1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Son Dakika SGK resmen açıkladı 8 Yıl Erken Emeklilik müjdesini! Milyonlarca çalışanın emeklilik yaşı 8 yıl erkene alındı...
Son Dakika SGK resmen açıkladı 8 Yıl Erken Emeklilik müjdesini! Milyonlarca çalışanın emeklilik yaşı 8 yıl erkene alındı...

Son Dakika SGK resmen açıkladı 8 Yıl Erken Emeklilik müjdesini! Milyonlarca çalışanın emeklilik yaşı 8 yıl erkene alındı...

Emekli olmak için gün sayan kişiler için müjdeli haberler aynı hızla SGK tarafından gelmeye devam ediyor. Emeklilik süreci güncellenmiş olan yaş koşulları ile birlikte yurttaşların emekli olma yaşları hakkındaki gelişmeler yakından takip ediliyor.

A+A-

Emeklilik yaşı 8 yıl erkene alındı, milyonlarca kişi artık... Emekli olmak için gün sayan kişiler için müjdeli haberler aynı hızla SGK tarafından gelmeye devam ediyor. Emeklilik süreci güncellenmiş olan yaş koşulları ile birlikte yurttaşların emekli olma yaşları hakkındaki gelişmeler yakından takip ediliyor. SGK tarafından gelen haber ile artık bütün 8 sene erken emekli olma fırsatları geliyor.

4 Ekim 2000 tarihinden daha evvel Bağkur tecili yaptırmış olan esnaf yurttaşlar için gelen bu müjdeli haberin şartları da emin oldu. Bu kişiler sigorta tescilini 1982 senesine kadar geri çekme hakkına sahiptir. Çalışan kişilerin emeklilik durumları hesaplanırken tüm hizmetleri hesaba katılmaktadır

İnsanların çalışma yaşamına başlamalarının ardından en merak edilen mevzulardan biri olan ne zaman emekli olacağım suali her ülkede ilk planda yer almakta. Emekli olmak için ülkemizde prim ödemesi, sigortalı çalışma ve yaş şartlarının aynı anda yerine getirilmesi gerekmektedir. Fakat bazı gidişatların yapılması ile beraber erken emekli olma fırsatları gelebilecek. Peki, 8 sene daha erken emekli olmak için ne yapmak gerekir? Çalışan kişilerin emeklilik durumları hesaplanırken tüm hizmetleri hesaba katılmaktadır. Ancak bunun için hizmet birleştirmesi adı verilen sistemin uygulanması gerekiyor.

SGK'dan erken emekli olma müjdesi…

SGK'dan gelen müjdeli haberler ile birlikte yurttaşlar ne zaman emekli olabileceklerini oldukça merak ediyor. Prim gün ödeme ve sigortalı çalışma koşullarını yerine getiren yurttaşlar kimi zaman yaş koşullarından dolayı emekli olamıyor.

8 Yıl Erken Nasıl Emekli Olunur?

Emeklilik için çok önemli tarihler bulunur, bunlardan bir tanesi de 4 Ekim 2000'den önce Bağ-Kur tescili olan esnafların bir hayli şanslı olduğu söylenebilir. Çünkü bu kişiler sigorta tescilini 1982 senesine kadar geri çekme hakkına sahiptir.

Oda kaydı olan esnaflar ise sigortalılık süresini 1985 senesine kadar geri çekme hakkına sahip oluyor. Bu noktada 4 Ekim 2000 öncesinde yalnızca bir gün dahi Bağ-Kur tescili olan kişiler sigortalılık süresini geriye çekme hakkına sahip oluyorken, bu tarihten itibaren Bağ-Kur tescili olan kişilerin yani 4 Ekim 2000 sonrasında tescili olan kişilerin böyle bir şansı bulunmamaktadır..

4 Ekim 2000 ile 1 Ekim 2008 arasında Bağ-Kur tescili olanlar ise Bağ-Kur kayıtları silinse dahi tescil süresini geriye götürme hakkına sahip.

Hizmetler Birleştirilebilir

Çalışan kişilerin emeklilik durumları hesaplanırken tüm hizmetleri hesaba katılmaktadır. Ancak bunun için hizmet birleştirmesi adı verilen sistemin uygulanması gerekiyor.

Kurumlar arasındaki çalışmalar belli yöntemler ışığında birleştirilmekte, emekli olunacak olan kurum buna karar vermektedir. Bir birey çalışma hayatı içinde Emekli Sandığı'na, Bağ-Kur ve SSK'ya tabi olarak çalışabilmektedir.

Bireyin tüm kurumlarda sigortalı şekilde geçirmiş olduğu günler prim gününü oluşturmakta ve prim gününün artmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu birleştirmeye erkekler için askerlik borçlanması, bayanlar içinse doğum borçlanması eklenebilmekte ve gün sayısı artırılabilmektedir, geçmiş dönemlerde 16 ay ya da 12 ay askerlik yapan bireyler için askerlik borçlanması prim gününün daha erken doldurulmasına katkıda bulunmaktadır, yine bayanlar içinde doğum borçlanmaları daha erken emekliliğin önünü açmaktadır.

Çalışılan günlerin tamamının birleştirilmesi ile çalışan kişinin sigortalılık süresi ve prim günü ortaya çıkarılmakta, emeklilik için kalan prim günü ve sigortalılık süresi tespit edilebilmektedir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

SGK'nın fotoğrafı internet sayfasından "Ne zaman emekli olurum?" sorgulaması yapılabiliyor. Ancak bağlı bulunduğunuz sigorta koluna göre sorgulama yapmalısınız.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler