Kanser Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kanser Türleri Nelerdir, Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?
Doku ve organlarda meydana gelebilen tümörler iyi veya kötü huylu olarak isimlendirilir. Kötü huylu tümörler büyür ve diğer dokulara da zarar vermeye başlar. Bu durumda kanser hastalığı ortaya çıkmış olur. Kanser nedir ve nasıl tedavi edilir? İşte kanser ve kanser türlerine ilişkin bilinmeyenler merak edilen tüm detaylar…
Hücreler bölünerek yenilenir ve ölen hücrelerin yeri bu şekilde doldurulur. Dokular oluşan hasarı onarır. Böylece DNA aracılığıyla çoğalmalar kontrol edilir. Ancak belli bir düzenle yenilenme gerçekleştirirken DNA’da oluşabilecek bazı hasarlar nedeniyle kontrolsüz bölünme ortaya çıkar. İşte kansere ilişkin merak edilenler…
Kontrolsüzce çoğalan hücreler kanser hücresi olarak isimlendirilir. Kontrolsüz çoğalan hücreler tümörleri oluşturur. Kanser dokuların anormal bir şekilde bölünerek çoğalması ile ortaya çıkan bir tür hastalıktır. Kanser hücreleri oluştukları dokudan kan ve lenf dolaşımı yoluyla başka dokulara da ulaşırlar. Taşınma işlemine metastaz ismi verilmektedir. Kanser türleri ve görülme sıklıkları uzmanlar tarafından analiz edilmektedir. İşte kanser ve kanser türleri ve kanser tedavisine ilişkin bilinmeyenler ve son dakika haberleri…
Kanser oluştukları organa, bölgeye hatta mikroskopik yapılarına göre isimlendirilmektedir. 100'ün üzerinde kanser türü bulunmaktadır. Bazı türlerin çok sık görüldüğü bilinmektedir. İşte hastalarda en sık görülen kanser türleri;
- Akciğer kanseri
- Beyin tümörleri
- Meme kanseri
- Bağırsak kanseri
- Ağız kanseri
- Özofagus kanseri
- Rahim ve rahim ağzı kanseri
- Cilt kanseri
- Testis kanseri
- Prostat kanseri
- Yumurtalık kanseri
- Böbrek kanseri
- Mide kanseri
- Mesane kanseri
- Pankreas kanseri
- Gırtlak kanseri olarak kanser türleri yaygınlık sırasına göre incelenmektedir.
Kanser Neden Olur?
Her hastalıkta olduğu gibi kanser hastalığının da tam olarak kanser sebebi bilinmemektedir. Ancak bazı gruplar risk faktörü yüksek gruplar arasında yer almaktadır. Özellikle genetik faktörler kanser hastalığında büyük bir öneme sahiptir. Çevresel faktörler de kanser hastalığını tetikleyen nedenler arasında olabilir. Alkol ve sigara kullanımı başta olmak üzere yoğun güneş ışığına maruz kalmak, radyasyona ve yüksek dozda röntgen ışığına maruz kalmak kanser yapan etkenler arasında yer almaktadır. Kötü beslenme alışkanlıkları çevre kirliliği ve hava kirliliği kanserin oluşmasına neden olabilir. Bunun dışında genetik yatkınlık yani aile öyküsünde kanser olması da kişinin kanser olmasında etkili bir neden olabilir.
Kanser Belirtileri Nedir?
Kanser belirtileri arasında;
- Hızlı kilo kaybı
- Kronik halsizlik
- Meme, koltuk altı veya vücut bölgesinde hissedilen hareketsiz kitleler
- Ağızda diş etlerinde yoğun kanama
- Vajinal kanamalar
- İdrarda kan bulunması
- İdrar sıklığının değişmesi
- Zamansız ve ciddi ağrılar kanser belirtileri arasında yer alır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.