1. HABERLER

  2. İŞKUR

  3. İŞKUR'dan yüzbinlerce kişiye müjde! Başvuran herkese 6 Ay Boyunca 2.840 Liralık Maaş verilecek! Bu Maaşı Alabilmek İçin Çalışmak Gerekmiyor!
İŞKUR'dan yüzbinlerce kişiye müjde! Başvuran herkese 6 Ay Boyunca 2.840 Liralık Maaş verilecek! Bu Maaşı Alabilmek İçin Çalışmak Gerekmiyor!

İŞKUR'dan yüzbinlerce kişiye müjde! Başvuran herkese 6 Ay Boyunca 2.840 Liralık Maaş verilecek! Bu Maaşı Alabilmek İçin Çalışmak Gerekmiyor!

İşkur kanadından yaşanan bu zorlu anlarda destekler gelmeye devam ediyor. İstenen koşulları yerine getiren yurttaşlar için en az 6 ay boyunca 2840 TL ye kadar ek ödemeler gelecek. Korona virüs salgın süreçlerinin etkileri hala aynı hızla ülkemizde kendisini belli etmeye devam ediyor. İşsizlik oranları da azalmak yerine daha çok artmaya başladı.

A+A-

Koronavirüsün etkisi ülkemizde görülmeye başladığı andan itibaren işsizlik rakamlarında da doğru orantıda bir artış yaşandı. Virüsün yayılmaması için alınan önlemler ne yazık ki milyonlarca vatandaşı işinden etti. İşten çıkarma yasağına ve yaz aylarının gelmesiyle beraber gevşetilen önlemlere rağmen vatandaşlarımızın çok büyük bir çoğunluğu hala işsiz. Ancak devletimiz, hem işverenlerin yeni istihdam sağlaması için teşvik veriyor hem de işinden olan yurttaşların bir süre daha geçimini sağlayabilmesi için işsizlik maaşı bağlıyor.

2021 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?

Çalışanın son 4 aylık brüt ücretin günlük ortalamasının % 40’ı kadar olan işsizlik maaşı günlük olarak hesaplanmakta ve aylık olarak ödenmektedir. Kişinin aldığı günlük brüt kazançlar da son 4 aylık kazancına göre belli olmaktadır. Bu bağlamda; son 4 ayda minimum ücretle çalışan kişilere 1.420,14 liralık, 4.100 TL ile çalışan kişilere 1.627,55 liralık, 7.500 TL ile çalışan kişilere de 2.840,28 liralık işsizlik maaşı verilir.

İşten çıkarılan bir çalışana bağlanacak olan işsizlik maaşının verileceği süre, o kişinin işsizlik sigortasının yatırıldığı gün sayısı ile doğru orantılıdır. Yani bir kişinin işsizlik sigortası ne kadar uzun süre yattıysa işsiz kalınca da o kadar uzun süre maaş alabilir. Örnek vermek gerekirse;

İşten ayrılmadan önce 600 gün boyunca sigortalı şekilde çalışmış ve tüm işsizlik sigorta primleri ödenmiş olan kişilere 6 ay boyunca işsizlik maaşı yatırılır. 900 gün boyunca sigortalı şekilde çalışmış ve işsizlik sigorta primleri ödenen kişiler işsizlik maaşını 8 ay boyunca alabilirken 1080 gün boyunca sigortalı şekilde çalışmış ve işsizlik sigorta primleri tam ödenmiş kişiler de 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI

İşsiz kalan kişinin işsizlik maaşı alabilmesi için karşılaması gerekli olan bazı şartlar vardır. Öncelikle müracaat yapan insanın herhangi bir kusur işlemediği halde işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor. Bununla beraber, işten çıkarılmış olan yurtdaşın, işten ayrılmadan önceki 4 ayın sigorta primlerinin bütünüyle yatırılmış olması şarttır. Son olarak, işten kovulan kişi, işten çıkarıldıktan sonraki otuz gün içinde İŞKUR’a bizzat giderek ya da elektronik ortam üzerinden müracaat yapmalıdır. otuz günü aşan kişilerin işsizlik maaşı alması olanaklı değildir.

İŞSİZLİK MAAŞINA NASIL BAŞVURULUR?

İşsizlik maaşı müracaatları e-Devlet sistemi üzerinden alınmaktadır. Başvuracak yurttaşların evvela bir e-Devlet şifresine sahip olması gerekiyor. E-Devlet şifresi olmaması halinde, kişiler kendilerine en yakın PTT şubesine giderek bedava dağıttığı bir biçimde şifre alabilir. Şifreyi satın aldıktan sonra TC kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapılır. Ardından, arama çubuğuna İşsizlik Ödeneği Başvurusu kaleme alınır. Açılan sayfada istenilen bilgileri doldurarak işsizlik maaşı talebinizi İŞKUR’a iletebilirsiniz. Bunun beraberinde İŞKUR’a giderek yüz yüze de müracaat yapmak mümkündür.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

İşsizlik maaşına bizzat müracaat yapacak olan kişilerden bazı belgeler istenmektedir. Bunlar;

-TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı
-İşten ayrılış bildirgesi
-İşsizlik maaşı müracaat dilekçesi
-İşsizlik maaşı müracaat formudur.

İŞSİZLİK MAAŞI SORGULAMA

İşsizlik maaşı almak için talebini ilgili kuruma ileten yurttaşlar, müracaatlarının onaylanıp onaylanmadığını e-devlet’te arama çubuğuna “İşsizlik Ödeneği Ödemesi” yazıp kontrol edebilir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.