Facebook Şirketinin Eski çalışanı İle Başı Dertte! İddialar Doğruysa Facebook Yine Soruşturma Geçirebilir
Facebook, sahte hesap silmekle görevli personeline 68 bin dolar tazminat teklif etti. İddialar doğruysa Facebook yeni bir soruşturma geçirebilir.
ShiftDelete.Net'ten Veyis Özen Ertuğ'un haberine göre, Facebook, eski ABD Başkanı Donald Trump‘ın seçildiği 2016 seçimlerinde oylamayı etkileyen sahte hesaplar nedeniyle büyük bir sıkıntı çekti. Cambridge Analytica şirketine satılan veriler nedeniyle ortaya çıkan skandal, farklı bir şekilde yeniden gündemde. İddiaya göre Facebook, seçimleri etki altına alan sahte hesap kaldırmayı çok da önemli görmüyor. Bu iddianın sahibi ise eski Facebook çalışanı Sophie Zhang.
Zhang’e göre Facebook kendisine 68 bin dolar tazminat teklif etti. Peki ama Sophie Zhang bu tazminatı neden almadı?
Facebook, sahte hesap silen personelden sessizlik anlaşması istedi.
İddialara bakılırsa Facebook, Sophie Zhang‘e 68 bin dolar vermek için bir tür sessizlik anlaşması yapmasını istedi. Buna göre Zhang, tazminatı aldıktan sonra Facebook aleyhinde konuşamayacaktı.
Zhang, ilk olarak 2018 yılında Facebook’ta düşük seviyeli bir veri bilimcisi olarak çalışmaya başladı. Ancak 2019 yılında Zuckerberg’in Senato’da ifadeye çağrılmasıyla ciddi boyuta varan Cambridge Analytica skandalı, Zhang’ın görev tanımını da değiştirdi.
Sophie Zhang, MIT Technology Review’e verdiği röportajda 2019 yılından sonra Facebook için seçimleri etkileyen sahte hesapları bulup silmeye başladığını anlatıyor. Ancak kısa bir süre önce Facebook, Sophie Zhang‘e teşekkür etti ve 64 bin dolarlık bir kıdem tazminatı paketi sundu. Bu paketin en ilginç tarafı ise Zhang’den şirketi kötülememesi için özel bir anlaşma içermesi.
Sophie Zhang
Sophie Zhang, bu anlaşmayı kabul etmedi ve Facebook yönetiminin sahte hesap engelleme ve bu sahte hesapların nasıl ve kimler tarafından oluşturulduğuyla ilgilenmediği iddiasında. Facebook’a 2019 yılında bu kritik göreve geldikten sonra sürekli rapor sunduğunu açıklayan Zhang, bu raporlara önemli notlarda ekliyordu.
Buna göre Zhang, Facebook sahte hesap sorununu Hindistan, Meksika, Afganistan ve Güney Kore de dahil olmak üzere düzinelerce ülkede tespit etti. Zhang raporda, bu sahte hesapların politikacıların halkı yanıltmak için politikacılar tarafından etkin şekilde kullanıldığı da iliştirdi. Facebook yönetimi ise Zhang’ın iddialarını kabul etmedi. Facebook yönetimi, Zhang’in tutucu sosyal medya kontrol anlayışı nedeniyle anlaşamadıklarını açıkladı.
Cambridge Analytica skandalı, Facebook’un kişisel verilerini paylaştığı şirketin, Facebook’tan izinsiz bir şekilde bu verileri satması ile başladı. Ancak asıl skandal bu verilerin Rusya kaynaklı hesaplar tarafından binlerce sahte hesap olarak kullanılması ile ortaya çıktı. Bu Rus hesaplar, garip bir şekilde ABD seçimlerinde Trump yanlısı binlerce sahte hesapla seçimleri etkilemeye çalıştı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.