye çıkardık gibi bir açıklama yapılabilir. Beklenti de bu yönde zaten. Herkese yüzde 40 zam yapılsa dahi 1500 TL alan birisinin emekli maaşı 2100 TL’de kalır. Bu da çok düşük bir maaş olur çünkü asgari ücret 4253 TL.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler