1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekliler Bu Habere Çok Dikkat Edin! Bunları yaparak 2 maaşı birden alabilirsiniz! Bu formülü henüz herkes bilmiyor! Nasıl çift emekli maaşı alırım?
Emekliler Bu Habere Çok Dikkat Edin! Bunları yaparak 2 maaşı birden alabilirsiniz! Bu formülü henüz herkes bilmiyor! Nasıl çift emekli maaşı alırım?

Emekliler Bu Habere Çok Dikkat Edin! Bunları yaparak 2 maaşı birden alabilirsiniz! Bu formülü henüz herkes bilmiyor! Nasıl çift emekli maaşı alırım?

Halen mevcut sistemimizde, ölen kişilerin emekli maaşları yakınlarına bağlanıyor. SGK, emekli maaşları ile ilgili önemli ayrıntıları barındırıyor. Çok sayıda vatandaş ikinci bir emekli aylığı alabiliyorken, hâlâ bu biçimde bir hakkı olduğunu bilmeyen bir kesimde bulunuyor. Peki, kimler ikinci bir emekli maaşı alabilir? Bu haktan yararlanabilmek içi

A+A-

Hali hazırda mevcut sistemimizde, vefat eden kişilerin emekli maaşları yakınlarına bağlanıyor. SGK, emekli maaşları ile ilgili önemli ayrıntıları barındırıyor. Çok sayıda vatandaş ikinci bir emekli aylığı alabiliyorken, hâlâ bu biçimde bir hakkı olduğunu bilmeyen bir kesimde bulunuyor. Peki, kimler ikinci bir emekli maaşı alabilir? Bu haktan yararlanabilmek için hangi koşulları yerine getirmek gerekir?

İkinci Emekli Aylığı Alabilirsiniz!

Hayatını kaybeden emekli yurttaşların, yakınlarına emekli maaşı bağlanabiliyor ancak bu maaştan faydalanabilmek için bazı koşulları yerine getirmeniz gerekmektedir.

Herhangi emekli aylığı alan veya sigortalı şekilde bir yerde çalışanlar, vefat eden yakınlarından emekli aylığı alamıyorlar. Sosyal güvencesi bulunmayan yurttaşlar ise eşlerinden ve baba – annelerinden emekli aylığı alabilirler.

İki Emekli Maaşını Almak için Ne Yapmak Gerekiyor?

4A, 4B veya 4C sigortasına tabi olan ve vefat etmiş eşinden dul maaşı alan emekliler çift maaş hakkında yararlanabiliyorlar. Kız çocukları kaç yaşında olursa olsun; bekâr, dul veya boşanmış, çalışmıyor ve kendi sigortalılıklarından dolayı aylık alamıyorlarsa anne veya babanın ölümünden sonra yetim maaşı alabiliyorlar.

Bazı durumlarda ise 3 maaş alınma şansı vardır. Bu durum ise, söz gelimi; eşinin vefatının ardından dul maaşı alan kadın emekli, emekli sandığından emekli olan babasının ölümünden sonra yetim aylığı alabilir.

Baba ile annenin vefatı sonrasında bağlanacak aylıklardan biri Emekli Sandığı kapsamında ise kız çocuklarına her iki maaşta bağlanabilecektir. Erkek çocukları için ise durum şöyle olacaktır. Öğrenim görmeyen erkek çocukları 18 yaşını, orta öğrenim görmeleri durumunda ise 20 yaşını, yükseköğrenim görmeleri durumunda da 25 yaşını doldurana kadar verilmekte. Erkek çocukları için 25 yaşından sonra ölüm aylığı bitiyor.

Anne Baba Ölüm Tarihi 30 Eylül 2008’den Önceyse Ne Olacak?

Anne ile babanın ölüm tarihi 30 Eylül 2008’den önce ise; her ikisinin de SSK’lı olması halinde yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı bağlanır, her ikisi Bağ-Kur’luysa yüksek maaşı tamamı, düşük maaşın ise yarısı ödenir. Anne ve babanın her ikisi de Emekli Sandığı’na tabi ise yüksek olan maaş hangisi ise o bağlanır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler